Vestingwerken in de Aa: Herstel Muntelbolwerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-03-2008 | Gewijzigd op: 22-09-2009
Oppakken herstel vestingwerken Muntelbolwerk
Bericht 22 september 2009

Het terughalen van de voorwerken van het Muntelbolwerk buiten de -derde- Hinthamerpoort is bijna afgerond.

foto © paul kriele, 22 september 2009.
bericht 30 juni 2009.
 

Deels komen de voorwerken zoals een enveloppe e.d.  al in het zicht langszij het Muntelbolwerk.

foto © paul kriele, 30 juni 2009.
bericht  3 maart 2008
In het voorjaar van 2008 zijn de werkzaamheden ter voobereiding van het herstel van de voorwerken van het Muntelbolwerk in de Aa hervat.
Vooronderzoek herstel Muntelbolwerk    21 april 2006.
Deze week maandag 18 april 2006 zijn werkers van Zijlstra begonen met het blootleggen van de 'Halve Maan' van het Muntelbolwerk. Die muur maakte onderdeel uit van de verdedigingswerken Noord-Oostelijk van de stad. Zoals bij de Bartjes liggen ook hier buiten de stadsmuur enveloppen , ravelijnen en courtines als onderdeel van dit bolwerk. Eerder werden die markante vestingdelen van een vestingfront bij het Hinthamerbolwerk blootgelegd en in kaart gebracht.

Zicht op de werkzaamheden aan het ravelijn van het oude Muntelbolwerk. Op de achtergrond de voormalige kantoren van de Godshuizen/Bloedbank
foto's © gerard monté, 20 april 2006 [boven]

Foto rechts: Naast de boom komt door graafwerk van een buldozer van Zijlstra 'de Halve Maan' in het zicht. Op de achtergrond de staan de witte huizen van 'de Munteltuinen'. Rechts [nauwelijks zichtbaar] loopt de Geldersedam.
© paul kriele, 20 april 2006.

Dit onderzoek moet leiden tot een restauratieplan dat nog dit jaar zal worden uitgevoerd, aldus bouwhistoricus Eddy Nijhof. Nijhoff vindt de vestingmuur 'Halve Maan', die nu van onder de graszoden en zandhopen tevoorschijn komt best in redelijke staat. Bij de bouw van de witte huizen de zgn. Munteltuinen werd daar ook al onderzoek gedaan naar resten van de stadsverdediging.

 
- foto © paul kriele, 20 april 2006.

 Terug naar boven