'Onthulling' Halve Maan op Muntelbolwerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-02-2010 | Gewijzigd op: 12-02-2010
Woensdagavond -10 februari 2010- is met enig ceremonieel door wethouder Eugster de Halve Maan onthuld. Dit voorwerk van het Hinthamerbolwerk, grenzend aan het Muntelbolwerk,  maakte deel uit van de vestingwerken voor de Hinthameruitgang.
Bij de ingebruikname waren ook de kinderen uit de buurt uitgenodigd. Bouwhistoricus Harry Boekwijt gaf een technische en historische toelichting bij deze gebeurtenis.

Subsidie van Stichting Vestingwerken
De gemeente ontving bij de oplevering 'de Halve Maan' een bedrag van bijna  € 100.000 euro voor het herstel van deze voorwerken van het Hinthamerbolwerk. Het bedrag komt van de Stichting Vestingwerken 's-Hertogenbosch. 

De bijeenkomst met buurtbewoners vond plaats in een tent op het Muntelbolwerk waar ook een feërieke verlichting was aangebracht. Daar verrichtte wethouderJetty  Eugster samen met Harry Boekwijt de 'opening'.
foto's © herman van boxtel, 10 februari 2010.

's Middags was er voor de jeugd een speciaal programma. Door Ome Harry Boekwijt werd er een Kindervesting Collegegehouden. Na het serieuze deel konden de jongens en meisjes zich vermaken op een springkussen en een vestingmuur bestormen. Na afloop was er  voor hen een tractatie.
's Avonds vond het officiële gedeelte plaats.

De Munteltuinen die grenzen aan de Aa met zijn voorwerken, geeft uitleg aan de eigen [Oom Harry] kinderen  voor wie ook een speelmoment in was ingeruimd. foto's © herman van boxtel, 10 februari 2010.
De omgeving kreeg - door de tijdelijke verlichting- een feërieke aanblik.Voor de jeugd is op het grasveld langs de Aa een speelterreintje ingericht.
Op d eli nker foto de zijde langs het Muntelbolwerk met de nieuwe flat die op de plaats van het oude Jozefhuis, later Godshuizenkantoren, is gekomen.

Dit jaar gaat ook de restauratie en het inzicht brengen van een trap en een ravelijn van start die vlakbij de Bartenbrug liggen.


Terug naar boven