Programmapresentatie +1e krant Festival Boulevard

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-06-2009 | Gewijzigd op: 25-06-2009
Woensdagmiddag  24 juni 2009 vond in het Bestuurscentrum de presentatie voor de pers plaats van de 25ste editie van het Festival de Boulevard. Daar werd ook het eerste exemplaar van de Bouelvardkrant -2009  voor het eerst getoond. Wethouder Rodney Weterings ontving daarvan het eerste exemplaar
Boulevarddirecteur Geert Overdam bood Weterings, mogelijk voor de laatste keer [ivm gemeenteraadsverkiezingen voorjaar 2010] het affiche van de Boulevard 2009 aan.
Diverse theatermakers, regisseurs en musici gaven een 'generale' van hun act. De perspresentatie stond olv Theo Verbruggen, die dit jaar slechts 7 van de 10 avonden in het Essentheater te zien zal zijn. 

Interview met Geert Overdam door Theo vander Zande van de kunstredactie Brabants Dagblad,  zie onderaan.

Hierboven links: Wethouder Rodney Weterings [cultuur] ontvangt van Frank van Kempen van het Brabants Dagblad het eerste exemplaar van de Boulevardkrant 2009.
Rechtsboven: Boulevarddirecteur Geert Overdam biedt de wethouder  de poster van de Boulevard 2009. Het ontwerp is van Karin Jonkers van Studio Jean Philipse.
Even werd gesuggereerd dat het voor Weterings als wethouder van cultuur door de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 mogelijk voor het laatst kan zijn.

foto's © paul kriele, 24 juni 2009.


Diverse artiesten, regisseurs, theatermakers
Bert Luppes  staat genomineerd voor de Louis d'Or 2009. Hij heeft zich ontwikkeld vanuit het straattheater [Hollandia] en is de producer/regisseur van 's-Heers Kinderen, gespeeld door Alejandra Theus en Fabian Jansen.De opvoering gaat uit van een verhaal/belevenissen van Fabian Jansen, maar  is herschreven door Jeroen van den Berg.
Dit 's-Heerskinderen voltrekt zich in de voormalige  Gereformeerde kerk in de Jan Heinsstraat.
Romain Bisschoff artistiek leider en zanger van/bij Vocaal Lab, brengt muziek van Georges Aperghis. Het is vervat in een denkbaar verhaal over het ontstaan van het leven. Dat wordt ism November Music opgevoerd in Artis aan de Boschveldweg. Het publiek wordt omringd door dansers en kijkt /luistert naar een viertal vrouwen[-stemmen].
 
 
Cokkie van Dongen van Solotwo brengt theater op bestelling, thuis of in een bedrijf.

foto's © paul kriele, 24 juni 2009.
 
Marlijn Weerdenburg treedt bijna elke avond op in de Essenttent met de Surinaamse, maar in Groningen wonende, Izalina Calista. Hier staat ze met haar begeleider Reit van den Brink.

Links boven: Gerrie Vears [l] en Ivonne van Beukering van 'Afslag Eindhoven'  zorgen voor een premiëre in 'De Helaasheid der Dingen', een voorstelling waarin spelers van een opvangcentrum figureren naast professionele acteurs. De uitvoering komt tot stand ism het Productiehuis Brabant en vindt plaats op een bijzondere locatie namelijk de De Gruyterfabriek [premiëre].

Links: Imke Donkers  en Lis de Kort -samen LisenImke. Zij volgen met hun voorstelling 'Bij ons gebeurt dat niet..'  hun eigen idee en ervaring. De afgestudeerden aan de FontysAkademie van Eindhoven/Tilburg gaan in een geïmproviseerde uitvoering op weg naar een niemandsland. Daarin hebben zij hun eigen levensidee
ën/wensen, soms ontluisterend en soms hoopvol, vervat. 

foto's © paul kriele, 24 juni 2009.

Interview met directeur Geert Overdam
Een beetje de vraag omzeilend en wat hautain begon Overdam op de vraag 'Welke thema's de directeur durft aan te snijden op dit festival dat, na een tusseneditie in 2008, een klapper wordt. 'Je komt mij tegen. Ik ben het thema,' aldus Overdam. En meer gedetailleerd: 'Waar ik me boos over maak, wat ik mooi vind, wat ik doe en hoe ik in het leven sta. Ik ben altijd bezig met wat me fascineert, makers contracteren en zoeken en overwegen of dat iets universeels heeft en of dat het publiek van de Boulevard kan bevallen.
De eetcultuur bepaalt wat we doen, hoe we zijn.' Overdam noemt de hufterigheid. Dat zie je terug. Ik denk soms kan het niet wat beter. Sommige theatermakers gaan voor de maatschappij op de vlucht, anderen verdiepen zich erin. 
De Boulevard speelt zich af in een feestelijke context, heel breed met het beste straattheater. Maar het mag best ergens over gaan..' .

'Dat extreme en die kwaliteit vond ik in het Vlaams theater. Dat is zacht en aardser. Ik hoop dat het publiek zich herkent in een kwalitatief goede Boulevardeditie.
Dat zuidelijk theater is vaak extremer en intelectueler. De Bossche Boulevard kan goed aansluiten bij dat Vlaamse aanbod,  zoals Compagnie Cecilia en Laika en Ashes met de Vergankelijkheid en Orka.
geen groei meer voor het festival
Overdam klaagt voor het eerst niet meer, dankzij de subsidies van de gemeente, de provincie en van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er staat nog wel een kleine schuld van € 100.000 uit 2005, maar die wordt nu weggewerkt.
'Deze editie is qua omvang in balans. We willen alleen nog meer publiek trekken.' Overdam noemt 175.000 bezoekers.
'Maar de Boulevard behoeft qua producties niet verder meer te groeien.' 

Dat publiek kwam ook in beeld in de korte toelichting van wethouder Rodney Weterings die al 19 jaar de Boulevard meemaakt,  'Dit is een bijzondere Boulevard-editie, ondermeer vanwege de datum. Dit jaar ga ik namelijk voor het eerst in die negentien jaar niet vóóraf op vakantie, maar erna. Met een andere  planning zal het festival ook een andere doelgroep aantrekken,' aldus Weterings.


Terug naar boven