Kunstenaar Posset plaatst zich naast JFKennedy

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-08-2009 | Gewijzigd op: 13-08-2009
 

Het scherm naast de roltrappen bij de ingang van het station. Helaas zijn door het invallende zonlicht de beelden en de tekst eronder nauwelijks leesbaar.

foto © paul kriele, 13 augustus 2009.
Ralph Posset als toekomstig raadslid voor Progressief Den Bosch, een nieuwe parij  die overigens in maart 2006 niet genoeg stemmen voor een raadszetel won.

foto ©  paul kriele, 9 oktober 2005.
Er zijn weinig levenden zielen die al een herdenkingsteken in de vorm van een beeld, een muursteen of een videoboodschap over zichzelf hebben.
Uitzondering daarop zijn de bouwvakkers die aan de Bossche Binnendieze hebben gewerkt. Op diverse plaatsen in de kademuren zitten muurstenen ter ere aan hun bijdragen aan dit miljoenenproject.
Ook dijkgraaf  Ad Segers heeft bij leven al -in dit geval- een gemaal met zijn naam erop in het Bossche Broek/de Heun] en nu is er rond de kunstenaar Ralph Posset een videoboodschap in omloop.

De voormalige galeriehouder [Stoofstraat 22a, later Postelstraat 68] Posset die ook bekend werd met zijn grijze muizen en halve bakken [de 39 raadsleden voorstellend],  kabouters en dildo's, die hij 's nachts verspreid in de binnenstad plaatste, heeft een tijd niet van zich laten horen. De laatste keer was bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, toen zijn 'Progressief Den Bosch' te weinig stemmen behaalde voor een raadszetel.
Posset neemt dit jaar deel aan de Boulevard met een kunstproject dat in het station staat opgesteld. Het is een videoboodschap.
Op een scherm worden John F. Kennedy en hijzelf afgebeeld. Onder de filmbeelden verschijnt de veelzeggende tekst:
 Ich bin ein Berliner' Ik ben er  trots op deze woorden als een vrij man gezegd te hebben,' aldus Kennedy. Dat was Kennedy's slotzin van een boodschap op 26 juni 1963 [twee jaar na de bouw van de muur] gericht aan de inwoners van Berlijn. Kennedy roept die veelzeggende zin, die de Duitsers een hart onder de riem moest steken, vanaf de Rudolf Wilde Platz.
Posset herhaalt dat over zichzelf en zet daar diverse varianten onder, zoals de uitroep: 'Ich bin ein Bosschenaar.'

Maar het gaat hier om de diepere boodschap van vrijheid, politieke manupulaties en hypocrisie.
Posset zegt ondermeer dat  hij bijna Jehovagetuige was geworden en dat zijn vriendin aanstalte maakt op Geert Wilders [PVV] te gaan stemmen. 'De katholieke Kennedy,' aldus Posset, ' had a sexual relationship with more than 200 women. Posset heeft zeker 17 vrouwen gekust,' staat er relativerend achter. 

 Terug naar boven