Opening Art Fair met toekenning Vuurslagprijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-04-2007 Op vrijdagmiddag 14 april 2007 werd in het stadhuis op plechtige wijze de Art Fair ’s-Hertogenbosch geopend. Voorheen heette die beurs de Nederlandse Kunst - en Antiekbeurs. Dat ging gepaard in aanwezigheid van Belgische bestuurders onder wie de ambassadeur van België Luc Carbonez en de Antwerpse gedeputeerde voor Cultuur Luc Helsen. Het hoog gehalte aan Bossche [Rombouts en wethouder Snijders] en Vlaamse bestuurders is een gevolg van het feit dat aan het Antwerpse Zilvermuseum Sterckshof de Vuurslag prijs werd toegekend. Deze inmiddels 13e toekenning is een initiatief van de Stichting Art Fair ’s-Hertogenbosch. Het betreft een kunst-historische prijs waarvoor het museum, dat komend najaar een expositie [‘Het land van] Waas Zilver’ houdt, vanwege de verdiensten op wetenschappelijk onderzoek [catalogus bij Waas-expo] en de publieksgericht aanpak in aanmerking kwam. De Vlaamse gedeputeerde voor cultuur Luc Helsen nam uit handen van de Belgische ambassadeur de prijs in ontvangst.
Dat Rombouts erg ingenomen is met deze Art Fair blijkt uit diens gastvrijheid om de opening, zoals hij vorig jaar voorstelde, naar het Bossche stadhuis te halen en daar de ‘prestigieuze’ prijs uit te doen reiken.
De burgemeester zag het met dit gezelschap als een soort generale repetitie voor koninginnedag. En het antwoord van de Vlaamse gedeputeerde Helsen luidde dat hij het niet als landverraad zag om hier in het ‘s –Hertogenbossche stadhuis aanwezig te zijn. Na de ceremonie gingen de gasten naar de Brabanthallen, waar voor hen, voorafgaand aan de opening door Rombouts [3 uur] een lunch werd geserveerd.

 
De eregasten met prof. dr. Jos Koldeweij, burgemeester Rombouts als gastheer van deze ceremonie en Luc Carbonez, de ambassadeur van België en gedeputeerde Luc Helsen.
De ontvangst in de Oranjegalerie met midden ambassadeur Luc Carbonez. 
foto's © paul kriele, 14 april 2007. 
-Boven: De voorzitter van de Art Fair Jan Roelofs
-Rechts boven: De prijsuitreiking door de Belgische ambassadeur Luc Carbonez aan de Antwerpse gedeputeerde voor Cultuur die voor het Antwerpse zilvermuseum Sterckshof de prijs -symbolisch -in ontvangst nam.
-Rechts: prof dr.Jos Kolderweij. 

foto's © paul kriele, 14 april 2007.



De Antwerpse gedeputeerde Luc Helsen had nog een enkel presentje voor de bestuurders van het Sterckshofmuseum en voor Jos Koldeweij: enkele zilveren lepeltjes. 

foto's © paul kriele, 14 april 2007. 
 
De persoon uiterst links is publicist/adviseur Adrie van Griensven in Engelen woonachtig.

 In zijn toespraak gaf Rombouts -wederom máár met een excuus naar de Bosschenaren, die het verhaal al meermalen hebben aangehoord- een kort stukje geschiedenis. Dat was gericht op het stadhuis dat Rombouts graag voor deze gelegenheid ter beschikking stelde. In dat overzicht kwam ook het rampjaar 1629 ter sprake waar -geheel ongebruikelijk bij dit soort officiële aangelegenheden- -iemand uit de zaal reageerde dat 1629 inderdaad voor de stad [en geheel de Zuidelijke Nederlanden] een rampjaar heeft betekend, aangezien deze provincies van die tijd werden achtergesteld in functies [voor de katholieken] en in faciliteiten tov 'Holland'.
Deze persoon was Adrie van Griensven uit Geffen [zie rechterfoto hierboven]. De in Geffen geboren Van Griensven is een publicist en heeft zich in antieke kunst gespecialiseerd. Daarnaast is hij werkzaam voor het Financieel Dagblad. 
Nog mooier werd het toen Rombouts op deze aanvulling van een van zijn toehoorders reageerde met een anekdote over Dries van Agt, uit zijn tijd dat deze Nijmegenaar minister-predident was. Op een officiele gelegenheid in Den Bosch sprak Van Agt ook over het rampjaar 1629. De dag erop, toen hij weer was teruggekeerd in 'het torentje'in Den Haag kreeg hij een reprimande over die uitspraak, want in de tekst stond 'feestjaar'... .

Terug naar boven