Einde aan café In ’t Wilt Vercken

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-12-2010 | Gewijzigd op: 15-12-2010
Het bekende café ’t Wilt Varken op de hoek Achter het Stadhuis/ Achter het Verguld Harnas stopt. Huurder Willy Robben van Horesca, die het café doorverpacht aan Jan Houet en Mia van der Kley-Akkermans, heeft de uitbaters al in januari 2010 de huur opgezegd. De eigenaars JG en RH willen niet genoemd worden.

Café In 't Wilt Vercken op Achter het Stadhuis 36 heeft wel een erg lange geschiedenis [zie onderaan artikel].
Jan Houet en Mia van der Kley stoppen ermee. Horesca zegde hen de huur op.

foto © paul kriele, 15 december 2010.

Het perceel heeft al een nieuwe bestemming die waarschijnlijk meer geld in het laatje oplevert: Het pand wordt grondig opgeknapt tot 2 appartementen en een kledingzaak op de begane grond.

Een teleurgestelde en uit het veld geslagen Jan Houet: ‘Er is al jaren niets aan het pand gedaan. Het staat er vreselijk bij. Om de gevel te restaureren daar ben ik al twee jaar over bezig. Ik sta klem met mijn 60ste [januari 2011]. Wat kan ik nog veder?
Ik heb in Vught gekeken voor een restaurant en ook hier - op deze locatie - om op de etage een hotel te beginnen, maar de investering –afgezet tegen de omzet - valt niet op te brengen.
Sedert de crisis en het rookverbod zijn de inkomsten flink gezakt. ’s Avond heb ik de zaak moeten sluiten. Toen ik in januari 2007 hier begon zat er dagelijks ’s avonds aan de bar en aan de kaarttafel twintig man binnen. Door het rookverbod zag je geen kip meer. Daarom ben ik ‘s avonds dicht gegaan. De huur is navenant te hoog en dan kom je in de problemen, begrijp je.
Vrijdag 24 december 2010 is het de laatste dag voor ’t Wilt Varken. Jan Houet en Mia van der Kley [*1955] nemen dan afscheid ook van al die klanten die gewoon waren met carnaval in Limburgia en later in ’t Varken’ de bloemetjes buiten te zetten.
Jan Houet, die tot 2004 café Saturnus op de Kooikersweg uitbaatte, ziet nog weinig toekomst. ‘Als je zo als zestigjarige plots op straat komt te staan, dan is er weinig geregeld. De gemeente ziet Den Bosch zo graag als een aantrekkelijke stad waar het goed toeven is, maar dan moeten ze er zelf ook wat insteken.’

In 't Wilt Vercken was lang populair bij carnavalsvierders en ambtenaren.

foto © paul kriele, 5 februari 2007.

Geschiedenis
De naam ’t Wilt Vercken komt al voor in 1433 als herberg. De naam is afgeleid van een nabij gelegen steegje.  
-Jan en Mien van Aarsel-Kivits waren tot september 2000 dertig jaar de uitbaters van In ’t Wilt Vercken /Limburgia.
Mien had het cafe per 8 september 1971 voortgezet van haar oom Kivits, toen het nog Limburgia heette. Maar in 1976 is de oude naam In ’t Wilt Vercken, heringevoerd.
Kivits had de zaak van Jo Brouwer overgenomen.
Limburgia dateert uit de tijd [eind negentiende eeuw] dat er het Limburgse bier ‘De Zwarte Ruiter‘ werd verkocht.

-Het pand werd op 31 oktober 2000 gekocht door H.Strik, die het verhuurde aan de groothandel Horesca van Willy Robben.

-Kort erop kwam Eugene van Hoesel uit Helmond erin. Die gaf het café de naam ‘Irish Pub’ zoals in Helmond. Dat werd geen succes.
-Op enig moment moet het door JG en RH zijn gekocht.
-Per 8 november 2001: Café Konincks van Dick Konincks en Angela Fleuren.
-Vanaf januari 2007 Jan Houet en Mia van der Kley-Akkermans.


Terug naar boven