Diamanten Het BrabantsOrkest merkbaar in programma

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-05-2009 | Gewijzigd op: 08-05-2009

Omdat Het Brabants Orkest volgend jaar zestig jaar bestaat is met dat heuglijke feit al in de programmering van het komend seizoen rekening gehouden.

Centraal in de programmering staat de serie 'hetJubileum' met werken als Dvoráks Stabat Mater, Carnaval des Animaux van Saint-Saëns, Aile du songe van Saariaho, Ravels Pianoconcert voor de linkerhand en een nieuw werk van Theo Verbey.
Het klassieke repertoire staat centraal in de serie 'deKlassieken' en de serie 'dePiano' laat met jonge en gevestigde pianisten en werken als Rachmaninovs Derde pianoconcert, Webers Concertstuk voor piano en orkest en Stravinsky’s Concert voor piano en blazers een rijkgeschakeerd licht schijnen op dit veelzijdige solo-instrument.

Naast de vaste dirigent Alan Buribayev verschijnt ook weer voormalig chef-dirigent Marc Soustrot voor het orkest en komen gastdirigenten langs als Bruno Weil, Michel Tabachnik, Graeme Jenkins en de jonge Stefan Solyom. Zij krijgen gezelschap van grote solisten als pianist Alexander Toradze, fluitist Jacques Zoon en alt Nathalie Stutzman en veelbelovende jonge musici als de violisten Baiba Skride en Valeriy Sokolov.
Met een artistiek manager als Jan Zekveld krijgt de hedendaagse muziek uiteraard de aandacht die zij verdient. Niet alleen in de serie deVernieuwing maar ook in de andere programma’s vormt de muziek van de twintigste en eenentwintigste eeuw een vanzelfsprekend deel van het programma.
Met andere woorden: voor de drie 'nieuwelingen',  te weten directeur Arthur van Dijk, en artistiek manager Jan Zekveld, is dat diamanten feest al een goede uitdaging. Het persbericht meldt o.a. dat '... ten aanzien van de programmering evenwicht is gevonden tussen traditie en vernieuwing... '.