Bruggeman met topstuk over wandbekleding

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-09-2008 | Gewijzigd op: 10-05-2009
Het echtpaar Henk en Mieke Bruggeman-de Jong bij de huldiging op Bruggemans 80-ste verjaardag in het Stadsarchief.
foto © paul kriele, 5 september 2007.
Franse wandbekleding van het atelier Reveillon [1780] uit boek Bruggeman /september 2008.

Ter finale heeft de woninginrichter Henk Bruggeman, die al veel publiceerde, een bundel uitgebracht over wandbekleding door de eeuwen heen. De titel is een advertentie van een openbare verkoop in de sociëteit ‘In den Swarten Arent’ op de Markt in 1775. De bundel verschijnt ihkv Monumentendag 2008.

Bruggeman, zoon van de woninginrichter Karel Burggeman, specialiseerde zich, naast meubels en tapijten, in behang, gobelins en stoelbekleding.
Niettegenstaande de beperking door zijn gezondheid vatte hij zijn studie op dit gebied mbv zijn dochters en kleinkinderen – Robin van Tiel, Kiki Kuijs, Daan van Eeden en Rik Papavoine- samen. Zij wisten de technische en redactionele barrières voor hem te overwinnen.

De 81-jarige Bruggeman begint in de nieuwste bundel met de prijscourant van Rath & Doodeheefver [1950] voor behang en toebehoren.

Opmerkelijk dit keer is, dat Bruggeman uit zijn jeugd diept, wat deze studie tot een nog aantrekkelijker bundel maakt.

1e werk op 14-jarige leeftijd
Diens eerste karwei lag –na de aankoop van een caky overal bij De Bezige Bij - in de Peperstraat. Bij het tweede werk in de Triniteitstraat maakte de 14-jarige kennis met het behangersvak. Het was jaren veertig, oorlogstijd. Zijn ouders ruilden 2 roggebroden tegen een behangershamer. Die herinnering aan ’een vervolgen ambacht’, dat dient voor het aanbrengen van behanglinnen of behangvlas, wordt nog met trots bewaard.
Tussen een uit oude kranten [1771-1822] gehaald overzicht van behangen en onbehangen kamers staat een ‘bewijs van goed gedrag’ van Henk Bruggeman afgedrukt, dat woninginrichter Vollenwens hem op Burggemans vertrek op 15 februari 1936 had uitgescrhereven. Bruggemans was in de jaren 30 in de zaak op Vughterstraat 26 van deze enige protestante woninginrichter van de stad opgeleid  tot meesterknecht
Met die meestertitel op zak begon de jongeheer kort voor de oorlog bij vader Karel in de zaak op de Pelssingel.
Er volgen in de bundel nog overzichten met adressen van Bossche behangers en van panden met een bijzondere wandbekleding. Daarin heeft de behangspecialiste van de BAM, Maike Tjon A. Kauw, hem geholpen.
goudleerbehang in trouwzaal stadhuis
Niet onvermeld mag blijven dat Henk Bruggeman zelf, de in 1991 in Amsterdam gerestaureerde goudleer behang van de trouwzaal, heeft aangebracht. De 31 banen en 3500 spijkers waren volgens rekening van december 1763 geleverd door de uit Mainz, maar later hier met een Bossche getrouwde, Caspar Reytz ten bedrage van 421 gulden en 12 penningen.

Voor Bruggeman is het - in deze omvang - zijn laatste werk . Door omstandigheden zal deze ambachtsman, die zich op latere leeftijd aan het schrijven zette, zich beperken tot kleine artikelen.


Terug naar boven