Zoeken
Burgemeesterskandidaten voor Eindhoven
Printerversie |
Nog eerder dan in Den Bosch [mogelijk in 2017*] is in Eindhoven de burgemeestersbenoeming aan de beurt.door het vertrek van Rob van Gijzel [najaar 2016], die voor een nieuwe toekomst kiest.
De Telegraaf gaf vandaag -maandag 14 maart 2016- in het Stan Huygensjournaal al vast een voorproefje, maar zoals past bij 'De krant voor wakker Nederland' van een liberale signatuur.

.jpg)
.jpg)
.jpg)
Na een analyse lijkt dit de volgorde van de politieke kleur voor een kandidaat-burgemeester van Eindhoven
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oud-VVD wethouder en provinciaal gedeputeerde Bert Pauli beveelde - in die roze reeks- zichzelf aan.
Een volgende kandidaat die aan het woord kwam, is de ex-burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Ook een VVD-er die min of meer als wethouder en als gedeputeerde enigszins nog aan Den Bosch is gekoppeld.
Brabant zit goed wat de VVD-zetels voor deze bestuurspost betreft: Breda, die nu een PvdA-er als eerste burger heeft, kende al jaren een VVD-er als eerste burger. Dat zit iets minder in Tilburg, waar nu ook de PvdA-er Peter Noordanus zit. Daarvoor was de VVD-er Opstelten en daarvoor de PvdA-er Stekelenburg burgemeester en daarvoor vier maal achtereen een burgemeester van CDA/ KVP-huize.
Met andere woorden een keuze voor een VVD-er ziet blijkbaar ook De Telegraaf zitten. Gezien de huidige landelijke politieke kleurverdeling is dat terecht. Maar de vraag is of men zowel in Tilburg als in de moderne technologie-stad Eindhoven op een VVD-er zit te wachten. Het was bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in die plaatsen zeker niet de grootste partij.
Daarom is het zeker ook de komende Tweede Kamerverkiezingen [2017] afwachten, die gezien de positie van de PVV wel eens een nekslag voor zowel de PvdA als voor de VVD zou kunnen zijn.
Rob van Gijzel nog tot najaar 2016 burgemeester van Eindhoven. |
![]() |
Dan hebben we niet eens D66 gehoord, de partij die voor deze post landelijk onderverdeeld is. In Tilburg is D66 in 2014 als de grootste fractie uit de verkiezingen gekomen met 9 zetels. De PvdA stond qua grootte daar als vierde met 5 zetels. In Eindhoven behaalde D66 toen 7 zetels, de PvdA 8 zetels.
En in Breda, dat zeker geen PvdA-gemeente was en noch is, zakte de socialisten in 2014 naar een vijfde positie met 3 zetels terwijl de VVD en D66 er acht behaalden.
Maar er is altijd een vertrouwenscommissie, waarin elke fractie met één raadslid vertegenwoordigd is. Zij stelt het profiel van de burgemeesterskandidaat op. Bovendien mochten dit keer de stemgerechtigde Eindhovense inwoners hun profiel voor een nieuwe burgemeester aangeven.
*Ton Rombouts maakt eind 2016 bekend óf, en wannéér hij zal aftreden als burgemeester.
Terug naar boven