Ook Den Bosch heeft nu zijn Gele Hesjesdemonstratie

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-01-2019 | Gewijzigd op: 20-01-2019
Ook Den Bosch heeft zijn Gele Hesjes demonstratie

Op de Markt kwamen zondag 20 januari 2019 tegen 13.00 uur een aantal jongeren van beider kunnen bijeen. Niet officieel aangekondigd, maar wel via het verafschuwde ‘social media [‘valt niet aan te ontkomen. ..’] was een oproep gedaan om om 13.00 uur bij het Puthuis in Den Bosch samen te komen.
Aanvankelijk waren het enkele jongeren, een aantal dat rond  kwart over  13.00 uur uitgroeide naar maximaal 20 man/vrouw.
Markt bij Puthuis

Twee actieleiders met megafoon. Maar 'namen noemen  we niet. We zijn allemaal één én ...vreedzaam'. 

De een komt uit Oss en de ander is een Bossche.


foto © paul kriele,  20 januari 2019.
..........................................................................................

Een beetje kletsen met elkaar, vragen van een enkele nieuwsgierige passanten beantwoordend, een sigaretje rokend, en de mobieltjes raadplegend, maar de Bossche actievoerders bleven weg. ‘Die slapen nog,’ zei S., die net vanuit de Hinthamerstraat was aan komen zeilen en haar actiekreten luid via de megafoon liet klinken.
De groep, intussen uitgegroeid tot hooguit15 man/vrouw, zette zich richting half twee in beweging. Onder begeleiding van de twee met megafoon uitgeruste vrouwelijke actievoerders ging het richting station, maar maakte op de Hooge Steenweg rechtsomkeer.

 De opmerkingen in de groepen de luid hoorbare kreten gaan tegen een ondeskundig bestuur, pleidooi voor inspraak in bestuursbenoemingen [referenda], te lage pensioenen, te langdurige werkjaren, lerarentekort, te hoge belastingen, btw die hoger wordt, lonen die hetzelfde blijven, er is niet meer rond te komen met een gezin met kinderen, ziekenhuizen die verdwijnen, corruptie,  armoede, actievoerders die in Parijs monddood gemaakt worden en opgepakt worden.

‘De Bossche St. : ‘Wij zijn de stem van het volk, er is geen leider, want we zijn allemaal één. Daarom krijgen jullie geen namen te horen. Wij zijn vrienden geworden, die gezellig bij elkaar komen.’
 
-De actie van de Gele Hesjes,
zondagmiddag  rond 13.00 uur op de Markt.
-Rechts boven: de twee actieleiders,
tenminste aan de megafoons te
oordelen. Een Osse en een van
de weinige Bossche deelnemers.


foto's © paul kriele, 20 januari 2019.
 
............
............... .........

Extreem gedrag Parijse politie
Tegen de relschoppers die in Parijs te keer gaan, wordt amper geageerd. ‘Geweld..? Dat wordt door de overheid uitgelokt met traangas en helikopters boven de demonstranten …Kijk maar eens naar de 1700 gewonden in Parijs. Relschoppers zie je overal,’ verwijzend ook naar de hooligans bij het voetbal.
'De politie in Parijs is extreem. Wij staan voor vreedzaam. Als we geweld zien, gaan we dat dempen.’

Vandaag is er noch politie, overigens ook geen pers in de buurt te zien.
 
De groep van maximaal 15 man/vrouw zet zich tegen 
half twee in beweging, maar komt binnen tien minuten weer terug op de Markt.


foto © paul kriele, 20 januari 2019. 
............................................................................................................................. 

Opvallend was dat, ondanks de social media, ‘Den Bosch’ ontbrak op deze eerste Bossche ‘Gele Hesjesactie’.
Gisteren waren in Tilburg, Eindhoven, Amsterdam en Den Haag bijeenkomsten, sprak de Osse actievoerster. Eerder ook in Oss en Tiel.’

Op 2 februari 2019 zijn er internationaal [Maastricht, Brussel en in Duitsland] acties van Gele Hesjes, zo zwaaien en de actievoersters ons uit.  
Er komt beweging in de groep vrienden.
 
 

Terug naar boven