Lokale omroep Dtv gaf cijfers aan inzet & visie van Bossche fracties

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-12-2020 | Gewijzigd op: 31-12-2020
Onder het  mottpo 'Eindejaarsrapport Bossche politiek' gaf de lokale omroep Dtv: veel voldoendes, maar ook vijven In de laatste weken van december2020. 
Elk jaar verschijnt de redactie van Dtv met zo'n eindrapport voor alle -dertien- politieke partijen in de Bossche gemeenteraad. Daar hoort ook een rapportcijfer bij. Hoe gingen de partijen met de onderwerpen om..?. Als daar zijn: Corona, windmolens, woningbouw, permanente bewoning Dierenbos, jongerencentrum De Poort en natuurlijk het Theater aan de Parade.
-Gewoon ge-DREVEN Iets minder zichtbaar lijkt hij wel in 2020, maar dat kan ook door de corona-perikelen komen waarbij journalistiek en politiek elkaar minder zagen. Sjef van Creij is namens Gewoon ge-DREVEN wel altijd duidelijk aanwezig in de commissies en in de raad. Het zou zowel Rosmalens Belang als Gewoon ge-DREVEN wel sieren als ze na zoveel jaar het elkaar vliegen afvangen eens zouden afleren, we weten nu wel dat de twee partijen geen vrienden zijn.
Daarom houden we het voor dit jaar op een half puntje minder dan vorig jaar: een 6. (De partij heeft een zetel en zit in de oppositie.)
-50PLUS 50PLUS probeerde het wel het afgelopen jaar: iets meer zichtbaar zijn. Een motie over een voetgangersgebied bij de Driesprong in Rosmalen en de partij wilde ook in Den Bosch een bonus voor de boa’s in verband met corona. Dat werd een succesje voor de partij, hoewel haar dat eigenlijk door burgemeester en wethouders niet gegund werd. Die probeerden zelf met de eer te gaan strijken, maar daar ging de gemeenteraad voor liggen. Het is maar goed dat het gemeentebestuur geen punten krijgt in dit overzicht.
Adriana Hernandez krijgt in ieder geval een ruime 5 en dat is toch twee punten meer dan vorig jaar. (De partij heeft een zetel en zit in de oppositie.)
-De PVV was ook in 2020 consequent, maar daardoor ook erg voorspelbaar. Als burgemeester Mikkers zich in de ogen van de PVV positief uitlaat over de Black Lives Matter demonstratie in Den Bosch komen er schriftelijke vragen. Een offerfeest vanwege corona op een voetbalveld? De PVV stelt vragen. Maar net als in 2019 gaat de PVV toch wel voor samenwerking met andere oppositiepartijen. Alexander van Hattem soleert heus niet alleen maar, hij werkt ook samen. Toch zwabbert hij wel wat in de coronastandpunten, maar dat doet Wilders landelijk net zo hard, dus op een bepaalde manier is het toch weer consequent.
Consequent, net als ons cijfer, net als vorig jaar een 7,5. (De partij heeft een zetel en zit in de oppositie.)
-Leefbaar 's-Hertogenbosch De Bossche politiek dreigde het even te moeten gaan doen zonder fractievoorzitter van Leefbaar ’s-Hertogenbosch, Paul Kagie. In de zomer wordt hij benaderd voor een wethouderspost in Pijnacker-Nootdorp. Dat gaat uiteindelijk niet door en dat is maar goed ook. Want om nou te stellen dat de Bossche gemeenteraad overloopt van kleurrijke types, is overdreven. Kagie heeft zijn eigen -soms wat onnavolgbare- stijl, maar hij laat het niet alleen bij een opvallende vorm. Hij dwong wethouder Roy Geers afgelopen jaar tot een publieke boetedoening in de zaak van de permanente bewoning van het Dierenbos. Daar bleek een brief van Libemá die er eerst niet was uiteindelijk toch wel te zijn. En tot slot lijkt Paul Kagie nu al meer visie te hebben op de toekomst van Den Bosch dan het college tot nu toe in het hele ‘‘s-Hertogenbosch Centraal’ samen.
Met Rinie Mees krijgt hij opnieuw een 8. (De partij heeft twee zetels en zit in de oppositie.)
- Heeft de PvdA in Den Bosch last van politieke ADHD of zitten de andere politieke partijen gewoon ontzettend te dutten? Gevreesd moet toch worden voor het laatste. Het is de PvdA die het voortouw neemt om in onzekere coronatijden één bezuinigingsvoorstel te maken wat door de hele raad gedragen wordt. En het is ook weer de PvdA die de wethouder financiën als enige erop wijst dat hij de woonlasten met 1 euro per maand per huishouden verlaagt. Maar dat als hij dat niet zou doen hij 8 ton tot zijn beschikking heeft om hele goede dingen te doen voor de stad, juist in coronatijd. Het is aan dovemansoren gericht. Misschien proberen Jolanda van Gool, Fouad Kabbouti en voorman Pieter Paul Slikker op deze manier de geesten rijp te maken voor een PvdA in het Bossche gemeentebestuur vanaf 2022? Daar lijkt het wel op, want in het programma Focus bij Dtv kondigt GroenLinks aan meer met de PvdA te willen optrekken in 2022 bij de verkiezingen. Hoeveel dat waard is blijkt pas bij de formatie straks.
De PvdA deed nog veel meer in 2020, maar of ze nu ook echt veel (zichtbaar) verzilveren is nog even de vraag, daarom blijven ze op een 8,5 als rapportcijfer. (De partij heeft drie zetels en zit in de oppositie.)
De Bossche Groenen De Bossche Groenen is nog steeds haantje de voorste als het gaat om de schriftelijke vragen, een partij die er letterlijk en figuurlijk bovenop zit met een geheel eigen geluid. Toch liet de partij afgelopen jaar zien dat ze als het erop aankomt ze veel minder principes heeft dan gedacht. Een partij als De Bossche Groenen blijkt helemaal geen absoluut voorstander te zijn van windmolens. Ze is namelijk volgens eigen zeggen alleen voor als er draagvlak is onder de bevolking. Aangezien dat draagvlak er zo goed als nooit is, hoeven we op dat vlak weinig meer te verwachten van deze partij. En datzelfde geldt voor woningbouw. De partij roept van de daken dat er gebouwd moet worden, maar zo gauw er weerstand komt van de omwonenden is de partij nergens meer te bekennen.
De Bossche Groenen valt daarom terug van een 8,5 naar een 7,5 in het eindejaarlijstje. (De partij heeft drie zetels en zit in de oppositie.)

-De SP heeft met Ans Lokhoff, Bram Roovers en Cecile Visscher geen politici die met meel in de mond praten. Vooral Bram Roovers maakt een duidelijke ontwikkeling door op dat gebied. Maar inhoudelijk maakt de partij het niet echt spannend. De SP wil uiteraard dat raadsleden nog minder vergoeding krijgen. Dat is ook gemakkelijk roepen als je zelf de helft verplicht bent af te dragen volgens de eigen strenge landelijke regels. Maar verder is de Bossche SP-fractie in 2020 nou niet echt zichtbaar geweest. Gratis tip: Roovers is een politiek talent, maak daar gebruik van, train hem goed en maak hem lijsttrekker in 2022.
De SP mag een half puntje inleveren en komt voor dit jaar uit op een 6,5. (De partij heeft drie zetels en zit in de oppositie.)
-De fractie van Rosmalens Belang had het in 2020 vooral druk om de eigen wethouder Roy Geers een beetje uit de wind te houden (woningbouw, Dierenbos). Daarbij is steun van de andere coalitiepartijen wel noodzakelijk. En een echte politicus weet dan ook dat de andere partijen daar iets voor terug willen. Dat besef was bij Rosmalens Belang blijkbaar nog niet zo ingedaald. Guido Smeets ging er nogal hard in op het onderwerp van de windmolens maar moest in de zomer bakzeil halen. Waarschijnlijk op het matje geroepen door D66, groot voorstander van een windmolenpark in de Rosmalense polder. Uiteindelijk wordt er dit jaar niet meer gesproken over de hoeveelheid windturbines en dat vindt Rosmalens Belang helemaal niet erg.
Het feit dat de partij weer geen duidelijk stelling neemt, zorgt voor een 5 op het rapport. (De partij heeft drie zetels en zit in de coalitie.)
-Bosch Belang Het zat eraan te komen maar de partij Lokaal Gestemd die zelfstandig nooit uit de verf kwam is na een samenwerking nu gewoon opgegaan in Bosch Belang. Daarmee is het meteen een partij met vier zetels in de raad. Ze lijken af en toe wel een soort gedoogpartij van de coalitie, hoewel ze in de oppositie zitten. In getal hebben ze dus wel iets in de melk te brokkelen maar qua eigen inbreng valt het nogal tegen. Dat de luiken van het Puthuis weer open zijn is leuk, maar dat is toch niet waartoe een lokale politieke partij op aarde is. Paul van der Krabben wil als nestor van de raad en bijna het langstzittende raadslid van Nederland ook bij de volgende verkiezingen de kar trekken. Dan zal hij toch het komende jaar met zijn partij meer zichtbaar moeten worden.
We komen nu niet verder dan een 5,5 voor de partij. (De partij heeft vier zetels en zit in de oppositie.)
-Freek van Genugten, fractievoorzitter van het CDA, heeft inmiddels zijn draai wel gevonden in de Bossche gemeenteraad. Het lijkt er ook op of door zijn leiding iets meer een eigen koers gevaren wordt in plaats van vooral te kijken naar wat coalitiepartner VVD doet. Dat zorgt voor enige verfrissing. Misschien ook een tip om alvast na te denken over verfrissing van het lijsttrekkerschap. En iets meer profiel en een eigen agenda mag nog wel zoals op zorg nu al wel te zien is met aandacht voor bijvoorbeeld de jonge mantelzorgers. Als aanmoediging toch maar van een 6 naar een 6,5. (De partij heeft vier zetels en zit in de coalitie.) Groen Links GroenLinks was juist in een tijd van corona wat meer zichtbaar. De partij kwam zelfs met een voorstel voor gemeentelijke hearings over corona en dat was een schot in de roos. Op een hele andere manier kreeg de Bossche politiek verhalen uit het veld. Van ondernemers, mensen uit het onderwijs en de lokale sport. Ook fractievoorzitter Esther de Ruiter lijkt er iets meer zin in te hebben. Ze gaat in de gemeenteraad de confrontatie wat vaker aan en ze wil zelfs in de verkiezingen van 2022 samen met de PvdA optrekken. En dan verwelkomde GroenLinks ook nog onlangs het 300e lid. We moeten dat maar flink waarderen.
Vorig jaar nog een 4, nu is de partij echt wel toe aan een 6,5. (De partij heeft vier zetels en zit in de coalitie.)
-Bij D66 begint nu pas langzaam iets zichtbaar te worden van wat ze tijdens de coalitieonderhandelingen in 2018 hebben binnengesleept. Een probleem waar ook GroenLinks mee worstelt. Maar toch, super zichtbaar waren ze niet in 2020. Natuurlijk doen wind- en zonne-energie ertoe en hebben ze het daarmee lastig in een coalitie met Rosmalens Belang en de VVD. En mooi dat er niet bezuinigd wordt op cultuur, ook dat is een verdienste van D66. Maar juist van deze partij verwacht je toch wat meer vergezichten dan alleen het volstrekt kansloze lightrail verhaal. Voor de cultuurbescherming en de strijd voor roetveegpieten doen we er toch een puntje bij en komen ze op 7. (De partij heeft vijf zetels en zit in de coalitie.) VVD Tot slot de VVD die met fractievoorzitter Ralph Geers voortdurend een helder en duidelijk VVD-geluid laat horen. Deze voorgaande zin kwam uit het verhaal van 2019 en klopt nog steeds. Maar dan moet Geers er wel zijn, anders gaat het gruwelijk mis. Dat werd duidelijk in de laatste raadsvergadering waar hij door een ongelukje ontbrak. (Er is iets met Bossche VVD’ers en huishoudongelukjes, maar dat terzijde). Bij zijn afwezigheid moest Hanneke Welten het stokje overnemen en hoe goed de intenties ook waren, ze liet de moties en amendementen volledig uit de vingers glippen toen het ging om het onderwerp van de Bossche stadsdelta en een verkeerskundig onderzoek. Na afloop stond de VVD met lege handen. Ralph Geers is dus toch onmisbaar. Daar willen we de VVD-fractie niet volledig op afrekenen, maar er gaat een half puntje van af.
Een 7 voor de VVD, daar besluiten we deze lijst mee. (De partij heeft vijf zetels en zit in de coalitie.) In maart, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, zal de politieke redactie van Dtv Den Bosch ook eenmalig rapportcijfers uitdelen aan de leden van het college van B&W.

Terug naar boven