Flitsend Jongerendebat steunt Talent Factory

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-02-2010 | Gewijzigd op: 13-10-2010
Dankzij de goede regie van NOS-radioverslaggever Martijn van der Sande was het eerste jongerendebat een succes. De kritiek op de oude gemeente –ouwe lullenraad- werd aangescherpt door de inhoud van de korte interviews en presentaties.

Jeroen Weyers [PvdA], David van Duren [CDA], Patrick Schellings [Trots] en uiterst rechts Nicole Vermolen [VVD] die bevraagd wordt door Martijn van der Zande. Vlnr: MoniqueVenrooij [Knillis], Mellisa Gums [Leefbaar], dan in roze hemd Martijn van der Zande en rechts Antoon de Groot van Rosmalens Belang.

foto's © paul kriele, 26 februari 2010.

Kernen in het debat waren de onderwerpen veiligheid [camera’s] jongeren [uitgaan] en economie.
Eerst was er een voorstellingsrondje langs alle 11 ipv 12, door ziekte van Rachel Mandemakers van Bosch Belang.
Hoewel het woord hostel al meteen bij de aanvang viel doordat Monique Venrooij van Knillis, door de komst ervan voor haar deur, resoluut de politiek in was gegaan, kwam dat heikel onderwerp verder niet in beeld.

Wel veiligheid. Toen doemde de actualiteit rond de Bossche jeugdbendes even op. Daarvan beweerde Trots-lid Partrick Schellings, dat '..ze die jongeren maar meteen moeten oppakken en in de gevangenis zetten.' Zo ongenuanceerd klonk het wel vaker van die kant. Martijn van der Sande zat er gelijk op met een tegenvraag: hoe dat te bewerkstelligen..? En wat doe je er mee als ze terugkeren? Hier volgden wat mildere meningen zoals: start bij de opvoeding, aanpak van de ouders, en  meer stageplaatsen voorzien en voorzieningen voor jongeren creëren. Maar als je bezuinigt op het jeugdwerk, zoals de VVD voorstelt, en je niet meer voor hen investeert gaat het helemaal met de jongeren mis,‘ zegt Truuske Smits van Groen Links daarop.
TROTS bleef aanhouden, dat er over die jeugdbendesproblematiek nu lang genoeg gesproken is.‘

Ouwe lullen politiek

De constatering waarom de politiek niet geliefd is bij jongeren viel redelijk mee dankzij de inbreng van onderwijskundigen [Venrooij en Mellisa], maar '.... je moet ze wel aanspreken,' reageerden zij. Waarop de oudste van het stel, de 50-jarige Antoon de Groot [Rosmalens Belang], repliceerde, dat '..je de landelijke politiek gescheiden moet houden van de lokale politiek.'
Die landelijke politiek kreeg ook nog even een sneer: Nicole Vermolen [VVD] vindt dat ‘..de val van het kabinet een voordeel is. Ons land kan weer opstaan’. Voor de PvdA-er Jeroen Weyers ‘..lag het allemaal aan het Haagse zooitje dat politiek heeft gefaald.’

Vlnr.: Debatleider Martijn vander Zande, Judith Hendrickx [De Groenen], Truuske Smits [Groen Links], Mike van der Geld [D66] en Nuala Burns [SP].
foto © paul kriele, 26 februari 2010.

Jeugd haakt af
De jongeren zijn best betrokken, zeiden Venrooij en Mellisa. Je moet ze gewoon aanspreken. Maar als je er eenmaal in zit moet je wel doorzettingsvermogen hebben [Mike van der Geld/D66].
Nuala Burns [SP] was in de politiek gegaan omdat ze van aanpakken houdt. ‘Als je je boos maakt moet je er ook echt iets mee doen.’
Patrick Schellings[Tros] stapte in de politieke arena omdat ’.. hij iets wil bereiken. En dan moet je je nek uitsteken. Bij Trots zitten nu eenmaal doeners.’ David van Duren van het CDA had het werk van huis uit meegekregen. ‘Aan de samenleving moet je jouw steentje bijdragen. ’Voor zijn pas geboren kindje wil David via de politiek er aan werken dat die veilig kan leven, aan sport kan doen, dat er goede faciliteiten zijn en dat er goede uitgaansmogelijkheden komen.’

Terug naar die ouwe lullen. Burns: Soms kan een frisse blik helpen om de gemeenteraad speelser te maken. Ex-Groen Linksraadslid Judith Hendrickx, die leek uit ervaring te spreken: ‘Daar ben ik voor. Er zitten veel ouderen in de raad….’
Van der Geld, die al als voorzitter van de Jongerenafdeling van de Brabantse D66 politiek bedrijft: ’Jongeren stuiten op het Haags populisme.’ Burns [SP]: ‘Het is belangrijk om met hen in gesprek te gaan’.
Truuske Smits [Groen Links] was in de politiek gegaan omdat ze in Den Bosch is geboren en het een leuk stad vindt.
Martijn van de Sande: Of de PVV met zetels in de raad komt? Weyers:‘Je moet er niet teveel naar luisteren, volg je hart en je gevoel. Patrick Schellings [Trots]: ‘De mensen gaan zelf wel inzien dat het niet de juiste keuze was.’

het debat
De jonge politici konden in het debat hun ei kwijt over de bezuinigingen die er zeker aan zitten te komen. Hierin klonken duidelijk de standpunten van de fracties zoals afwijzend op de parkeergarage Hekellaan, behalve voor de VVD. Nicole Vermolen wil bezuinigen op welzijn en zorg vooral wat zij noemt ‘de doublerende projecten in het allochtonenbeleid’.

Ter zake van het jongerenbeleid kwam ook de Talent Factory even langs. Kritiek was hier uiteenlopend omdat ‘.. hier niet is uitgevoerd wat ooit de bedoeling was’ [Rosmalens Belang]. Maar in dit aspect verslikte oud-Groen Links collega van de verantwoordelijke wethouder Bart Eigeman, zich. Hendrickx begon, tot ergernis van ’de zaal’, met wat oud zeer te strooien door Eigeman de schuld in de schoenen te schuiven van een mislukt commercieel/cultureel jongerencentrum. Dat kreeg veel weg van spreken voor eigen parochie /partij.
‘Maar toen die 6,7 miljoen voor een jongerencentrum zichtbaar in de boeken verschenen,’ reageerde vanuit de zaal Paul Kagie, 'staken ineens allerlei culturele organisaties hun nek uit omdat ze ook graag een cultureel jongerencentrum wensten…Daardoor raakte de Talent Factory op achterstand.’

De conclusie van dit deel van het debat ‘uitgaan en jongerencentrum’ was dat de meesten voor een jongerencentrum zijn. Groen Links vindt dat er voldoende kroegen zijn, maar te weinig dansgelegenheden.
Trots: De jongeren moeten kunnen uitgaan in de stad en niet naar Vinkel of Veghel behoeven te gaan.
Zeker niet het merendeel van het panel is voor vrije sluitingstijden. De SP niet en Groen Links evenmin. Het CDA wil de situatie zo laten als die is en dat ten aanzien van een jongerencentrum de jongeren zelf ideeën kunnen opperen’. De SP sprak, wat betreft dat centrum, over ‘..meer kansen geven aan eigen initiatieven op dit gebied’.
 


Terug naar boven