In Club Cultuur: Ouwe getrouwe wethouders

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-01-2006 | Gewijzigd op: 19-08-2011
In Club Cultuur [Verkadefabriek hedenmiddag 26 ja nuari 2006] traden drie ouwe en een ‘jonge’ wethouder van Cultuur voor het voetlicht.
In een discussie, geleid door [oud-wethouder] Hans van Beers, verliep het tweespel tussen reputatie [oud] en de verkiezingen [toekomst] van 7 maart 2006. Het debat werd door de oud-Bosschenaar Van Beers met humor en soepel geleid met – soms uitgedaagd door Dona - ook enige eigen inbreng.
Van Beers [jaren 70], Dona [jaren 80] en Ruud Rottier [jaren 90] legden op verzoek de verdiensten van een socialistisch en een liberaal wethouder naast elkaar. ‘Het gaat om de persoon en niet om zijn politieke kleur,’ was eensluidend het commentaar. Rottier nuanceerde het later in zijn slotwoord nog met: 'wees authentiek en laat je niet door populisme leiden'.
 
Vlnr Hans van Beers, Ruud Rottier en Hans Dona, allen PvdA. Links, op de rug gezien, de VVD-er Roderick van de Mortel.

foto's © paul kriele, 26 januari 2006.
Het panel met vlnr. Roderick van de Mortel, gespreksleider Hans van Beers, Ruud Rottier en Hans Dona.

Ook vroeg Van Beers naar de verschillen met de jaren 70. Na de traditionele, regentencultuur kreeg je in de jaren 80 de tijd van de ideologieën in de politiek. In de kunst manifesteerde zich dat in alternatieve kunst, zoals bijv de podiumkunsten. De ‘socialisten’ herkenden in de benadering van Van de Mortel de commercialisering [city marketing]. Naast het individualisme is vanuit Amerika het populisme komen overwaaien. Dat leek meer een vrees te zijn. ‘Soms hoor ik,’ aldus Van de Mortel, die graag als wethouder van cultuur zou willen terugkeren, ‘in de raad 39 wethouders ipv 39 raadsleden. Men gaat op andermans stoel zitten.’

Van Beers zag een dreigende kloof ontstaan [Rotterdam] tussen het volk en de bestuurder. Dona:’Als je over een Toonzaal of Boulevard een referendum zou houden, weet je bij voorbaat dat het ‘nee’ wordt. Dat gebeurde eind jaren tachtig met de concertzaal waar velen zich toen op focuste. Toon ruggengraat en presenteer je als leider. Dat vraagt visie,’ aldus Dona even later.
Van de Mortel: ’Dat gevaarlijke populisme zie je opduiken bij FC Den Bosch, waar de supportersclub de leden oproept tegen fracties van raadsleden te stemmen die zich, niet genoeg,  vóór FC Den Bosch tonen.
Ook de omwonenden van de Hekellaan maken stemming tegen de bouw van een parkeergarage. Alsof het bij de verkiezingen alleen daarom gaat. Dan houd ik mijn hart vast. De politiek is meer. Raadsleden zitten er so wie so vier jaar en zijn met meer bezig dan alleen voetbal, een concertzaal of parkeergarage.
Geen van de drie ‘oude’ bestuurders zou nog een keer terug willen keren als wethouder.’Het was leuk en ik heb er een aardige tijd meegemaakt,’ aldus Dona. ‘Nu zit de controle [tgv dualisme] de bestuurder te dicht op zijn huid.’ Rottier zag niet in alle aspecten een bevrediging van het wethouderschap.
Van de Mortel reageerde op de terugkeer van Hans Wiegel in de politiek: ’Er is behoefte aan duidelijke politici. Kijk eens naar minister Verdonk die door haar standpunten het meest populair is.’ ‘Maar van Wiegels’ reputatie is weinig blijven hangen,’ aldus Rottier.

Voordat deze editie van de Culturele Salon begon spraken de politici over de aanstaande herdenking van 60 jaar Bossche PvdA. Jacques van der Bijl houdt het affiche omhoog.

foto's © paul kriele, 26 januari 2006.
 Terug naar boven