Wandeling met minister Plasterk [BZ&K] door polder & stad

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-09-2013 | Gewijzigd op: 28-09-2013
Vanmiddag, maandag 23 september 2013, had minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken [BZK] een ontmoeting met diverse beleidsmakers van de Province en de gemeente tijdens een wandeling door de stad.
De kennismaking begon bij het Sint Janslyceum, waaruit via de polder het Bossche Broek, de stad werd in gegaan.


-Links boven: Een  welkom door Gedeputeerde Bert Pauli en rechts vooraan oud-gedeputeerde Hermi Huijbregts, zojuist benoemd tot waarnemend burgemeester van Lochem. In deze situatie is zij de voorzitter van de adviescommissie 'Veerkrachtig Bestuur Brabant'.
Midden op de foto Gert-Jan Buitendijk, directeur generaal BZK en uiterst rechts Tim Altenburg, politiek assistent van de minister.

-Boven: De gasten hadden de instructie gekregen wandelschoenen mee te brengen.
-Boven links: Voorafgaand aan de tocht maakte Plasterk nog een praatje met oud-badmeester de 92-jarige Gerrit Maas
.

foto' s ©  paul kriele, 23 september 2013.
Elk traject had zijn specifieke onderwerp dat belicht werd door deskundige beleidsmakers.
De onderwerpen waren 'Krachtig Bestuur Brabant, waarover gedeputeerde Bert Pauli de minister informeerde.
Een volgend odnerwerp was De herindeling van de gemeenten Maasdonk, Oss en Den Bosch met Hermi Huijbregst, voormalig gedeputeerde, maar zojuist benoemd tot waarnemend burgemeester van Lochem. Nog een aspect was decentralisaties.
Burgemeester Adema van Veghel voegde zich bij het gezelschap, evenals Bert van Dijk van de Klankbordgroep. 
Later - in de stad- kwamen ook wethouders en wijkregisseurs in beeld.

Hoewel er onderweg allerlei locale aspecten in beeld kwamen, zoals de uitbreiding van het St.Janslyceum en het Bossche Broek, kwamen alleen provinciale onderwerpen aan de orde.

-Links en boven: Een natuurlijke wandeling met inhoud, zoals die door Karin Braks [communicatie Provincie, specifiek bezoeken & ontvangsten] was uitgestippeld.
De mevrouw rechts vooraan is Helmi Huijbregts die in deze situatie als voorzitter optreedt van de adviescommisie 'Veerkrachtig Bestuur Brabant' .
foto's © paul kriele, 23 september 2013.
 

 Vervolgens wandelden de gasten de polder uit en gingen via de Roode Leeuw naar TheateradParade. Daar verwelkomde Jan de Wit [kabinetchef van de gemeente] de gasten. In dit volgend traject stond onder meer Karin van Esch, directeur Bestuurszaken, de minister te woord. De route liep naar Bastion Oranje, waar een rondvaart over de Binnendieze op het programma stond.

Buiten de pers maakte ook Filemon Wesselink opnamen voor een ter zijner tijd uit te zenden programma op RTL. Filemon bevroeg de minister over uiteraard politieke zaken, maar ging ook door op persoonlijke aspecten van het ministerschap, zoals emoties. Filemon stelde dat de minister vaak zich als een technocraat  opstelt. 'Doet het je ook emotioneel wat?' vroeg hij.
Plasterk: 'Je moet anderen niet belasten met je gevoelens. Alles heeft zijn plek.'
Maar daar kwam de minister niet mee weg.  
'Kijk emoties kunnen wel een rol spelen. Op verkiezingstoer kun je dat wat gemakkelijker laten zien.'  Waarop Filemon zei: Maar onze ervaring is dat je het wel doet [die emoties tonen]. Waarop  Plasterk  reageerde met: ' Het is voor ons soms ook zwaar. Ieder heeft zijn eigen motivatie,' aldus Plasterk die vaak in Den Bosch komt, en  niet alleen  met carnaval, ook voor de kunst.  Plasterks vader heeft blijkbaar hier op kostschool gezeten [Ruwenberg.] Uit die tijd dateert de relatie met de familie Noyons.  

Terug naar boven