Jiksu: 1e vestiging van het nieuwe roken in Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-10-2013 In Den Bosch gaat donderdag 31 oktober officieel de eerste vestiging van Jiksu op Kruisstraat 21a open. Jiksu is de naam van het merk ´sigaret´ en de groothandel [Gorinchem] die deze nieuwe vinding op de markt zet. Met de opening heeft Den Bosch de eerste Jiksu-zaak van Nederland en Europa. Vandaar Jiksu Uno. Op het Leidscheplein gaat pas in december de eerste Amsterdamse zaak open.
 

Links: Het pand Kruisstraat 21 a, waar
Jiksu Uno is neergestreken.

Nils Coenraad [r.]  is samen met Wimar Vegers de initiatiefnemer van dit 
eigentijds rook-, liever dampfenomeen
.

foto's © paul kriele, 29 oktober 2013.
De nieuwe ´sigaret´ vervangt het oude roken en wordt ook wel het electronisch dampen genoemd. Er zit wel nicotine [diverse gradaties, zelfs vanaf 0 milliegram] in, maar verder bevat het geen schadelijke chemische stoffen.
De ´sigaret´ in de vorm van een slanke vulpen, bevat batterijen, die zoals je dat met een mobieltje doet, oplaadbaar is.

De prijzen van een eRolle of EgoCC, zoals de typen heten, liggen van 35 tot circa 70 euro Daar komt nog een doosje aroma bij, waarmee een week kan worden gerookt/gedampt.

Nils Coenraad en zwager Wimar Vegers zijn de initiatiefnemers van deze nieuwe rookwinkel.
Nils Coenraad geeft ons in een strakke en modern ingerichte zaak een toelichting op dit fenomeen. ‘Het Europees parlement heeft onlangs de vrije handel van deze ‘sigaret’ toegestaan. Doordat er andere wetten dan op tabaksartikelen rusten, zit er geen accijns op. Sterk punt is ook dat in de horeca de ’sigaret’ is toegestaan.

'In Europa is dit elektronisch roken sterk in opkomst, maar Nederland blijft nog een beetje achter,' zegt Coenraad die bij een eerste kennismaking gelijk om was. ‘En dan was ik een stevige roker. Bovendien ben ik per jaar gemiddeld €  2.000 goedkoper uit dan met een nicotinesigaret.
Met deze winkel hebben we ook de drempel willen slechten naar dit elektronisch roken. Men ziet en leest het op internet, maar dan bestaat er nog veel terughoudendheid. In Jiksu Uno in de Kruisstraat kan men relaxed kennis maken met deze vinding.

Terug naar boven