Manifestatie Kunstnacht tweejaarlijks

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-06-2009 | Gewijzigd op: 28-06-2009
Dankzij ruim honderd vrijwilligers en een perfect opgezette techniek en brede inzet van tal van kunstinstellingen was de eerste Kunstnacht een geslaagde - generale – voor een 2e editie...
Op Rombouts suggestie elk jaar een Kunstnacht te organiseren reageerde CBK-directeur Peke Hofman terughoudend vanwege '..de enorme organisatie die zo’n manifestatie vergt'.
Rombouts was nog toegeeflijker met zijn toezegging: ‘Op mij kun je rekenen wanneer het echt een lange donkere nacht [tot 4.00 uur] gaat worden.
Rombouts over het Jeroen Boschjaar in 2016
'Met het budget van 36 miljoen, dat in 2016 voor het Jeroen Boschjaar is berekend en waarvoor de gemeente 8 miljoen uittrekt, moet aanstormend en huidig talent kansen worden geboden,' aldus Rombouts.
Met een knallende videopresentatie nodigde daarop elke individele deelnemer van dit Kunstproject de gasten uit om aan zijn/haar galerie, museum of instelling een bezoek te komen brengen.

 
 Links: de openingstoespraak van burgemeester Rombouts met veel oude zaken gegoten in nieuwe vaten en een toezegging er een echte kunstNACHT van te maken. Het wekkersignaal betekende de start van de 'Kunstnacht 2009'.
Boven: de spetterende act van - aanstormend talent van -SOLOS.

foto's © paul kriele, 27 juni 2009.

 

De Kunstnacht viel helaas door plensbuien en een tegenvallend bezoek in het water.
Maar kunst en aanstormend talent was er volop te zien in galerieën, musea, [SM’s Noordbrabants Museum] en tal van grote en kleinere kunstzinnige instellingen, zoals STOK, ARTOTS, EKWC, makershuizen en digitale werkplaatsen. Bij veilinghuis Korst Van der Hoeff was een echte kunstveiling van proffesionele Bossche kunstenaars voor een goed doel. En op tal van plekken in de stad verschenen de jongelui van SOLOS met performances,  graffity, interviews en beeldverhalen. In het CBK-gebouw: Zelfs een mobiele kruidentuin, waar men  mbv  hovenier  'De Tuinman' kaas kon maken, zat erbij.

Helaas was er geen sprake van een spectaculaire opening, die je bij een dergelijk initiatief mag verwachten. [Sorry voor de perfecte danceact van SOLOS. ] Dat kwam mede door een opening van de burgemeester die tot 2016 steeds in herhalingen zal blijven vallen en een te veel ‘dankjewel-woordje van directeur Peke Hofman, die ook nog gevolgd werd door een ‘veelbelovende’ act van Matthijs Bosman [1976], die als 'mental coach' weinig ‘zichtbaars’ en weinig ‘spetterends’ bood. Een half uur lang wist de perfect geklede en goed van de tongriem gesneden Bosman de circa 150 gasten op hun stoelen vast te houden, terwijl het programmaboekje heel wat meer ‘visueels’ en ‘spetterends’ had aangekondigd.
De De Gruyterfabriek had als 'toekomstige cultuurtempel' een primeur, dankzij de gastvrijheid van directeur BIM - Clemens Bolhaar - die veel bezoekers ook nog eens een [her-]kennismaking met een oude en rijk verleden bood. 

Inhoudelijk wellicht aardig van opbouw, maar Matthijs Bosman past als coach die het publiek met een woordenvloed wat wil bijbrengen niet echt bij een opening van een startende en veelbelovende Kunstnacht. Matthijs Bosman die met zijn woordenvloed het publiek te lang, op de overigens unieke locatie de De Gruyterfabriek, vasthield.
foto's © paul kriele, 27 juni 2009

Maar de gedienstige chauffeurs van taxi’s en TUK TUKs en het brede en gevarieerde aanbod aan kunst en aanstormend talent maakte veel goed. Over twee jaar opnieuw een Kunstnacht.

Het SM's :
De echte modellen van 'Body Obstallation', een kunstproject
van Olaf Mooij stonden [ voor de eennachtsexpositie] buiten opgesteld, maar  

 
.... er was in het SM's meer te zien en te horen: zoals een zaal met The Chrysalides Trilogy [electronische muziek]. Geïnspireerd op de elders vertoonde films van Patrick Bernatchez maakten Thomas Rutgers en Marijn Moerbeek hun muziek.
Ook de beelden van Nadia Naveau en de objecten van Atelier van Lieshout boeiden de niet alledaagse museabezoekers.

 

STOK voormalig Kruithuis

Hierboven: STOK met Frank Kojo drums, Daniela Wolf harp en Bjorn Heuser gitaar en zang.
In de zalen van STOK was meer werk te aanschouwen van Bianca van Baast, Marcos Carvalho-Canto, Armelle Fox !, Crzegorz, Maria Glazik, Liliane Helsen, Kirches-Ban.de, Sandra Leenhouwers, Uta Schotten en Zhang Bing.


 foto's © paul kriele, 27 juni 2009.

In STOK:
Een ogenschijnlijke -Perzische -buikdanseres, bleek lopende  de act, een man te zijn....


foto's © paul kriele, 27 juni 2009


Terug naar boven