Zoeken
Terugkeer van Zoete Lieve Gerritje in een muziektheaterstuk
Printerversie |
Zoete Lieve Gerritje is klaar voor een comeback dankzij Festival Cement.
-De 'geboorte' van ZoeteLieve Gerritje dankzijde creatieve geest van VVV-directeur Jan Bruens. Op deze historische foto uit 1935 legde de toen eerste Zoete Lieve Gerritje, Mieke Meuwissen, met naast haar burgemeester Hein Loeff. op de Markt een aan haar refererende gedenksteen. foto © erfgoed 1935 -Hieronder Het logo van het muziektheaterspektakel Zoete Lieve Gerritje.dat in augustus 2021 in première gaat.. |
..................... |
In de muziektheatervoorstelling Zoete Lieve Gerritje zoekt Teletext naar de wortels van het eeuwenoude Bossche stadssymbool. Wie was die mysterieuze figuur Gerritje, en waarom wordt ze al eeuwen door ons bezongen? Waar staat ze voor?
Een verzameling van Bosschenaars en kunstenaars claimt het lied terug, en voorziet het van een kritische, hedendaagse update. Hoe kan Gerritje transformeren zodat ze spreekt voor ons? Voor een jonge boerin, klimaatactiviste, cafébaas, rapper? En kan ze zo opnieuw verworden tot een stadsicoon?
Na een tweejarig onderzoek naar volksliederen in Antwerpen maken Leonore Spee en Sascha Bornkamp (Teletext) nu de oversteek naar Nederland. Met het volksliedje Dat gaat naar den bosch toe a.k.a. Zoete Lieve Gerritje trekken ze een stukje van het Nederlandse cultureel archief uit de vergetelheid, en vertellen ze een bijna verdwenen verhaal over de jonge Nederlandse boerin in de 20e eeuw.
“Heremetijd, na al die tijd, door Gerritje weer verleid.”
De eerste boer den beste en Gerritje lopen elkaar tegen het lijf, ergens in een Bossche kroeg met uitkijk op de Sint-Jan. Het klikt direct. De eerste boer den beste vraagt of Gerritje soms zin heeft in een kop gesuikerde brandewijn. Er breekt een ei in haar rieten mand.
“