Libéma schenkt ijskar aan Stichting Spul vd Rul

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-10-2010 | Gewijzigd op: 07-10-2010
Dirk Lips van Libéma zal vrijdag 26 november 2010, bij de opening van het nieuwe 'Congrescentrum 's-Hertogenbosch 1931', de [tweede] gerestaureerde ijskar van De Rul overdragen aan de stichting Spul van de Rul.

Na vele omzwervingen [o.a. via Campina] en na een intensieve restauratieperiode presenteert de stichting 'Spul van de Rul' de volgende week de bijna gerestaureerde ijscokar die Libéma aan de stichting schenkt.

Wethouder Huib van Olden bezoekt maandag 11 oktober a.s. het restauratieteam in de bouwhal van de Oeteldonksche Club aan de Ertveldweg.

foto © paul kriele, 29 oktober 2009.

De ijscokar van De Rul, die dateert van 1907, wordt  door leden van het Technisch Ministerie van de 'Oeteldonkse Club' in de oorspronkelijke staat teruggebracht.
De gerestaureerde landschapschilderingen van de kap van 1950 [die is vervangen] en de vier panelen, waarvan 2 nieuwe, zijn door de Schijndelse kunstschilder Twan van de Vorstenbosch gerestaureerd.
De vier 19e eeuwse beelden bovenop de ijskar [ontwerp Zuidtiroolse beeldhouwer Ferdinand Demetz] heeft de Tilburgse
firma Heesbeen Orgelbouw opgeknapt. De meester-schilder Martijn Ackermans heeft het bladgoud aan op ornamenten aangebracht en voorziet de kar van een sierlijke belettering.
Dankzij Marcel Ploegmakers [Duke Cultural Productions] keren de twee karren in het voorjaar van 2011 terug in het straatbeeld.
Voor de restauratie heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch € 6.800 beschikbaar gesteld. 

zie ook bericht dd. 17 februari 2010   'Terugkeer IJscokarren van de Rul.