Boxtel: Ceremonie rond overdracht Zoete Liefcostuum

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-10-2010 | Gewijzigd op: 06-04-2012
Vrijdagmiddag 22 oktober 2010 werd met toespraken en een brandewijntje de ceremonie van de schenking van costuums* van Zoete Lieve Gerritje en den Ursten Boer den beste aan een Boxtels museum omkleed. Dat gebeurde in het museum 'Brabant Goed Gemutst' aan de Stationsstraat 39. 

De schenking is een gevolg van een kontakt tussen de laatste Zoete Lieve Gerritje Diny van Rixtel- van den Akker met Bernard Vekemans, de eigenaar/beheerder van het Boxtels museum dat ook een was-en strijkmuseum omvat.
De twee raakten met elkaar in gesprek over de collectie van Vekemans waarover Diny erg enthousiast raakte. Daarop stelde zij voor haar folklorecostuum, dat ze al acht jaar ongebruikt op zolder had liggen, aan het museum, dat vele Brabantse poffers en ook mannenklederdrachten bezit, cadeau te doen.
Na een accoord van den Ursten Boer [Harrrie Damen] en diens voorganger Gé Rovers] en met instemming van de geestelijke vader van het fenomeen Zoete Lief -Jan Bruens- werd op de 22ste oktober 2010 de daad bij het woord gevoegd.
 
*costuums
De folkloredracht van Zoete Lief bestond uit een Brabantse Muts, een pellerine [omslagdoek],  een zwarte rok en een wit schortje. Voor de Ursten Boer: een boerenpet en een zwarte boerenpak.
zie ook het uitgebreid artikel over Zoete Lieve Gerritje dd. 1 maart 2000.

Hierboven in de hal van het Boxtels Museum: links vooraan de geestelijke vader Jan Bruens dan Gé Rovers die de opvolger was van de allereerste Ursten Boer Jan van de Mortel. Middenin  Bernard Vekemans van het museum Brabant Goed Gemutst en het was-en strijkmuseum en dan Harry Damen,de huidige en laatste Ursten Boer en uiterst rechts  Diny van Rixtel-van den Akker, de laatste Zoete Lieve Gerritje. De allereerste Ursten Boer was in 1953 wijlen Jan van de Mortel. Op de foto staat diens opvolger Gé Rovers [l.] Zoete Lieve Gerritje Diny van Rixtel-van den Akker die die rol vanaf 1973 heeft gespeeld en rechts de huidige en laatste Ursten Boer [huisarts] Harrie Damen.

foto's © paul kriele, 22 oktober 2010.
 

Ex Zoete Lief Diny van Rixtel: 'Als ik er zo vandaag bij sta en ik zie die twee poppen met de costuums, dan krijg ik wel weer heimwee. Maar het klint ook ambivalent, want het geeft me van de andere kant ook een fijn gevoel dat Zoete Lief weer thuis is in de Meierij waar ze vandaan kwam en nu in Boxtel een goed onderdak heeft gevonden. Ik  ben er trots op dat dit afscheid op deze manier vorm heeft gekregen.'
Museumdirecteur Bernard Vekemans toonde zich bijzonder trots met deze aanwinst uit Den Bosch, de stad waar Zoete Lief volgens het liedje jaren naar toe is gegaan. Nu komt ze naar Boxtel. Ik ben Diny en den Ursten Boer erg dankbaar dat we dit met elkaar kunnen vieren.' 

Voorafgaand aan d ecermonie droeg de geestelijke vader van den Ursten Boer en Zoete Lieve Gerritje - Jan Bruens -behalve het liedje 'Dat gaat naar Den Bosch toe..' ook het versje voor:

Opa en opoe reden naar Den Bosch toe,
Reden naar de Bossche mart
Op een oude ossekar.
De ossekar die dokkelde
dok -dok -dok
De ossejkar die sjokkerde
sjok -sjok -sjok
En alle boeren zeien: vol van medelijen:
Och wat is den os moe
Dat gaat naar Den Bosch toe.'

Bruens vertelde nog het verhaal dat hij eens in Lier, bij de jaarlijkse kattenoptocht had meegemaakt. Daar hoorde hij op het carillon op een gegeven moment het wijsje: 'Dat gaat naar Den Bosch toe.. ' Bij navraag aan een  plaatselijke heemkundeman werd hem verteld dat die melodie uit Duitsland afkomstig is.. '.

zie ook artikel 'Einde aan Zoete Lieve Gerritjefolklore' dd. 20 oktober 2010.

Terug naar boven