Aanbieding schilderij 'Vaandeloverdracht' aan Bossche Schuts

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-11-2006 Op 1 november 2006 werd door wethouder Roderick van de Mortelhet shcidleirj De Vaandelpoverdracht [1831] aan de Bossche Schutterij overhandigd. Het in canvas op een ijzeren frame gespannen doek van ruim drie bij twee meter, is een cadeau van de gemeente aan de Oude Schuts dat bij gelegenheden gotoond gaat worden. Het werd  ‘gesponsord’ door Ralf Hage [Stadsarchief] en Hans Meester [BAM] uit dank voor de regelmatige aanwezigheid van de Schutterij bij tal van cultuur-historische evenementen in de stad en daarbuiten.
Hierboven en rechts: de patriotten [Vlamingen] verwelkomen de gasten en dagen tegelijk de Ollanders uit. De drie Jan Schuurkes, Rogier de Smet en Alouis de Boeck.

foto's © gerard monté, 1 november 2006.
-Onder: de genodigden die in afwachting zijn van het oorverdovend kanonsschot. 

-Verder onderaan: Het klaarmaken van het kanon.

'Laatst marcheerde de Bossche schuts met de Nederlandse vlag door Brussel,' vertelde de commandant van de Halve Compagnie Toine van den Bogaert in zijn dankwoord. Het was sedert 1831 de eerste keer, dat de Nederlandse vlag weer door België trok. Dat de verhoudingen volkomen zijn geneutraliseerd en er zelfs een vriendschapsband tussen de Bossche en de Vlaamse schuts bestaat, bleek uit de aanwezigheid van drie Vlaamse schutters [Rogier de Smet, Alouis de Boeck en Jan Schuurkes] in uniformen uit de tijd van de Tiendaagse Veldtocht.

Van de Mortel toonde zich blij dat hij dit cadeau mocht aanbieden omdat -zoals hij met enige trots vertelde- een tweede historisch feit teruggaat naar zijn overgrootvader Eduard van de Mortel, die de laatste commandant was van de Bossche schutterij. Van hem bewaart ie nog een uniform met shako en witte pluim. 
De wethouder had liever een kopie van het vaandel van de schuts cadeau willen doen. Dat orignee bevindt zich in het Noordbrabants Museum. 

Bij deze gelegenheid gaf Van de Mortel commandant Van den Bogaert alle vrijheid de haalbaarheid [kosten/productie etc] daarvan te onderzoeken. Het canvas doek kan de schutterij gebruiken als decor bij haar promotionele activiteiten. 

De Belgen vertelden dat in Nederland een van de weinige schutterijen bestaat die ook nog eens met originele costuums uit die tijd de tiendaagse veldtocht in beeld brengen. Dat was ook een reden dat ze een speciale band met de Bosschenaren koesteren.

-Boven: Eric Borias geeft een rondleiding door de catacombenvan het Rijksarchief.
Verder naar onderen:
De commandant Toine van den Bogaert in zijn toespraak .
Hieronder Midden: Min of meer in de pas marcheren de Bossche en de Antwerpse schutterij naar het voormalig kruitmagazijn waar een borrel werd aangeboden.

 foto's © gerard monté, 1 november 2006.

Hierboven: links Bastiaansen beter bekend van De Wandeling en rechts oud-militair Jan van Ee.  
foto's © gerard monté, 1 november 2006.
--------------------------------
Commandant Toine van den Bogaert die zijn tekst voor de toespraak haalde uit zijn shako, toonde zich trots en blij met dit cadeau dat ingezett gaat worden bij de activiteiten van de Halve Compagnie. De ceremonie en overdacht was een voortvloeisel van de Open Monumentendag van november 2006. 

Officieel heet het schilderij 'De overdacht van het vaandel door de Prins van Oranje aan de Bossche Schutterij voor hun 10-daagse veldtocht naar het zuiden, in 1831'. 
Het origineel vaandel van de Bossche schutterij bevindt zich in het Noordbrabants Museum.



Terug naar boven