Brabants Hertogswapen voor 200-jarige Bossche Schutterij

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-06-2013 | Gewijzigd op: 08-06-2013
Bij gelegenheid van 200 jaar Bossche Schutterij, dat zaterdag 8 juni 2013 op het Kerkplein met  muziek van harmonieën en een toespraak werd herdacht,  reikte gedeputeerde Bert Pauli namens de Commissaris der Koning Wim van de Donk vanwege, ook -het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden - aan de Halve Kompagnie der Bossche Schuts het wapen van Noord-Brabant aan.  De provincie Noord-Brabant is  de enige van de Brabanden die nog het originele hertogswapen [met kroon] voert, aldus Pauli.

>>> Klein smetje op feest van Bossche Schutterij. zie einde artikel.

De Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij die op zaterdag 8 juni 2013 van de gedeputeerde Bert Pauli, namens de Commissaris der Koning het banier met Brabants hertogswapen kreeg aangeboden vanwege 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.
foto´ s © paul kriele, 8 juni 2013

Kerkplein
-Links  De speciaal genodigden onder wie de gedeputeerde Bert Pauli, Joop Thelissen de voorzitter Kring Vrienden van ´s-Hertogenbosch en vooraan archivaris Rob van de Laar, die een lange geschiedenisles over de schutterij gaf.
-Boven  er waren ook afgevaardigden van schutterijen en gilden uit andere plaatsen aanwezig, waaronder Leuven en Heusden [Gilde St. Blasius op foto].
-Links boven Optredens van onder andere het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps,harmonie St.Cathrien en Glorieux vanwege het 200-jarig bestaan van de Bossche Schutterij
.

foto´s © paul kriele, 8 juni 2013.

200 jaar Bossche Schutterij
In het jaar dat 200 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan, wordt ook herdacht dat de Bossche Schutterij 200 jaar oud is. Officieel bestond die Schutterij tot 1907, maar werd in 1993 nieuw leven ingeblazen met de 'Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van 's-Hertogenbosch 1813-1907'. Zij stelt zich ten doel het garnizoensleven van de stad ten tijde van de Belgische opstand en de Tiendaagse Veldtocht uit te beelden.

Ter herinnering aan het 200-jarig 'bestaan' van de Bossche Schutterij werd op zaterdag 8 juni op het Kerkplein een open luchtconcert gegeven door het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps, Harmonie St.Cathrien en Harmonie Glorieux.
Daar geeft ook archivaris Rob van de Laar een uitleg over de geschiedenis der Schutterij.

Diefstal proviand Schutterij
De organisatie kwam aardig onthand te zitten door een diefstal bij de Rederrijkerskamer Moyses´ Bosch. Dat was gastheer en mede/organisator van het 200-jarig feest rond de Bossche Scutterij. Proviand voor het feest lag in de oude apotheek op het oude GZG-terren opgeslagen. Een dief stal alle drank en etenswaren in de afgelopen nacht van 7 op 8 juni 2013.

Terug naar boven