Rijksbezuiniging treft KWC, Zuidelijk toneel & Philharmonie

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-05-2016 | Gewijzigd op: 25-05-2016
In de bezuinigingsronde van het Rijk [geadviseerd door de Raad voor Cultuur] wordt jeugd theatergezelschap Artemis gespaard, maar het treft wel het Zuidelijk Toneel [HZT] en de Philharmonie Zuidnederland.
Artemis wordt geroemd om haar talentontwikkeling.

...
Maar het Zuidelijk Toneel krijgt er van langs door de ontbrekende relatie met de vier grote Brabantse steden. Mogelijk dankzij een nieuw zakelijk leider, die inzet op een nieuwe identiteit voor het toneelgezelschap,maakt HZTnog een kans op de subsidie van €1,6 miljoen.

De Philharmonie Zuidnederland, die vier jaar geleden- onder dwang –ontstond uit het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest moet opnieuw bezuinigen. Nu dient zij –binnen drie jaar- uit de twee locaties, Maastricht of Eindhoven te kiezen, anders komt de subsidie van € 7,1 miljoen in gevaar.
Ook de Opera Zuid krijgt kritiek. Zij moet betere plannen indienen.

Correctie op KWC

We schreveneerder Het Keramisch Werk Centrum dat vorig jaar vanuit Den Bosch, waar het vier jaar geleden sneuvele door de toenmalige bezuinigingen, naar Oisterwijk verhuisde, zit weer in de lift. Zij ontvangt € 300.000 per jaar.
Maar nu heeft minister Bussmaker tegen het advies van de Raad voor Cultuur besloten die subisidie niet toe te kennen. Volgends haar zit het KWC  net [8 km] buiten de grote stad en daar geeft de minister de grens mee aan waarom dat KWC niet aan de criteria voldoet..