Luisteren in plebanie naar beiaardspel op Jacob van Eyckfestival

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-10-2021 | Gewijzigd op: 16-10-2021
Ontvangst en luisteren naar beiaard van St.Jan in tuin plebanie in de Choorstraat
-Hierboven: Ontvangst en in de tuin van de plebanie met gastheer plebaan Vincent BLom.
In de tuin kon men in een besloten en rustige sfeer naar het beiaarsspel van de St.Jan luisteren.
-Organist  /componist Daan Manneke beidt  plebaan Vincent Blom bloemen aan.
-Hieronder: De overhandiging van de partituur van werk van de organist Daan Manneke
'Wat zalem op den avond doen' aan wethouder Huib van Olden.

foto's © henk van esch, 15 oktober 2021.


Bericht van 9 oktober 2021 Jacob van Eyck [beiaard] festival
Van 14 tot en met 17 oktober 2021 wordt voor de tweede maal in Heusden, Drunen en ’s-Hertogenbosch het Jacob van Eyck festival gehouden. Een lang weekend met wel 17 beiaardconcerten verspreid over vier beiaarden, de première van een nieuwe compositie van Daan Manneke en een optreden van de beroemde blokfluitsite Lucie Horsch. In opdracht van de Bossche Beiaardstichting schreef de bekende componist Daan Manneke een hommage aan Jacob van Eyck, met de intrigerende titel 'Wat zalmen op den avond doen'. Uitvoering door Joost van Balkom op de Sint-Jansbeiaard in ‘s-Hertogenbosch, op vrijdagmiddag 15 oktober om 16.00uur.
Hoofdgast van het festival blokfluitiste Lucie Horsch, de jonge winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2020, speelt op zaterdagavond 16 oktober het hoofdconcert van het festival, met een programma dat net alleen Van Eyck’s muziek laat horen, maar ook hoe die doorklinkt in het werk van andere, veelal grote componisten door heel Europa.
Op zondag 17 oktober keert Lucie Horsch terug op de Heusdense planken met een masterclass voor jong blokfluittalent.

Opening door 200 schoolkinderen
De officiële opening van het festival wordt gedaan door maar liefst 200 schoolkinderen van de basisscholen JPS en De Dromenvanger. Onder begeleiding van de Bossche stadsbeiaardier Joost van Balkom en muziekdocent Rias Baarda (ukelele) presenteren zij het project Hemelse Tonen, waaraan ze in de voorafgaande weken op school hebben gewerkt. Twee marathons Het festivalprogramma wordt ingesloten door twee muzikale marathons.
Als opmaat voor het festival spelen op donderdagavond 14 oktober vier leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool drieënhalf uur lang werken, improvisaties en bewerkingen van Jacob van Eyck’s muziek, afgewisseld met werk van zijn tijdgenoten en navolgers.

Het festivalweekend wordt afgesloten met een Van Eyck marathon voor blokfluit. In de openlucht van de Heusdense Gouverneurstuin spelen jonge blokfluittalenten het gehele oeuvre van Jacob van Eyck. 

Beiaardcarrousel
Uniek programmaonderdeel is een carrousel waarin vier topbeiaardiers uit Nederland en België roulerend, maar steeds gelijktijdig, vier beiaarden bespelen: de Sint-Jan, het Bossche en het Heusdense stadhuis en de Sint-Lambertus in Drunen. Het resulteert in maar liefst 16 beiaardconcerten met de mooiste werken van en bewerkingen van Van Eyck, zijn tijdgenoten en navolgers.
. Voor meer info: http://jacobvaneyckfestival.nl/

 

Terug naar boven