Versneld vertrek telefooncentrale KPN

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-06-2009 | Gewijzigd op: 24-09-2009
situatie september 2009: eerste glasvezelkasten weggehaald.
Op donderdag 24 september 2009 werd door transportbedrijf Sas van Den Bosch uit Pijnacker/denHam enkele glasvezelkasten uit de telefooncentrale aan de Prins Bernrhardstraat verwijderd en meegenomen.

foto's © paul kriele, 24 september 2009.

situatie van 21 juli 2009 : Brabant Water inspecteert leidingen

Dinsdagmorgen werd  de Mortelsteeg afgesloten voor het vekeer Brabant Water inspecteerde in opdracht van de gemeente de leidingen in de Mortel die van, naar en langs het KPN-gebouw lopen.
Die inspectie liet de gemeente doen om de leidingen - voorafgaand aan de sloop - in kaart te hebben.
'Er ziiten,' aldus een monteur van Brabant Water, 'veel nieuwe leidingen in de grond die bekend zijn, maar de oudjes moeten we toch wel even opnieuw vastleggen.'
Inspectie van alle leidingen die in de grond bij de KPN in de Prins Bernhardstraat zitten ter voorbereiding van de sloop van het gebouw. Deze inspectie gebeurde aan de achterkant in de Mortel.

foto © paul kriele, 21 juli 2009.


bericht van 9 juni 2009
De gebouwen een deel van voor de oorlog [l] en een deel met de oude hoofdentree van 1957 [r].
Bijzonder zijn  de draaitrap in de hal en de glas-in-loodvensters van Marius de Leeuw [1957
].
foto's © paul kriele, 18 juni 2009.
Actueel dd. 18 juni 2009:
"Zolang het koopproces loopt doet KPN geen mededelingen over het gebouw in de P{rins Benrhardstraat en de toekomst daarvan, aldus woordvoerster Marianna Zwart..

Bericht van 9 juni 2009:
Het KPN-gebouw in de Prins Bernhardstraat staat nagenoeg leeg. Het degelijke interieur dat weinig allure uitstraalt en zuiver functioneel is opgezet, staat de slopershamer te wachten. De vraag is alleen nog wanneer. De gemeente is de eerste kandidaat voor aankoop van dit complex, zoals werhouder Snijders[28-11-2008] bekend maakte. Deze zuidelijke hoek van de binnenstad staat rond 2015 een nieuwe toekomst te wachten.
Momenteel verhuist er van KPN-telecom elk kwartaal wel een afdeling naar Utrecht of Amersfoort waar KPN de telecomzaken concentreert.

De afdeling facturering gaat de volgende maand naar Amersfoort. In het gebouw aan de Prins Bernhardstraat-Weversplaats-de Mortel zitten nog wat onderhuurders in telecomzaken en mobiel netwerk en de technische afdelingen voor aanleg, onderhoud en storingen van [mobiel] telefoonverkeer.
Steeds meer kantoren komen leeg te staan. Dat is met de vleugel langszij de Weversplaats al het geval. Ook een kantine, keuken en andere op een groot personeelsbestand afgestemde faciliteiten zijn overbodig geraakt.

In het gebouw bevindt zich nog een conventionele centrale, glasvezelcentrale, directiekantoren, in onbruik geraakte kantine en een ondergrondse atoomkelder met commandopost. De leegstand maakt het gebouw duur in exploitatie.

Intussen heeft KPN al een locatie op de Saren gereserveerd, waar een nieuwe glasvezeltelefooncentrale wordt gebouwd. Voor de binnenstad is dan slechts een tussenstation van minimale omvang [maximaal 2 x 2 m] noodzakelijk, aldus een telecommer.

Indruk van kabels, achter onventioneel en  links vooraan [grijs zwart-blauw] van glasvezel, die het gebouw  aan de zijde de Mortel binnenkomen. Ipv tonnen wegende katrollen van 1 meter doorsnee met koperkabels staan hier minder omvangrijke cylinders voor opslag volgens het systeem van glasvezel. Per week wordt momenteel  25 km glasvezelkabel aangelegd.
De vraag is niet alleen of de muren en de plafonds [boven  en rechts] de zware koperen kabels, die als maar zijn toegenomen nog kunnen torsen.. foto's © paul kriele, 8 juni 2009.

Wat er met de kunstobjecten, zoals de beeldengroep boven de oude entree, de etage-aanduidingen in neonlicht, de 35 glas-in-loodvensters [1957] van Marius de Leeuw en de oerdegelijke atoomkelder met commandopost gebeurt, is nog de vraag.
Aanvankelijk was verwacht  dat in 2015 het gebouw zou vrijkomen. Gezien de  versnelde reorganisatie, de  verhuizingen en de ontwikkeling op glasvezelgebied, kan die termijn wel eens korter worden.

De persdienst van telecom is op al deze punten bevraagd en komt nog met een reactie.


Viereneenhalve meter onder de grond zit een atoomkelder ingebouwd van 100 m² die plaats biedt aan 48 medewerkers. De ruimten zijn berekend op een gebruik van 6-8 maanden. De kelder bevat  onder meer een commandopost [links onder], noodcentrales en cruciale verbindingen met  alle 112 nummers, Driebergen, de provincie  het militair commando en 'Den Haag'.
Er staat ook een met de fiets aan te drijven aggregaat en er zijn grondwaterpompen en luchtzuiveringssystemen en een kleine kantine [rechtsboven] en slaapzaaltje [links boven]. De post is al 20 jaar niet meer voor oefeningen gebruikt

foto's © paul kriele, 8 juni 2009.

Terug naar boven