Drogister Cazander

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-01-2009 | Gewijzigd op: 12-06-2009
Voor ouderen onder ons was Cazander de drogist/kruidenier van de Vliert.
In Den Bosch was Wim Cazander actief in het Oranje Comité en als instrumentaal binnen de Hervormde kerk. Cazander heeft de Bethel Gemeente mede doen opgaan in de plaatselijke Protestante kerk.

Wilhelmus Cazander werd op 20 september 1920 in Den Haag geboren.
Door overplaatsing van vader Jacob Cazander in 1933 kwam Wim op 13-jarige leeftijd naar Den Bosch. Vader, die van beroep smid was, diende in het leger bij de Koninklijke Marechaussee.
Na zijn Hbs-diploma kwam Wim te werken bij de Keuringsdienst van Waren en vervolgens bij Organon in Oss.
Op 27 april 1948 trouwde Wim met Jacomijn van Rumpt. Zij was de dochter van een melkhandelaar, die al van huis uit een kruidenierszaak hadden in de Sintstratenbuurt op ’t Zand [Boschdijkstraat/hoek St.Crispijnstraat].
Beiden hebben samen het bedrijf van Rumpt voortgezet.

In 1955 begonnen zij in het toen pas gereed gekomen winkel/woonblok aan de Aartshertogenlaan, op mgr. Diepenstraat 27 een drogisterij. Daar had ook De Gruyter, behalve een winkel op de hoek, op de etages een inkoopkantoor.
In de rij aan de mgr. Diepenstraat zaten behalve de sigarenzaak van Van Ravenstein, ook groenteboer Van Dijk en drogist Cazander.

In 1960 werd een tweede zaak geopend in de Zuiderpassage.
In 1971 ging in winkelcentrum De Rompert een derde zaak open geleid door Tjakko Cazander, een schoonzoon Rob Naaijer en de oudere broer Jaap.
In 1979 zijn alle zaken verkocht aan Gezan b.v.
Het hele gezin Hannie, Jaap, Tjakko, Bert, Jan Willem en  schoonzoon Rob Naaijer en 3 kleinkinderen emigreerden in 1979 naar Chilliwack in Canada. Zoon Koos bleef in Nederland achter.

Jacomijn Cazander-van Rumpt overleed op 6 augustus 2006.

Willem Cazander, die op Kerstavond 2008 in Canada op 88-jarige leeftijd overleed,  ligt ook in Chilliwack begraven.