Van Gelder Jewelry geweigerd op Tefaf Maastricht

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-10-2018 | Gewijzigd op: 03-10-2018Van Gelder Jewelry geweigerd op Tefaf Maasrticht.

Merkwaardigerwijs is de van oorsprong Bossche firma Van Gelder geweigerd op de Tefaf  [The European Fine Art] in Maastricht. De prestigieuze kunst -en antiekbeurs is opgeschud. Er heeft  een strengere selectie plaats gevonden die vernieuwing en nog meer kwaliteit na streeft
De nieuwe aanpak voltrekt zich op de 32ste editie in het MECC in maart 2019. Er zijn 39 nieuwe  handelaren geselecteerd en tientallen trouwe 'habitués afgewezen.

Merwaardig omdat de in 1980 opgerichte Van Gelder Jewelry vanaf 1985 wordt geleid door  Noëll Viguurs van Gelder en Fleur Dammen-van Gelder, de twee dochters van de oprichter, de 73-jarige Bernadette Van Gelder-van der Ven. Bernadette is de zus van de mede-oprichter van de Tefaf Clemens van der  Ven. Clemens is bekend van zijn Chinese antiekzaak,VanderVen Oriental Art, die tegenwoordig wordt geleid door het echtpaar Floris en Nynke van der Ven. VanderVen Oriental krijgt in 2019 wel een plaats op de Tefaf...

Maar de ingreep van het Tefafbestuur, die Van Gelder Jewelry treft, maakt het wel erg saillant voor de familie Van der Ven !

In 2016 kondigde de toenmalige voorzitter Willem van Roijen aan dat'..  de organisatie hard zou optreden tegen handelaren die niet meer op Tefaf- niveau presteren'. Dat besluit wordt nu door de huidige beursvoorzitter Nanne Dekking en door vormgever Patrick van Maris uitgevoerd.  


Bericht van Boek over Gouden Indiase sieraden dd. 17 november 2017

De volgende week wordt in het Rijksmuseum in Amsterdam het boek ‘Traditional Indian Jewellery , The Golden Smile of India‘ gepresenteerd. Het boek is het resultaat van jaren van studie en voorbereiding door de Bossche Bernadette van Gelder-van der Ven uit de bekende Bossche familie met onder meer vanderVen&vanderVen  [Chinese antiek] en vroeger van de modezaken Frits van der Ven] .

Bernadette, getrouwd geweest met de inmiddels overleden Cees van Gelder, is de op een na jongste telg van een gezin met 13 kinderen, van wie er vier zijn overleden.

Jaren van voorbereiding betekende voor de 73-jarige Bernadette ook vele bezoeken aan India en kontakten met kunstzinnige –soms adellijke  - families en zakelijke maharadja’s.

Bernadette is met dit ‘vak’ zo ongeveer 35 jaar geleden begonnen. Door haar broer, wijlen Clemens, mede oprichter van de TEFAF in Maastricht, kreeg zij de eerste prikkels waardoor ze geboeid raakte voor dit kostbare, antieke sieraad en gebruiksvoorwerp. Gouden juwelen betekenen voor een Indiër vooral status en bij moeilijke situaties zekerheid.

Na jaren van oriëntatie in het oosterse land en een studie aan de Victorian & Albert Museum in Londen groeide zij, op dit specifieke kunstgebied, uit tot een Hollandse zakenvrouw. Daaruit is een persoonlijke kunsthandel voortgekomen die ze intussen heeft overgedragen aan twee van haar dochters.

Intussen is in India zelf ook het waardebesef voor gouden juwelen gegroeid en ingebed. Dat maakt het ook voor de kenner en zakenvrouw, die Bernadette  van Gelder-van der Ven is geworden, nog moeilijker ze te verwerven. Maar deze ambitie heeft haar ook veel geluk en vriendschappen bezorgd. 

Diezelfde kinderen Fleur Dammen en Noëlle Viguurs-van Gelder, die haar zaak voortzetten, stichtte de Bernadette van Gelder Foundation  via welke stichting zij minder bedeelde Indiase vrouwen ondersteuning geven. 

Het boek, dat bestaat uit twee rijk geïllustreerde boeken in cassette,  is een naslagwerk,  waarin, naast een technische uitleg,  ook de plaats, betekenis en de spirituele symboliek van juwelen in dat dicht bevolkt Aziatisch land tot hun recht komen.  

 

Zie ook :
www.bvgfoundation.org
of   
vangelderjewellery.com


Terug naar boven