Brabant Bokaal uitgereikt aan o.a. Ans Buys

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-12-2018 | Gewijzigd op: 03-12-2018

Maandagmiddag 3 december 2018 ontving o.a. Ans Buys  in het Provinciehuis de door het Prins Bernhard Cultuur fonds ingestelde Brabant Bokaal. Dat gebeurde door de voorzitter van dat fonds, Commissaris der Koning Wim van de Donk.
Het speelde zich voor de elfde keer af, maar dit keer  in een nieuwe showachtige decor met enkele muzikale bijdragen* en in aanwezigheid van de drie burgemeesters waar de drie laureaten vandaan komen:  burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch voor Ans Buys, burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk voor ‘de Langstraatbruggenbouwer’ Gerard van Esch en burgemeester Joseph Vos van Wintelre /Eersel voor de natuurfilmer Mark Kapteijns.

*Muzikale intermezzi
Kelly van Nestel [dans]  en Vincent Houdijk op vibrafoon. Stijn van de Loo heeft de aankleding en inrichting van het podium bedacht. 

......

Provinciehuis

De drie burgemeesters die door de presentator
van de middag Elkse Verbraak werden ge
ïnterviewd: 
vlnr. Jack Mikkers van Den Bosch, Joseph Vos
van Wintelre/Eersel en Nol Kleijngeld van Waalwijk.

-Rechts: vlnr Het Ton en Marijke  Rombouts, en uiterst
rechts burgemeester Jack Mikkers. Links naast Mikkers 
Nol Kleijngeld van Waalwijk en Joseph Vos van Wintere
.

foto's © paul kriele, 3 december 2018.
..................................................................................................,

De drie hebben zich, ieder op hun specifieke manier –vrijwillig  -ingezet voor de Brabantse cultuur en natuur: Wim van de Donk: ‘Het is belangrijk dat zij een manier hebben gevonden het belang van de Brabantse natuur en cultuur tegendraads en alert te verdedigen en uit te dragen.

Gerard van Esch is de tweede laureaat vanwege zijn jaren lange inzet voor het behoud van de spoorbruggen in het Langstraatlijntje: in de Moerputten, in Drunen en in Waalwijk. En de derde is Mark Kapteijns voor zijn, voor het Brabantse Landschap, gemaakte natuurfilms. De uitreiking werd gepresenteerd door Elske Verbraak die ook de interviews afnam.

De drie laureaten* In een filmpje over de drie laureaten  kwam als eerste Ans Buys in beeld. ‘Wij pakt het plan op om in 2020 alle 1.600.000 Nederlandse kinderen goed muziekonderwijs te  geven. Door dat plan raakte ze in contact met koningin Máxima die haar in 2015 vroeg een Pedagogische academie aan te wijzen bij haar bezoek aan Brabant. Dat werd Den Bosch waar de studenten binnen drie jaar met dat onderwijs aan de slag zijn gegaan.

Hoewel Ans Buys in  Heusden woont werd zij in de inleiding van burgemeester Jack Mikkers –naar een uitspraak van zijn voorganger Ton Rombouts- genoemd als de enige inwoner die Den Bosch mist... Mikkers sprak onder meer over het typisch denken van Ans dat haar zo uniek maakt. Zij neemt kinderen mee in de waarde van de kunst en in de waarden van Erasmus’.

Cultuur educatie
Ans Buys is bestuurslid van tal van instellingen en organisatie: onder meer bij Erfgoed Brabant, Bureau Babel, Fonds Cultuurparticipatie, Theaterfestival Boulevard, Erasmus festival Brabant.

*De laureaten uit het verleden en die van vandaag hebben zich verenigd in de stichting  Brabantse Hoeders.
Zij komen elk jaar met een project. Na de Brabantse vlag [20-15], de Brabantse suite [2016] en De Brabantse stoet [2017], volgt komend jaar de  Brabantse  Zandpaden.

......
-Rechts de uitreijking van de  Brabant Bokaal door Commissaris van de Koning Wim van de Donk. 

De bokaal is ontworpen door de 
Brabantse kunstenaar Eelco Veenman.

-Boven: Fragmenten uit het  vooraf getoonde 
filmpje over Ans Buys. Met onder meer koningin
Máxima die het muziekonderwijs op scholen stimuleert
en dankzlj Ans Buys in 2015 bij de Bossche Pabo op bezoek ging.  


foto's © paul kriele, 3 december 2018.
....................................................................................................
 
................

De in Herpt geboren Buys heeft het muziekonderwijs aan kinderen en vervolgens ook aan studenten van de Pabo’s gestimueerd. Buys: 'Als je met muziekonderwijs met kinderen begint, zul je eerst het onderwijzend personeel moeten stimuleren en opleiden'.  

Van de Donk prees Buys die hij ‘de dirigent’ noemde, verwijzend naar de afkomst van Buys die uit een boerengezin komt. Maar haar vader was muzikaal en haar moeder literair aangelegd. Buys: ‘Die cultuureducatie heb ik van nature mee gekregen. Thuis werd geen onderscheid gemaakt of je een jongen of een meisje bent. Beiden hielpen mee in de huishouding en in het boerenbedrijf’. 
Van de Donk: ‘Zoals jij vertelt over de koeien die je niet met een stok dirigeerde, maar ze noemde bij hun naam: ‘Kom maar, kom maar’. Zo bevlogen en inspirerend doe je dat in je huidige werk. Dat tekent jou ten voeten uit’.

De commissaris vroeg zich ter loops af: 'Hoe het kon gebeuren dat we het meest wezenlijke voor de kinderen –muziek maken- hebben weggebonjourd? En wie deed dat [muziek onderwijzen, red.] nog?  Daar ben je een uniek voorbeeld van. Zo ben je tot een een Brabantse  hoeder geworden,'sprak Van de Donk.

Ans Buys toonde zich ontroerd. ‘ Als ik zo op dat filmpje mijn ouders zie, schiet ik vol. Ik vind het een luxe als je 69 bent en nog goed gezond en allerlei dingen kunt doen die je graag doet. Dit is een prachtige fase in mijn leven, na 44 jaar in het onderwijs gestaan te hebben.’  

.........
Een door het getoonde filmpje emotioneel moment voor het echtpaar Gerard en Jeanne van Esch uit Waalwijk.

foto's © paul kriele,  3 december 2018.  
Trots toont Gerard van Esch de Brabant Bokaal die hij ontving voor zijn jaren lange acties voor
het behoud van de Langstraat spoorbruggen. 

Gerard van Esch [* Baardwijk]
De tweede laureaat was voor Gerard van Esch, die dankzij een plannetje van zijn toen elfjarige dochter Chantal op de lagere school, bevlogen raakte om in actie te komen om de spoorbruggen in het Langstraatspoorlijntje te gaan behouden en er fietspaden te doen aanleggen  Dat is kort gezegd maar daar gingen jaren [vanaf 1987 !] overheen.
Chantaal haalde 1.500 handtekeningen op. Gerard, geboren in Baardwijk, richtte de stichting 'Redt de Waalwijkse Spoorbrug' op, die in 1987 zich verenigde met de vijf locale stichtingen die actief waren langs het 'Halve Zolen Lijntje'. 

Commissaris der Koning:’Je hebt de bruggen voor de poorten van de hel weggehaald. Deze elementen in het landschap zijn zo betekenisvol. Gelukkig zijn er mensen die denken dat stenen en staal betekenisvol zijn. Jouw voorbeeld als man met kennis en inzicht behoudt ons als bestuurders voor grote fouten. Dat is een kernmerk van de Brabantse hoeders:  de burger houdt het bestuur scherp. Je hebt als hoeder van Brabant de natuur-historie op de kaart gezet'. 


. Mark Kapteijns uit Wintelre die
de Brabantse natuur op  film vastlegt.foto © paul kriele, 3 december 2018.
......................................................................................

Mark Kapteijns uit Wintelre, die een humor volle toespraak hield ontving  de Brabant Bokaal voor zijn natuurfilms die hij in opdracht van het Brabants Landschap maakte en nog maakt.  'Hoe je dat ook doet en met welke, eenvoudige en later professionele  camera. Dat maakt niet uit,’aldus Wim van de Donk. ‘Het gaat om de beelden. Bij jou staat de aandacht voor de natuur voorop Je doet je werk met passie en met je ziel.  Kwaliteit staat bij jou voorop. Het is indrukwekkend en betekenisvol voor onze provincie en voor onze natuur’.

Paul Spapens van de Brabantse Hoeders.
Spapens vertelde  over het plan van de 'Hoeders' voor 2019. Dan brengt zij de Brabantse Zandpaden in beeld. Dat gebeurt op diverse manieren: met een symposium, een boek en een poëziebundel, het maken van schilderijen over zandpaden  en een theaterproductie.
De werkgroep Zandpaden komt op 15 december 2018  bijeen voor een vervolgberaad, aldus Spapens,die aankondigde dat in 2019, in de Week van het Landschap' de groep met haar plannen naar buiten komt. 


Paul Spapens bestuurslid van de stichting Brabantse Hoeders.

foto's © paul kriele, 3 december 2018.
Spapens plan is om in 2019 de Brabante zandpaden in beeld te brengen met o.a.  een boek en een symposium. ' Ze zijn in cultuur-historisch opzicht erg interessant'.
 Terug naar boven