Commissie 'Krachtig Bestuur': Vinkel en Nuland bij Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-08-2012 | Gewijzigd op: 29-08-2012
In het rapport dat de Commissie 'Krachtig Bestuur in Brabant' gisteren 28 augustus 2012 uitbracht, staat onder meer de aanbeveling Nuland en Vinkel met Den Bosch te laten samen gaan en het bedrijfspark Heesch-West aan Den Bosch toe te voegen. 
De commissie ging in 2009 aan de slag om alle Brabantse gemeenten bestuurlijk [op gebied vanefficiëntiey,  daadkracht en slagvaardigheid] door te meten. *
De commissie heeft zich uiteraard niet alleen op Den Bosch en haar regio gericht.
Het rapport werd door Helmi Huijbregts aan Han Polman, als voorzitter van de Vereniging van Brabantse Gemeenten, en de gedeputeerde voor EZ Bert Pauli, overhandigd.

Den Bosch zat so wie so al vol met bedrijfsterreinen, maar na de Groote Wielen komt ook de behoefte aan nieuw bouwterrein voor woningen -ondanks de crisis en ondanks adviezen voor verdichting van zowel bedrijfsparken als van woonlocaties -  boven.
Zijdelings geeft de commissie ook aan dat op diverse plaatsen de herindeling niet juist is geweest en verwijst onder meer naar Berlicum, dat naar St. Michielsgestel is gegaan.
De commissie heeft nog meer en bredere adviezen gegeven, zoals versterking van de regio's. Zo zullen Den Bosch en Oss het voortouw dienen te nemen bij de opzet van de regio Noord-Oost Brabant dat onder leiding dient te komen van een nieuw bestuurlijk model. Onderwijs en overheden dienen bij die ontwikkeling te worden betrokken.
Gemeentelijke fusies zijn daarbij niet uitgesloten, aldus commissielid Helmi Huijbregts.

*Zie ook artikel dd. 23 september 2009 Bestuursversterking: Doormeting alle Brabantse gemeenten