Eind 2014: première film ’Patria’, over 1e WO

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-08-2014 | Gewijzigd op: 22-08-2014
Eind van dit jaar gaat in het JT [Eurocinema] de film in première getiteld ‘Patria’. De in Den Bosch opgenomen film die ook door merendeels Bosschenaren is gemaakt, handelt over de jongeman, Arthur Knaap, die zich als vrijwilliger aanmeldt bij het Vreemdelingenlegioen, om in de loopgraven tegen de Duitsers te gaan vechten. Knaap was kwaad dat Nederland zich afzijdig hield en gaat op avontuur.
Door de realiteit moet hij versneld volwassen worden om te kunnen overleven. Door een opgelopen besmetting met gifgas is Knaap kort voor het uitbreken van de 2e Wereld Oorlog aan een longziekte overleden.

De hoofdpersoon Arthur Knaap,
gespeeld door
de Bosschenaar Timothy Flohr.

De filmproducent Klaas van Eijkeren [* Oosterhout, 1975], die vanaf zijn derde in Den Bosch woont, is ook docent Engels [KW1-C] en een getalenteerd schrijver. In 2006 zette Van Eijkeren het bedrijf 'Expressie Produktie' op.
Door toeval kwam hij in aanraking met uiteindelijk 32 brieven, die de soldaat Knaap in de jaren 1914-1918 naar huis schreef. Ze raakten Van Eijkeren, door de getoonde emoties en de beschreven gruwelen van een oorlog, zodanig, dat hij er een verhaal in zag. ‘Patria’ wordt Van Eijkerens filmdebuut.
De kosten € 12.000 euro zijn al voor drie kwart gedekt, mede dankzij het Hermesfonds, particuliere schenkers en crowdfunding.
 

Beelden van loopgraven uit de 2e Wereldoorlog  

Na de voorbereidingen, die in 2009 begonnen zijn het afgelopen jaar op geheime locaties inde stad, opnamen gemaakt. Behalve een 26 figuranten zijn de twee hoofdpersonages –de Bosschenaren - Timothy Flohr en Pascal Vugts.
De première  van Patria is voor cast en crew op 10 september 2014 in JT bioscoop. Vanaf 25 september 2014 komt de film in een aantal filmtheaters.
>>Zie de site PatriaTerug naar boven