Onthulling Plaquette van 'De Kring' voor kloosterhotel 'Soete Moeder'

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-02-2017 | Gewijzigd op: 01-02-2017
Woensdagmiddag 1 februari 2017 werd aan het opleidingshotel De Soete Moeder op de Muntel [Nemiusstraat 4] de plaquette voor het behoud van het monumentaal erfgoed onthuld. Dat deden de directeuren Eline van Lith en Adri Ederveen, samen met zuster Arnoldi van de zusters van Liefde uit  Schijndel. Die plaquette is een erkenning van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch vanwege het zorgvuldig transformeren van een monumentaal pand met behoud van de historische aspecten en de architectonische waarde van het pand.


Publiek en genodigden  bij de onthulling van de plaquette van De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch bij het opleidingshotel De Soete Moeder op de Muntel.  De onthulling door directeur Sociale Zaken Adri Ederveen [r.]  en zuster Arnoldi van de Zusters van Liefde uit Schijndel [m].
Links De voorzitter van 'De Kring' Yvonne Moerman en niet zichtbaar de mede-directeur commerciële Zaken Eline van Lith.En  ook wethouder
Huib van Olden is maar net zichtbaar. 

foto's © paul kriele, 1 februari 2017.


Hans van Bavel, de voorzitter van de werkgroep Het Kleine Monument 
In een korte toespraak door Hans van Bavel van 'Het Kleine Monument', belichtte spreker na een welkom aan de betrokkenen en partijen die aan deze metamorfose hebben meegewerkt*, de achtergrond van de toekenning, namelijk het behoud van het cultuur historisch karakter van het pand waardoor tevens de sociaal maatschappelijke functie is bewaard en versterkt.  'Het gaat om de liefde voor de stad, de stad  die de biotoop is van Den Bosch.  'Om in te leven en te werken. Maar het heeft ook de aantrekkingskracht om toeristen en winkelend publiek naar de stad te krijgen,'  sprak Van Bavel.
'Deze plaquette drukt waardering uit voor de initiatiefnemers, maar ook voor de positieve uitstraling die het pand aan het Bossche stadsgezicht toevoegt.'
 
-Rechts: De directeuren Commerciële
Zaken Eline van Lith [l] en Sociale
Zaken Adri Ederveen poseren met zuster Arnoldi.
-Rechts boven: Beide directeuren ontvangen
van Hans van Bavel, de voorzitter van
de werkgroep  'Het Kleine Monument'  
van 'De Kring Vrienden' een boeket.
-Rechts idem Eline Van Lith en Adri
Ederveen met in hun midden zuster Arnold
i.

Impressie van het  stijlvol 
en met behoud van sfeer en het karakter 
gerestaureerde en verbouwde kloostergebouw. 
-Links boven: De eetzaal.
-Boven: De receptie van het hotel.
-Links: De trappenha
l.

foto's © paul kriele,  1 februari 2017.


*Betrokkenen en deelnemende partijen
Tot de betrokken partijen behoren onder meer de Maatschappij tot Behoud en Beheer van het Maatschappelijk Erfgoed, aannemer  Nico de Bonth, zuster Arnoldi als vertegenwoordigster van de Congregatie Zusters van Liefde, die het complex met scholen jaren hebben beheerd, de stichting Boei, Zayaz, en de Gemeente [BAM] en Provincie.  

Wethouder Huib van Olden
benadrukte in zijn speech de saamhorigheid. 'Dat is de kracht van de Bossche samenleving. Laat De Soete Moeder een klein pareltje zijn in dit thuis met zijn kwetsbare bewoners en gebruikers.
Die saamhorigheid was ook het gedachtengoed van de zusters van Liefde die hier jaren gewerkt hebben'.

Directeur Adri Ederveen speelde nog even in op de bijzondere situatie van opleidingen ,keuken en hotel.  'Het hotel stelt hoge eisen aan de kwaliteit, het moeten mixen met mensen in de keuken, de bediening en in het restaurant. Het hotel mis een middel om kwetsbare jongeren met een achterstand  mee te kunnen nemen in hun werk.

We hebben er hard aan moeten trekken In tijden werd ons doorzettingsvermogen op de proef gesteld. Dankzij de partijen Zayaz, de gemeente, de Provincie,   Zayaz en de stichting Boei is het ons gelukt. Die samenwerking en steun leert dat je dit kunt realiseren. 

Na de ceremonie buiten was er een gezellig samenzijn in de sfeervolle kapel van het klooster. Beide directeuren gaven tot slot een rondleiding door het  complex. 

De voormalige kloosterkapel,
sfeervol heringericht tot aula.
foto © paul kriele,1 februari 2017.
.......................................................................................Bericht van 20 januari 2017 Plaquette van De Kring Vrienden toegekend aan [opleidings-] hotel De Soete Moeder
De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch reikt op 1 februari  2017 aan de initiatiefnemers achter dit opleidingshotel in de Muntel [Nemiusstraat] de plaquette 2016 uit. Dat is een erkenning voor een metamorfose van een klooster naar school en [opleidings-]hotel met behoud van de cultuur historische waarde/ Wethouder Huib van Olden en Kringvoorzitter Yvonne Moerman zal de plaquette onthullen.

Zie 
  -Links:  Het team achter de ombouw van klooster naar opleidingshotel met Adrie Ederveen en Eline van Lith.
-Rechts onder: De tuinkamer.
   

Zie ook artikel Kloosterhotel gaat in mei 2016 ..! open. dd. 12 januari 2016.

Terug naar boven