OfficiŽle start verbouw zusterklooster Nemiusstr.

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-07-2009 | Gewijzigd op: 17-07-2009
Vanmorgen  donderdag 16 juli 2009 vond de officiële start plaats van de verbouw van het voormalig zusterklooster op de Muntel [Nemiusstraat] tot opleidingshotel.
De bijeenkomst was georganiseerd door eigenaar Zayaz die samen met de gemeente, de Weenergroep, Cello, Juvans Divers en het Koning Willem1-College dit 'hotel' gaat opzeten.
De bijeenkomst vond plaats in de tuin van het voormalig klooster van de Zusters  van Liefde van 'Jezus en Maria van de Goede Bijstand'. Er waren toespraken [directeur van Zayaz Bas Maassen en wethouder Bart Eigeman], de zusters die er woonden werden nog eens in het zonnetje gezet, er was een lunch van Cateraar Spijsialiteit en er werd symbolisch de eerste steen gelegd.
De naaam van het nieuwe  hotel wordt Kloosterhotel. Opleidingshotel wil zeggen: logies en leer -en werkplek voor kansarme jongeren van16- 26 jaar die dagelijks begeleid worden in hun werk- en leerproces, maar ook bij het leggen van sociale kontakten. Gepland is dat er  -op verzoek van de buurt - geen 40 maar 20 jongeren een plaats krijgen.
zie ook 1e bericht Klooster

   
vlnr.: Marian Huisman projectleider 'Mens en buurt' van  Zayaz wooncorporatie, wethouder Bart Eigeman en buurtmanager Frank van Berkel.
De laatste vindt dit project in twee woorden 'prachtig en geweldig' . Over de vertraging waarop wordt gezinspeeld, zegt Van Berkel, dat het meevalt. 'De buurtbewoners hebben nu al het project in hun armen gesloten. Straks kan de buurt meegenieten,' aldus Van Berkel die in het gebouw al faciliteiten  [keuken en zalen ] ziet zitten die iets voor de buurt kunnen betekenen.
vlnr Bas Maassen van Zayaz, Sjoerd van het Erve , algemeen directeur Weenergroep, wethouder Bart Eigeman en  rechts Marc van Nunen, de bouwpastoor van het opleidingshotel. 
   
Vlnr Michiel Pas en Paul Nouwens van Vitae. Dat is een Eindhovens bemiddelingsbureau op personeelsgebied dat o.a. voor Zayaz werkt.
Zij kunnen bij dit project hun kennis aanbieden op gebied van sollicitaties en bijvoorbeeld het opbouwen van een netwerk, aldus Paul Nouwens [m]  die van de cateraar Jules Lauwerijssen [r] van Spijsialiteit de eerste gang van de lunch aanpakt.
Jules Lauwerijssen wordt de hotelmanager die dat deel  van het project gaat beheren.
Marianne Huisman, projectleider van 'Mens en buurt' van Zayaz, betrok de zusters, die als oud-bewoonsters de speciale gasten zijn op deze ceremonie, bij dit project.
'Zij kunnen meegenieten van het leggen van de eerste steen en straks, als het project officieel wordt afgerond, zijn ze opnieuw uitgenodigd.
Na 4 jaar en veel vergaderen  kunnen we nu aan de slag met dit Kamers met Kansenproject,' aldus Huisman.

   
Links boven: het bord dat de verbouw aankondigt.
Boven: het rechter deel ofwel het rijksmonument, dat tot leer-werkgedeelte van dit opleidingshotel wordt bestemd.
 
Links: het gemeentelijk monument dat  als jongerenhotel gaat dienen.
foto's © paul kriele, 16 juli 2009.
   
 De kapel  en.. ..  een deel van de kloostertuin.
foto's © paul kriele, 16 juli 2009.


 Speciale gasten op de officiele start van het project opleidingshotel waren een  twaalftal 'zusters van Schijndel' als voormalige bewoonsters van dit klooster en als oud-onderwijzeressen van de basisschool op de Muntel.
De zustersFloriberta/Riek van Hal [94 jr.] [l] Jacqueline van Duynhoven [92 jr] [m] en Wilheminia van de Kerkhoff [92 jr.] [r] zijn lid van de congregatie Zusters Josef Maria. Deze 'Zusters van Liefde' uit Schijndel verbleven ruim 40 jaar in het klooster.
Rechts een lijdenstafereel een mozaïek uit een van de kloostergangen.

foto's © paul kriele, 16 juli 2009

Toespraken directeur Zayaz Bas Maassen en wethouder Bart Eigeman

Na de toespraken van Maassen en Eigeman volgde de toost op de verbouwing met aansluitend de lunch die verzorgd werd door Cateraar Spijsialiteit die bestond uit onder meer Aardbei met blauwschimmelkaas, gehaktbal van Groenewoud rund, salade van volwaard kip met kerrie en witte desembrood van campremijtarwe. Bas Maassen, directeur van Zayaz wilde zich niet inlaten met de actuele politiek rond wethouder Bart Eigeman, maar op een simplistische manier deed hij dat toch door zijn uitspraak: 'Als dit gebouw zich mag ontwikkelen  tot een Talent Fabriek kan ik zeggen dat we het goed gedaan hebben'.
Ook Maassen legde de link naar de zusters. Door de congregatie zit er een verbinding met jullie doelstelling. De opzet 'Kansen voor kamers'  moet het hebben van diezelfde bezieling die 'Vincentius' geeft .
Dit pand,' aldus Maassen is geen pand alleen van steen maar een huis waar leven,inspiratie en bezieling in zit.
Als je dat weet te pakken begrijp je meteen waarom wij iets met dit pand gaan doen.'

Bart Eigeman ging terug naar de tijd als straathoekwerker en haalde een zin aan uit die tijd:
'Zoek en ondersteun de vitaliteit van mensen' .
Eigeman koppelde in dit verband het missionair liefdeswerk van de zusters met de eveneens inspirerende opdracht die de partijen zich nu gesteld hebben.
'Gezien mijn verleden kan ik mezelf  een plek hierin geven. In dit project 'Kansen voor kamers'gaat het meer dan om financiën,' aldus de wethouder die tussendoor liet doorschemeren dat Zayaz gerust kan zijn op realisatie en medewerking van de gemeente. 'Vanmiddag praat het College van B&W op de hei over de begroting 2010. Het komt goed met dit project,' aldus Eigemans toezegging aan Bas Maassen. 
'Naast de financiële kant zit er ook een economisch belang aan deze zaak. De minder succesvolle jongelui kunnen hier in een beschermde sociale omgeving zich ontwikkelen. Ik reken erop dat hier nieuwe inspiraties van uit gaan.'

Terug naar boven