Voor 2014 minder brede Paralleweg-Zandzuigerstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-07-2010 | Gewijzigd op: 17-07-2010
De nieuwe verbinding tussen de volgend jaar te openen Randweg [Gementweg] naar de Dieze [spoorburg] wordt enkelbaans in plaats van vierbaans [2x2 rijstroken]. Dat is een tegemoetkoming aan de bezwaren van omwonenden in het Veemarktkwartier die nog meer herrie van deze nieuwe weg achter het station verwachten.
De doorgetrokken Parallelweg/Magistratenlaan gaat het verkeer op de traverse [langs station en op het Heetmanplein] ontlasten en vormt een verbinding tussen Willemspoort [KW1-C en JB-ziekenhuis] met een gelijkvloerse aansluiting op de Zandzuigerstraat. Dat lichtte wethouder Bert Pauli vrijdagmorgen 16 juli 2010 voor de pers toe. De weg van 26 miljoen euro met vrijliggende fietspaden moet uiterlijk in 2014 zijn gerealiseerd.

Paleiskwartier met Essent [rechts onder] en de Randweg [voorgrond] en het tracee van de Magistratenlaan en achterin de Parallelweg. Het Veemarktkwartier [links] en het kruispunt bij de Veemarkt dat gespaard blijft van extra verkeer naar de Zandzuigerstraat.
De doorgetrokken Parallelweg komt oostelijk van het voormalige EKP te lopen
.
foto © peter van gogh,  16 augustus 2005.

Nog een tegemoetkoming aan de buurt is dat de nieuwe Parallelweg vlak langs het huidige spoor komt te liggen in plaats van vlak langs de woonbuurt. Dus oostelijk van het voormalige PTT-Expeditieknooppunt. 
Er zijn met name nabij de huidige spoorbrug over de Dieze wat kunstwerken [verkeersbrug] nodig. Overigens staat dit deel bij de NS gepland om daar twee spoorflyovers en een extra brug te bouwen. Ook van dat nieuwe knooppunt vreest de buurt nogal wat overlast.

VVD-wethouder Pauli zei ook dat voorlopig nog geen doortrekking volgt - na de Zandzuigerstraat- naar de Hambakenweg als  aansluiting op de Maasroute/A59.  Dat deel én de aansluiting van de Vogelstraat [calamiteitendiensten] naar de Zandzuigerstraat, staat pas gepland na  2020.