Oorlogsboek over Gliderlandingen in Meierij van Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-11-2015 | Gewijzigd op: 29-11-2015
Over de massale landingen van zweefvliegtuigen, de zgn. armada van Gliderlandingen in de Meierij, heeft Ad Hermens, geboren in Rosmalen [*1932], maar woonachtig in Geldrop een boek geschreven. Die landingen vonden plaats tijdens de Operatie Market Garden rond Arnhem en Nijmegen in september 1944. Hermens, auteur van diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog, was daar  als 12-jarige jongen getuige van. De auteur, die- na oproepen- intussen diverse getuigen wist te interviewen, vond dat er tot nu toe weinig aandacht aan deze spectaculaire landingen is besteed.

Omslag van het boek
'Voortijdige Gliderlandingen in de Meierij'.

 

De gliders kwamen neer in ’s-Hertogenbosch, Rosmalen, Berlicum, Boxtel, Oirschot, Schijndel en Sint Oedenrode.
Behalve gesprekken en het raadplegen van archieven en kranten, ook in Amerika,  kwam er zoveel materiaal boven tafel dat het niet in één boek paste. Daarop bakende de schrijver een gebied af waar op 19 september 1944 veel USA gliders van het 907 Glider Field Artillery van de beroemde USA 101 Airborne Division neerkwamen. Dat gebied was de Meijerij van ’s-Hertogenbosch.
De opdracht van dit USA 907 GFA was om houwitsers met bijbehorende bemanning af te leveren bij Generaal M. Taylor op het landing terrein LZ-W te Son, die er met smart op zat te wachten. Hij ontving het grootste deel niet, want die kwamen terecht in de Brabantse weilanden en knollenvelden. De gliders met de kanonnen en munitie werden door de Duitse vijand onmiddellijk vernietigd en in brand gestoken
 
Er waren toen door de jonge Amerikaanse Airborners en door het Brabantse Verzet heldendaden verricht.
Kloosters, ziekenhuizen en burgers waren behulpzaam en wisten de jonge Amerikanen te verstoppen en lange tijd van voedsel te voorzien. Daarmee riskeerden zij gevangenschap en zelfs een ter dood veroordeling. 

De boekpresentatie vindt in januari 2016 in ’s-Hertogenbosch plaats. Info Ad Hermens www.adhermens.nl