Prijswinnares illustrator leesboeken: Marijke van Veldhoven

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-11-2004 | Gewijzigd op: 01-01-2014
Marijke van Veldhoven is de winnares geworden van De Prijs van de Stad Hasselt,  een internationale wedstrijd voor illustratoren om een prentenboek samen te stellen voor kinderen [3-7 jaar]. Dit keer legden 223 deelnemers een verhaal, een maquette en enkele uitgewerkte illustraties voor. Aan deze wedstrijd werkt ook de uitgeverij Clavis mee.
De Bossche kunstenaar won de eerste prijs. Bij Boekhandel Heinen wordt aan het betreffende boekje 'Nou ben ik bijna 12 en ik twijfel nog steeds' in een van de etalages aandacht besteed. Dat boekje is een project dat aansluit bij het Erasmusfestival.

Marijke van Veldhoven won voor illustratief vormgeven van Mystery Brooch de Prijs voor de Stad Hasselt.
Rechts: de omslag en een afbeelding daaruit.

foto's © gerard monté, 13 november 2004.
 

Het is opvallend om als enige Bossche uit een wedstrijd voort te komen waar 223 kandidaten uit de hele wereld afgevaardigd waren. De jury noemde Marijkes werk sprankelend met trefzekere lijnen. 'Van haar illustraties straalt humor uit zowel voor kinderen als voor volwassenen roept dit boekje een glimlach op.'

Eerder won Guido van Genechten met zijn 'Rikki', dat internationale bekend kreeg. Van dat boekje werden 150.000 exemplaren verkocht in 20 taalgebieden!
Nevenstaand boekje ligt bij Heinen in de etalage, maar het bewuste boekje met illustraties dat Marijke tot de eerste plaats bracht, staat hierboven afgebeeld.

Marijke van Veldhoven: De Bossche is twee jaar geleden [2002] afgestudeerd aan de Kunst Akademie in 's-Hertogenbosch voor illustratief/vormgever. In het jaar van haar afstuderen deed Marijke ook al mee aan deze prijs waarvoor meer dan 200 kandidaten werk hadden ingestuurd. Toen werd ze wel genomineerd, maar viel niet in de prijzen. Ook toen al werd werk van de veelbelovende kunstenaar getoond.
Dat ze veelbelovend is blijkt uit projecten die haar worden toebedeeld zoals voor de bibliotheek op de Helfheuvel en voor Uitgeverij Zwijsen in Tilburg en Malmberg in Den Bosch. 

Terug naar boven