Uitslag Groot Dictee

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-12-2011 | Gewijzigd op: 14-12-2011
Annemarie Brughuis uit Den Bosch, die in het artikel hieronder wordt belicht, gaf een bijzondere prestatie weg, maar ze eindigde helaas niet bij de eerste 5. De voormalig advocaat-generaal bij het Bossche Hof van Justitie deed voor de eerste keer mee.
Het Groot Dictee der Nederlandse taal vond op zaterdag 10 december 2011 in de Eerste Kamer plaats en werd op woensdag 14 december 2011 uitgezonden.

Winnaars Groot Dictee der Nederlandse Taal 2011
-Op een gedeelde eerste plaats staan  de 53-jarige Haarlemse Marret Kramer (deelneemster via de Volkskrant) en de 42-jarige Vlaamse tv-presentator Freek Braeckman, beiden met 4 fouten.
Het is voor het eerst dat een prominent, weliswaar gedeeld, Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wint.
-De tweede plaats met 5 fouten werd behaald door de 24-jarige schrijver Yannick Dangre (prominente Vlaming) en de 27-jarige freelance redacteur Wouter Bok (de Volkskrant).

De tekst van het dictee werd dit jaar geschreven door Arnon Grunberg. De jury bestond uit prof.dr. Anneke Neijt, Ludo Permentier en mr. Inez Weski (voorzitter).

Besten der prominenten:
Jeroen Tjepkema [NOS-nieuwslezer] met 9 fouten
de cabaretier Thomas van Luyn 9 fouten
Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, behaalde 9 fouten
de actrice Caroline de Bruijn 8 fouten
Jean Paul van Bendegem, wiskundige en filosoof, eindigde met 6 fouten.

Bericht van 11 decemebr 2011
Woensdag 14 december zendt de NRT ‘het Groot Dictee’ uit, dat zaterdag 10 december 2011 al plaatsvond in de Eerste Kamer. Philip Freriks en de Vlaamse Martine Tanghe leidden deze 22ste editie, waarvoor dit keer Arnold Grunberg de tekst schreef. Het Groot Dictee heeft intussen een nieuwe voorzitter gekregen: de Rotterdamse advocaat, bekend van internationale strafzaken, Inez Weski [*1955]  van het kantoor 'Weski Heinrici advocaten'.

Annemarie Brughuis, een in Den Bosch wonende deelneemster aan het Groot Dictee, die echt niet ver van de winnaars eindigde.

foto © paul kriele, 23 april 2010.

Er namen 60 Nederlandse en 20 Vlaamse kandidaten, onder wie Bart Chabot en ook de voormalig advocaat-generaal Annemarie Brughuis deel. Zij was jaren lang officier van Justitie in Arnhem en sloot haar carrière af als advocaat-generaal af bij het Bossche hof, waar haar –kort voor haar afscheid [april 2010] -een Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt. Brughuis heeft zich de laatste maanden fanatiek door studie en lezen op de taal toegelegd.

Maar Annemarie Brughuis is dringend doch vriendelijk verzocht verder geen details van het programma bekend te maken om de spanning er niet van  te doen verliezen, maar er zijn twee winnaars...
Het Groot Dictee is een product van Men At Work TV samen met De Volkskrant, De Morgen, VRTen NRT.


Terug naar boven