Jeroen Boschcentrum: Plebaan van Rossem opent grootste kerststal

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-12-2017 | Gewijzigd op: 09-12-2017
Ondanks dat plebaan Gertjan van Rossem een dezer dagen voor alle vrijwiligers de wijd en zijd bekend staan kerststal in de Sint Jan gaat openen [vanaf dinsdag12 december ook voor het publiek] verrichtte de plebaan eenzelfde handeling op vrijdagmiddag 8 december 20107 in het Jeroen Art Boschcentrum. Daar staat  tot in januari 2018 de grootste kerststal van Europa opgesteld.
Het is een imposante stal met een oppervlakte van 100 m², waar je langdurig naar de landelijke taferelen en de honderden [1750], opgestelde, kleine poppetjes kunt rondkijken.

Jeroen Bosch Art centrum

Indruk van één zijde van de kerststal die in een ovaalvorm doorloopt. 


foto © paul kriele, 8 december 2017.
...............................................................

De makers Fred van der Zwet en Roel den Dulk uit Friesland die al in hun jeugd de adoratie voor kersttaferelen kregen bijgebracht en ontwikkelden. Met name Fred, die uit een katholiek milieu komt, raakte geboeid door de verhalen die zijn vader hem vertelde. 
Zijn partner Roel den Dulk is van een vrijzinnig protestantse afkomst. Daar kwam die ambitie pas later. Maar beiden bouwden  een verzameling beeldjes en andere decoratieve objecten op die zij in een landschappelijke sfeer plaatsten en daarbij kleinschalig meubilair opstelden. In de loop der jaren groeide die stal uit van 2 m² via 16 m² nu naar 100 m² en was daarom  al lang niet meer thuis op te stellen, afgezien nog van het bezoek van 300-400 mensen per dag die kwamen kijken. 

In de tussentijd maakten zij kennis met het duo Jan Willem Klein en Marcus Rudolfs, beiden bestuurslid van de Stichting Roerend Kerkelijk Erfgoed. Bovedien is Marcus historicus en restaurateur vooral gericht op kleine wassen beeldjes. 

-Boven: De druk op de rode
knop door plebaan Gertjan van Rossem.

-Links boven: Poserend  met vlnr Gerdie en Jo
Timmermans naast plebaan Gertjan van Rossem
en rechts Roel den Dulk en Fred van der Zwert.

-Links: Jan Willem Klein en Marcus
Rudolfs van de stichting Roerend Kerkelijk Erfgoed.

foto's © paul kriele,  8 december 2017.
......................................................................................................

De stal deed door het land al diverse plaatsen aan maar beiden hadden nog nooit van het Jeroen Boschcentrum gehoord.
Om kort te gaan, Jo en Gerdie Timmermans reisden voor een kennismaking naar Leeuwarden en daaruit ontstond het plan de stal eens naar Den Bosch te halen. Fred en Roel raakten verrukt over de combinatie van kerk en Jeroen Boschmuseum. Zij vinden dat de kerststal bij uitstek hier het beste tot zijn recht komt. 'Sfeervoller dan dit kerkgebouw kan niet,' bevestigt Roel, die benieuwd is of de 70.000 bezoekers die de stal tot nu toe trok nog eens overschreden gaat worden..... 

En plebaan Gert-jan van Rossem...?  Die vindt het geen concurrentie voor 'zijn' stal. De plebaan maakte  in zijn toespraak  de  toespeling op de traditie van de kerststalroute waarin nu ook deze stal, naast  de bekendste stal in de Sint Jan, is opgenomen. 'Daarmee versterken ze elkaar,' zei de plebaan die niet over concurrentie wilde spreken. 'Bovendien is er een relatie tussen Johannes, de  patroonheilige van de Sint Jan en Jacobus, de patroonheilige van de voormalige Jacobkerk. Beiden zijn broers. ' sprak Gertjan van Rossem.  -Boven: Herders in het veld.

-Rechtsboven: De rijken en de armen. die
geen oog hebben voor de nood van anderen. 

-Rechts: Op weg naar de volkstelling in Bethlehem .


 
Herodes die de  moord op jongetjes tot 2 jaar uitvaardigt.

foto's © paul kriele, 8 december 2017.
De  markt van Bethlehem. Ondank de Romeinse bezetting maken de mensen nog plezier. Een slangenbezweerder speelt op zijn fluit, de slang als symbool van het kwaad.


Zie ook kerstdiorama.nl
Terug naar boven