Workshops creatief tekenen/schilderen in De Kleine Winst [Markt 29]

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-01-2019 | Gewijzigd op: 03-01-2019
Workshops creatief tekenen/schilderen in De Kleine Winst op Markt 29. 
 
Markt 29
Een vlijtig uitziend interieur van het oude
atelier van de familie [Jheronimus] Bosch
op Markt 29, beter bekend als De Kleine Winst.
Daar werden na ruim 400 jaar nog
eens creatieve activiteiten ontplooid 


foto © paul kriele, 3 januari 2019.
.............................................................................

 

Op initiatief van de educatieve afdeling van het Jheronimus Bosch Art  Centre, werden er op de derde dag van het nieuwe jaar [03012019] workshops creatief tekenen en schilderen georganiseerd. Dat gebeurde heel toepasselijk in De Kleine Winst,  beter bekend als Markt 29, ofwel het voormalige atelier van de vader en de broers van Jeroen Bosch. 
Daarmee werd dit pand na vijf eeuwen opnieuw gebruikt als kunstzinnig atelier. Onder de naam Kindertrots werd de activiteit- laatstelijk op donderdag 3 januari 2019, gehouden.
 

De titel Kindertrots, zo legt het hoofd educatie Edith Henskens uit, lijkt alleen te slaan op kinderen, maar juist ook voor volwassenen  geldt dat zij met creatief tekenen talent tonen dat zij, met een dergelijke workshop, bij zichzelf ontdekken. 
Henskens noemt als voorbeeld leden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en een team advocaten die met zo’n workshop 'Blind tekenen' daarmee ontdekken dat zij talent bezitten. De workshops 'Tekenen of schilderen’ gebeurt eerst blind om belangstellenden, die denken dat ze ‘niks kunnen’, over de schreef te halen. Meestal blijkt dat er juist wel iets moois of unieks uit voort komt .

De cursusleiders waren Edith Henskens, hoofd educatie van het JBAC en als assistente de stagiaire Sharon Schiedon.
Edith vertelde ons dat zij Kindertrots als onderdeel van de algemene educatie  in 2014 heeft opgericht en dat Kindertrots in 2016 bij het JBAC is geïntegreerd. Feitelijk is het ontstaan uit de samenwerking  met wijlen Coen Free, algemeen directeur van het KW1C, zegt Henksens. 
 



-Boven: Richard van Loosbroek met zijn dochters Carlijn[m.] en Halina [afkomstig uit Nijmegen] hadden over deze workshops op internet gelezen. 
-Rechts boven: Het resultaat van blind schilderen. Rechts van Richard en links van Carlijn. 
-Rechts: Er is ook een workshop
insignes [bedevaartspeldjes].


foto's © paul kriele, 3 januari 2019.

 

-Hierboven Edith Henskens, hoofd
educatie van het JBAC [links staand]  en de
stagiaire Sharon Schiedan, assistent
educatie bij JBAC op de foto daarboven rechts.

 


De workshops zijn voortgekomen uit een samenwerking van het JBAC met het Groot Tuighuis.  Aan die kennismaking [combinatieticket] met ieders tekentalent zit ook een bezoek aan het Jeroen Boschhuis en het Groot Tuighuis verbonden.
De groep die we donderdagmiddag meemaakten waren erg enthousiast en trots. Vader Richard en dochters Halina en Carlin vonden het ’leuk’, dat ze op deze manier en ook nog in het atelier van Jeroen Bosch tot zulk mooi teken- en schilderresultaat waren gekomen. Ze hadden de activiteit op de website  www.kindertrots.nl en die van het www.jheronimusboschartcenter.nl ontdekt.

Volgens de toelichting van het hoofd educatie van het JBAC is alles wat je maakt goed. Altijd goed, omdat je blindelings vertrouwt op je eigen creativiteit. Henskens:’Op deze manier ontdek je dat er een kunstenaar in je schuilt.  Met deze workshops geven we eenieder de gelegenheid die blinde creativiteit te ervaren'. 


 

Terug naar boven