Mei 2010 officiële onthulling nieuw Oordeelspel

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-09-2009 | Gewijzigd op: 30-05-2010
Links: Het astronomisch [ivm draaienden figuren tegen sterrenbeeld] uurwerk van 1513 keert niet terug in de St.Jan. Het bisdom verwacht er teveel 'kermis'  omheen. 
In plaats daarvan komt er in het Jeroen Boschcentrum een eigentijds, wel ruim 10 meter hoog Oordeelspel te staan. Onthulling mei 2010.

foto © stadsarchief 's-hertogenbosch

Het bestuur van de Stichting 'Oordeelspel St.Jan' verwacht in mei 2010 het nieuwe, geheel eigentijdse en [niet authentiek] gereconstrueerde Oordeelspel te kunnen onthullen. Voor dat Spel werd al bij de opening van de Arena in 1998 door de projectontwikkelaar Multi Vastgoed een halve ton aan Hollandse guldens cadeau gedaan. Daar ging later de helft vanaf voor het beeld Toro dat op het plein voor de Arena staat. Veel stichtingen hebben samen met de Provincie en de gemeente het restant van een ton bijeengebracht.

Voorzitter Jacques van de Vall van de Stichting Oordeelspel St. Jan vertelt dat het laatste deel van € 100.000 euro van de € 4000.000, voor het astronomisch uurwerk met veel moeite bijeen is vergaard door het Jeroen Boschcentrum, de Provincie [€ 15.000], de gemeente [€ 50.000] en een heel stel stichtingen* die iets voor het cultureel erfgoed over hebben. Helaas heeft geen enkel bedrijf een duit in het zakje gedaan, aldus de voorzitter.
De reconstructie van het ruim 10 meter hoge uurwerk herinnert niet aan het - even grote - maar wel authentieke uurwerk van 1513 uit de St. Jan. Zo keren twee panelen en twee beelden, die zich nog in het Noordbrabants Museum bevinden [o.a. Pietje de dood], niet terug.

Het kolossale Oordeelspel komt op een verzwaarde vloer tegen een van de zijmuren van het Jeroen Boschcentrum [voormalige Jacobkerk] te staan met de motoriek van het oude uurwerk uit die Jacobkerk.
Aan de reconstructie werken diverse kustenaars en technici mee: het frame komt uit Tsjechië, het beschilderen van de panelen doet een Italiaanse kunstenaar en voor het houtsnijwerk is een Indonesische specialist aangetrokken. Koninklijke Eijsbouts doet de techniek.
Voorzitter Jacques van de Vall berekent - qua tijd voor de reconstructie - dat in mei 2010 het Oordeelspel, dat door zijn motoriek met beelden en een draaiend uurwerk, duizenden bezoekers zal trekken, officieel zal worden onthuld.

* schenkers
Behalve de  Provincie Noord-Brabant en de Gemeente 's-Hertogenbosch:
SNS Reaal Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Generalaat, Zusters van Liefde, Donatus Verzekeringen, Stichting Van der Linden, LeyeFonds en Monument St.Jacob bv.

De Bossche Omroep besteedt in een reeks artikelen [vanaf 27 september 2009] uitgebreid aandacht aan het Oordeelspel.

Terug naar boven