Eind mei onthulling Oordeelspel in JB-centrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-04-2010 | Gewijzigd op: 28-05-2010
Op zondag 30 en op maandag 31 mei 2010 wordt in het Jheronymus Bosch Art Center het lange verwachte Oordeelspel onthuld. Momenteel gaan de onderdelen op weg naar Tsjechië, waar gespecialiseerde ambachtslui het houtwerk beschilderen en de metalen onderdelen bewerken en inpassen in het 10 meter hoge kunstwerk. Daar moet ook getest worden of het door de firma Eijsbouts in Asten gemaakt carillon [met als basis het oude uurwerk van de Jacobkerk] in het casco past.

Nadat het in Tsjechië is uitgetest wordt het weer ontmanteld en op transport gezet naar Den Bosch. Op de afsluiting van de Meimaand/Mariamaand, maandag 31 mei 2010, vormt dit Oordeelspel met zijn bewegende figuren, astronomisch uurwerk, carillon en de bazuinen, het liturgisch/feestelijk hoogtepunt.
Het Oordeelspel, waarin ook Maria centraal staat, is van de hand van meester Mathijs Serenen en werd in 1513 in de St. Jan geplaatst. In 1854 verdween het niet meer functionerende spel uit de kerk. Er werden wel enkele onderdelen bewaard, maar het meeste ervan is zoek.
Tot die tijd trokken drommen pelgrims en toeristen naar de St. Jan, alleen al vanwege dit kijk-en luisterspel.

De op een na laatste meimaanddag, zondag 30 mei 2010, zal het JB-center de onthulling van het Oordeelspel, dat het bisdom vanwege de drukte [toerisme] niet in de St. Jan terug wilde hebben, koppelen aan de tentoonstelling die het deze zomer organiseert.

Het astronomisch uurwerk toont alle mogelijke maan- en zonnestanden, de planeten, de dag- en de maandindeling van het jaar. Jacobus de Meerdere, tevens de patroon van de voormalige Jacobkerk, wijst als 'kalenderman' met zijn staf de actuele datum, ofwel 'Dit is vandaag' aan. Daarnaast zijn typisch Bossche herdenkingsdagen opgenomen, zoals de bevrijding op 27 oktober 1944, de Capitulatie in 1629 en de uitvaart van Jeroen Bosch op 9 augustus 1516.

Het reeds medio mei 2010 in het Jeroen Boschcentrum geplaatste Oordeelspel, ofwel astronomisch uurwerk dat de laatste week op klank en techniek werd getest.

foto
© paul kriele, 21 mei 2010.

figurenspel
Op de volgende etage komen op cruciale tijdstippen de - elk ook bewegende - Drie Koningen door een luikje naar buiten en beelden het Kerstverhaal uit, zoals hun bezoek aan het pasgeboren Christuskind die in een kribbe ligt.
Bovenop deze Maria-omloop staan de twee panelen, die afkomstig zijn uit het Noorder dwarsschip van de St. Jan. Ze worden herleid als 'uit de school van Jeroen Bosch'.
Op de top geven op bazuinen spelende- en ook weer bewegende - Engelen op elke uur de tijd aan, waarmee wordt gerefereerd aan het Laatste Oordeel. De spelende engelen vormen het signaal waarop het figurenspel eronder zich in beweging zet.

Commissaris der Koningin Wim van de Donk, een van de sponsoren van het bijna € 4 ton kostende gevaarte van tien meter hoog, zal het unieke, deels vijf eeuwen oude, maar eigenlijk volledig hernieuwde Oordeelspel op 30 mei 2010 onthullen.
De Gemeente, SNS- Reaal, het Prins Bernhard Fonds, Monument St.Jacob, de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, Van der Lindenfonds en Leye Fonds hebben bijgedragen in de kosten.

zie ook artikel over tien jaar Arena dd.20 september 2008
en artikel over achtergrond Oordeelspel dd. mei 23 september 2009.

Terug naar boven