Start herinrichting toren van de Jacobkerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-02-2005 De St. Jacobkerk is voor een symbolisch bedrag door Gerdie Wilbers, de echtgenote van Jo Timmermans gekocht. De bedoeling is om daar een Jeroen Boschcentrum in te richten.

De voormalige St. Jacob is geen kerk meer: De kruisen zijn er in maart 2005 af gehaald . 

foto © gerard monté, 20 maart 2005

In de toren wordt momenteel eerst de technische installaties aangebracht voor de ophanging van een glazen lift.
Daarbij zijn werkzaam: het Takel-en Hijskraanbedrijf Van Genderen uit Vianen, Ed van Dijk die gespecialiseerd is in het [ver-]plaatsen van machines en ARPA installatiebedrijf.
In de toren, waar ook een galerie is voorzien, komen vijf torenkamers waar de fotopanelen van Jeroen Bosch te bezichtigen zijn.  
De toren van de voormalige Jacobkerk krijgt een toeristische functie ihkv de herinrichting van de Jacobkerk tot Jeroen Boschcentrum.
 foto's  © paul kriele, 3 februari 2005.

Het nieuwe Jeroen Boschcentrum is een ontvangstplaats voor bezoekers aan kerk of andere stadsactiviteiten, zei Jo Timmermans eerder. Bijv. door middel van een rondgang door de kerk olv gidsen van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en over de galerijen om de fresco’s beter te kunnen bezichtigen of voor een nader bezoek aan stad. De wandtapijten van Bosch krijgen een plaatsje tussen de bogen van de kerk.
Centraal staat een multi-mediapresentatie die een afgeleide of toevoeging kan zijn van de opzet van Ton Frenken, aldus Timmermans.Ook een expositiegelegenheid voor kunstenaars is in een van de ruimten voorzien. De sacristie is bestemd als educatief centrum. De vide in de bovenverdieping wordt ingericht als bibliotheek/leeszaal. Op de verdieping komen nog studie - en educatieve ruimten.  

Als reactie op de commentaren van de bedevaartgangers [Sint Jacob]: de stichting heeft vier pelgrimagekamers [hotelfunctie] gepland en ook enkele kantoren/studiekamers gereserveerd voor de Stichting Santiago de Compostella. Voor het voorplein, dat Timmermans graag autovrij wil zien, is ook nog een moderne keramieken fontein bedacht.
Eind dit jaar moet de Jacobkerk opgeleverd worden als Jeroen Boschcentrum. Onderdeel daarvan is de toren die uitgerust wordt met een lift en waar op de verdiepingen afbeelden gemaakt door Jeroen Bosch komen te hangen.

Terug naar boven