Spanjaard Belin, aan Bosch gerelateerde kunstenaar met expo JB-centrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-08-2011 | Gewijzigd op: 21-08-2011
Zondagmorgen 21 augustus 2011 heeft wethouder Jan Hoskam, in aanwezigheid van de burgemeesters Ligtvoet van Nuenen en Kortmann van Best, de expositie geopend met graffitiwerk van de Spanjaard Belin[*1979].  Hoskam nam zelf ook de graffitispuitbus ter hand.  De graffitikunstenaar Miguel Angel Belinchon Bujes [roepnaam Belin] legt een relatie naar Jeroen Bosch en dus ook met de Spaanse cultuur en muziek.

   
Zo scherp en gedetailleerd als een olieverfschilderij, maar dit keer graffitikunst uit spuitbussen en dan nog daarmee wereldberoemd geworden: Miguel Ángel Belinchón Bujes, kortweg Belin. Hier is hij bezig met de afronding van het prortret Lisa in het portiek van het Jeroen Boschcentrum.  De Spanjaard [*Linares,1979]  Belin bij portret van Lisa, waaraan hij zaterdag begon.
   
Belin is kunstenaar, niet alleen met een voorliefde voor graffiti, ook is deze Spanjaard gek op tattoo's, waarvan er meerdere [hij liet ze niet allemaal zien] op zijn lijf. Nog een portretje waarvan het ontwerp, aldus Willeke Cornelissen binnen een dag klaar is.

foto's © paul kriele, 21 augustus 2011.

Belin [*1979] heeft wereldwijd exposities gehad en beseft tegelijkertijd dat deze virtuele beeldtaal tijdelijk is.
In Nuenen, in het Vincent van Goghcentrum [Vincentre] had Belin een expositie en op deze openingsdag maakte hij naast de vier geëxposeerde werken een vijfde en dus dit keer rond Jeroen Bosch.
Het gezelschap ‘Cada Lunes’ verzorgde een flamenco-intermezzo en een streetdance act kwam van Cmonfeet1.
De expositie is nog t/m 2 oktober 2011 te zien.


 
 
Belin laat zich inspireren door Vincent van Gogh, zoals hierboven met de 'Aardappeleters' en door Jeroen Bosch met name bijgaand  met 'De Tuin de Lusten'. Kritiek, wellicht op de kerk, uitgebeeld in een kakelende kip en wijkende paters. Maar ook vraatzucht, zoals l-onder.
   
'De grote vissen eten de kleine', een fragment van Bosch' Tempation van de H. Antonius. Fragment uit  de 'Tuin der Lusten'.
foto's © paul kriele, 21 augustus 2011.

Wethouder Jan Hoskam nam zelf zondagmorgen 21 augustus 2011 de spuitbus ter hand, maar wel in plastic handschoenen gestoken. Daarmee liet hij zich als een aankomend graffiti kunstenaar zien. Dat was de openingshandeling.

'Belin heeft maar weinig tijd nodig om een ontwerp thuis vast te leggen,' licht conservator Willeke Cornelissen toe. 'Dat doet hij met zijn I-pad. Op die eerste schets gaat hij dan een computerprogramma zetten. Het is onvoorstelbaar zo snel als dat lukt. De snelheid waarmee Belin dat doet is onovertroffen. Belin bekijkt de beelden zoals Jeroen Bosch dat deed, deels mens en deels dier. 
Maar ondanks die snelheid vinden de jongens van SOLOS het ook nog eens kei-gaaf en super goed.'

Nieuw bewegend drieluik Tuin der Lusten van Belin, dat in het Jeroen Boschcentrum permanent wordt opgesteld.
   
-Hierboven Kémo en Mitiku Wolkers uit Vught kijken verbaasd en verrukt naar het nieuwe drieluik Tuin der Lusten waaraan Belin in het afgelopen weekeind 20 en 21 augustus 2011 werkte. Ze hebben in het JB-centrum ook een vragenlijst ingevuld.
Op de achtergrond het nieuwe drieluik, dat als titel meekrijgt 'De zielen verslindend'.
Het wordt een nieuw bewegend drieluik, aldus conservator van het JB-centrum Willeke Cornelissen.
-Rechts het rechter paneel.

foto's © paul kriele, 21 augustus 2011.
 

Bosch' dagje  rond 70-ste verjaardag van oma Toos Janssen
Kémo en Mikitu Wolkers waren een dagje in Den Bosch vanwege de 70-ste verjaardag van oma Toos Janssen. Het was voor de twee tevens de laatste dag van de grote vakantie. Morgen maandag 22 augustus 2011 is weer hun eerste schooldag van het nieuwe schooljaar op de Springplank.
Vanwege de verjaardag hebben ze met hun ouders en opa Han en oma Toos een rondvaart gemaakt op de Binnendieze en zijn even op de kermis geweest.
Na het culturele accentje rond Jeroen Bosch gaan ze thuis in de Sniedersstraat de verjaardag verder vieren met eerst champagne drinken en cadootjes uitpakken. Ja en dan? Daar was nog niets over bekend.....Kémo en Mitiku hebben ook nog twee zussen van 12 jaar, Nabilah en Hana.

SOLOS jongeren enthousiast over Belin's werk
'In de wereld van de graffiti is Belin de grote die aan de top staat. Alom krijgt hij bewondering .Belin geeft aan zijn werk zulk een diepte en kleur,' zeggen de jonge gasten.
SOLOS kwam op het spoor van deze expositie door een van de jongeren die zelf een expo had met graffiti.
Zodoende kregen zij de informatie binnen van Belin's expositie in het Jeroen Bosch centrum.
Rik Smies wist van Belin een handtekening te bemachtigen voor zijn schetsboek van graffitiontwerpen. Samen gingen ze op de foto voor het  -naast het JB-centrum opgestelde - paneel, waarop Rik en zijn vrienden van Face2crew hun creativiteit loslieten, onder toeziend oog van Belin. Marjoes Corsten van SOLOS gaf ons deze informatie.

De SOLOS jongeren onder wie Rik Smies met het team Face2crew. Van hen is een groot paneel graffitikunst naast het Jeroen Bosch centrum opgesteld.

Hierboven Rik krijgt in zijn ontwerpschetsboek een handtekening van de wereld beroemde graffitikunstenaar en poseert daarna voor het door het team van Face2crew gemaakt kunstwerk.

foto's © paul kriele, 21 augustus 2011.


Terug naar boven