Bossche Groenen wil Rekenkamer inzetten rond verantwoording JB-centrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-10-2011 | Gewijzigd op: 12-01-2014
 Na een reeks van artikelen in het Brabants Dagblad* over de  -financiële -verantwoording rond de opzet en bouw van het Jeroen Boschcentrum,  willen de Bossche Groenen de Rekenkamer laten controleren wat er bij die procedures niet klopt en niet volgens de afspraken met de Gemeente is gebeurd. Het JBCentrum zou afspraken over de subsidieverstrekking  [bijv. eenmaal 2 miljoen] niet zijn nagekomen en delen van het centrum hebben onttrokken tbv een hotel en twee  [privé-] appartementen. Ook zou niet Jo Timmermans, maar diens echtgenote Gerdie Wilbers - juridisch - de zakelijke beheerder zijn. De krant vindt het ook raar dat de gemeente nauwelijks de vinger aan de pols heeft gehouden en dat indertijd wethouder Roderick van de Mortel geen juiste verantwoording heeft afgelegd en explicaties heeft verstrekt. 

* Om de tuin geleid..
Het  BD  meldde op  8 oktober 2011 dat 'Gemeente een hotel en privé appartement verzweeg voor de raad'. Vragen erover werden afgedaan als 'niet relevant'. Bij de gemeente was al half juni 2005 al meer dan twee jaar bekend dat hotel en privé-appartementen stonden gepland op op het perceel Jacobkerk. In de gemeenteraadsvergadering van 14 juni 2005 werd dat door B&W verzwegen.
 
  Jo en Gerdie Timmermans naast de Poolse ambassadeur Janusz Stanczyk bij de aanbieding van Dick Heesens boek 'De Geheime Boodschap van Jeroen Bosch' in november 2010 in het JB-centrum. Tussen hen in de Poolse  consul Yvonne Marchel.

foto © paul kriele, 15 november 2011.

 De Bossche Groenen stelt dat  de gemeente wel degelijk moet controleren of de subsidie wel aan de juiste doelen is uitgegeven. Al met al is het schadelijk als de indruk blijft bestaan dat met publiek geld een private ontwikkeling is betaald.
Zij verzoekt de Rekenkamer  een onderzoek te doen naar de wijze waarop het Jeroen Bosch Centrum tot stand is gekomen op basis van het door de gemeenteraad genomen besluit.
De fractie wil ook beantwoord zien of de 2 miljoen euro aan leningen (inclusief een investeringsbijdrage) daadwerkelijk - en niet anders - is besteed aan het aankopen, verbouwen en het inrichten van het JB-centrum.Terug naar boven