Expo van magisch surrealisme van Mattijn Franssen Jeroen Boschcentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-07-2012 | Gewijzigd op: 19-07-2012
Vreemd en indrukwekkend dat zijn onder meer reacties die de werken van Mattijn Franssen* oproepen. Verbazingwekkend ook. De foto's van Franssen, die momenteel  [t/m 2 september 2012] in het Jheronymus Bosch Art Center hangen, roepen vragen op hoe iemand er toe komt om  -met eigentijdse middelen- min of meer op Jeroen Bosch lijkende varianten te componeren. Maar over zijn inspirator zegt Janssen, vooral Jan van Eyk als voorbeeld te nemen.

Een jeugdportret van Franssen die op de huidige werken als zodanig niet  meer herkenbaar is.
foto © paul kriele, 19 juli 2012.

Dit magisch-,  en surrealistisch werk van de fotograaf Franssen, die de foto's met een computer  bewerkt , is een tijdrovend  en intensief werk. Zelf zegt hij over zijn werk dat het zijn visie is op de wereld en dat het vaat ook nog eens een persoonlijk gevoel weergeeft.
Van lieverlee, zoals op de expo te zien is, richt Franssen zich meer op dat surrealisme Het portretteren is niet breed op de expo vertegenwoordigd, maar er is nog wel een zelfportret te zien. Overigens staat Franssen zelf op nagenoeg alle door hem gemaakte objecten, evenals zijn poes. Maar dat komt ook omdat figuranten voor zijn sessies moeilijk te vinden zijn.

Behalve fotografisch werk maakt de van oorsprong tekenaar/schilder, ook video's, computeranimaties [waarvan twee op de expo] en tekeningen.

-Boven: 'Abiogenesis', evenals het zelfportret, ook een werk uit zijn vroegere periode.
-Links boven: 'Around the pound'.
-Links: werk met de titel: 'Escape the madness', dat associaties oproept met het 'Land van Maas en Waal' van Boudewijn de Groot
.

foto's © paul kriele, 19 juli 2012.

Het Jeroen Bosch Art Center heeft voor zichzelf een drieluik 'Visiting 's-Hertogenbosch' aangeschaft waarop combinaties met Bossche sitiuaties te zien zijn, zoals de Draak en de Sint Jan.

Janssen werd in 2011 door De Volkskrant met 'Het vierkante Ei', een toonaangevende beeldende kunstprijs, toebedeeld. zie ook de site van Franssen: Mattijn Franssen.

*Mattijn Franssen [* Hilversum, 1971] startte als tekenaar/ schilder en maakt vanaf 2003 olieverf, vanaf  2005 fotomontages en vanaf 2009 videos.

Terug naar boven