Restauratie interieur St.Jorisstraat 22

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-11-2021 | Gewijzigd op: 17-11-2021
Restauratie huis en interieur St.Jorisstraat 22
.............................
-Hierboven: Het rijksmonument op Sint Jorisstraat 22.
-Hieronder: Restaurateur Michel van de Laar kleinzoon van Arnold [zie hieronder] 

foto © paul kriele, 1 december 2015 [onder] en © bossche encyclopedie.
.......................
 
Voor de restauratie van het vroegere woonhuis van de familie Van de Laar met de inmiddels overlden dochters en kunstrestaurateur Michel van de Laar is door Van den Bouwhuijsen de werkvoorbereiding opgepakt. Van het 17e eeuwse rijksmonument verkeert – na anderhalve eeuw- nog geheel in de oude staat toen daar [vanaf 1938] kunstenaar Arnold van der Laar op de eerste etage er zijn atelier had. Die bestaat uit een volledig herkenbaar schildersatelier met onaangeroerd een werkkast gevuld met schildersspullen en oude meesterwerken. In prachtig aangelegde stadstuin [hobby van de dochters] grenzend aan de Binnendieze, staat nog een houten poepdoos.
......
-Hierboven: Portretten van Arnold van de Laar in zijn jeugdjaren en
als gevorderd kunstenaar
. foto's © familiearchief van de laar.
..
-Hierboven: Het atelier op de eerste etage en daaronder kast met schildersspullen.
-Hieronder Een werk van Arnold als kopiist  De Kruisdraging van Christus. Het origineel hangt in museum in Gent. In 2016 was deze kopie te zien in Museum Slager. Van de Laar sr. ging  onder meer naar het Rijksmuseum om daar die stukken te kunnen kopiëren.  
foto's © paul kriele 1 december 2015.. 

Deze Arnold van de Laar [*Den Bosch, 1886 +Vught, 1974] , die vaak in het Rijkmuseum als kopiist was te vinden, was restaurateur-kunstschilder, kopiist [van onder meer oude meesters]en fotograaf. In diens voetsporen traden diens dochters  wijlen Truus en Dora en diens kleinzoon Michel. Het onderzoek naar de originele kleuren en het ontmantelen van de wanden en vloeren en de materiaalkeuze behoren tot onderzoekswerkzaamheden.
Het dak en de ramen van het huis zijn al gerestaureerd. Momenteel komen de twee bovenverdiepingen aan de beurt en later de begane grond.
De monumentale plafonds  worden door Björn Fleuren gedaan en de kleurenstudie is een specifiek werk van  Gaby Gatacre..
Met deze aanpak wordt terug gegaan naar de 19e eeuw rond 1860. 

Zie artikel: Boek en expositie over vergeten Arnold van de Laar dd.15-12-2015 op bastionoranej.nl

Terug naar boven