Sint Jorisstr. smid Ad vd Wiel/ Kruisbroedersstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-03-2008 | Gewijzigd op: 29-09-2015
Boekje over oude pandjes St.Jorisstraat/Kruisbroedersstraat 8 maart 2008.
Smid Ad van de Wiel 25 augustus 2007
Inleiding

--------------------------
Inleiding
De St.Jorisstraat telt een aanzienlijk aantal herenhuizen, maar ook een Baptistenklooster en een tehuis voor de broeders van Dongen en een smidse.
Markant is het Kruisbroedersstraatje, dat vroeger was afgesloten met een hek Daarachter lagen kerk en klooster van de kruisheren en hun kerkhof, nu de Kruisbroedershof. De Cathrienkerk herinnert met zijn middel eeuws koor nog aan die tijd.
De St.Jorisskapel, de naamgever van de straat, werd begin 20ste eeuw gesloopt.
---------------------------------
Boekjes oude panden nabij Kruisbroeders 8 maart 2008.
In het Kruisbroedersstraat zijn enkele percelen aan een verbouwing toe. Dat is aanleiding daar een publicatie aan te wijden.
Bovendien is de verhuizing van G-Nius van de St.Josephstraat naar St.Jorisstraat 15 aanstaande [18 april 2008] . Dit bureau voor zakelijke dienstverlening inzake te werkstelling en selecteren van arbeidskrachten en het leveren van interim management wijst  Bastion Oranje op de historie van dit monumentale pand.
 
-Het perceel hoek St.Jorisstraat 13/Kruisbroedersstraat is Nico de Bont ingrijpend aan het vervouwen. Architect Aart Wijnen werd daarvan vorig jaar de nieuwe eigenaar. Oorspronkelijk was het een refugiehuis van het klooster Catharinaberg in Oisterwijk. In de jaren voor de oorlog woonde er mr. R. Tilman van de rechtbank en in de jaren 60 dr. Bangma, revalidatiearts in het GZG.
In de jaren 70 woonden er een vijftiental bejaarden. Dat waren de ex-bewoners van het Oude mannentehuis in de Hof van Zevenbergen [Keizerstraat]. Daarna verkreeg het hoekpand dat een monumentale houten trap bezat, de bestemming van opvanghuis voor drugsverslaafden en vervolgens als vrouwenopvang [De Brug en de Hoek]. Laatstelijk diende het als kleuterklas van de basisschool Het Bossche Broek locatie binnenstad [nabij St. Cathrien], die aan het uitbreiden was.

Hiernaast de voorgevel van het hoekpand St.Jorisstraat 13 en de ernaast gelegen Kruisbroedersstraat. 

foto's © paul kriele, 8 april 2008. 
 
de achtergevel en de interieurs van resp. achterkamer en voorkamer van perceel St.Jorisstraat 13.
Hieronder de achtergevels van de panden 13 en 15 aan elkaar geplakt

Even verderop in het straatje staat de oude sigarenfabriek van de Leeuw, die in zich in 1914 verplaatste naar Vughterdijk 84 [voorheen Technische Uni,Heli,nu natuurwinkel Biotoop]. In dat oude fabriekspand zijn enkele woningen in eigendom van Hans Ruiterman, die ze momenteel opknapt. Of Ruiterman ook kwaliteiten heeft om over zijn pand een beschrijving uit te geven is nog de vraag…

De St.Jorisstraat ter hoogte van de kruising met de Kruisbroederstraat. Het hoekpand links van het straatje is van architect Aart Wijnen en het pand links daarnaast, voorheen van wijlen Peter van den Akker, werd gekocht door het hypotheek/onroerengoedbureau Genius. 
foto © paul kriele, 3 september 2007.
De voormalige sigarenfabriek van De Leeuw, waar Hans Ruiterman enkele woningen bezit. Het pand werd na 1914, bij vertrek van De Leeuw, tot woningen aangepast.


Gezicht op de oudbouw van een bierbrouwerij/Bananenopslag in de Kruisbroedersstraat
Fedde Vennix wil dit complex verbouwen tot appartementen. Ook achter de brouwerij is nieuwbouw van 2 appartementen voorzien.
foto's © gerard monté,  5 augustus 2005.

-En vlakbij de oude pastorie van de St. Cathrien, langszij de Binnendieze, staat een voormalige brouwerij [van 1850] van Antonius Hagen. Die grote loodsen met houten kappen hebben nog gediend als accureparatiefabriek en als opslag voor bananen van Van Hoeckel. Dit perceel dat in eigendom kwam van Fedde Vennix ondergaat olv architect Jan Meijer een totale metamorfose tot appartementen.
Bierkenner Gerard Velders overweegt hiervan een publicatie uit te brengen, maar de geschiedenis sluit niet in alle fasen goed op elkaar aan.

Smederij Scheffers
In de smederij van Scheffers in de St.Jorisstraat woont nog altijd de 82-jarige Ad van de Wiel [*1925]. Ad kwam in 1940 in de smederij door zijn oom Martin Scheffers. Oom Martin had de smederij overgenomen van vader Scheffers en die weer van zijn oom en die op zijn beurt van zijn vader. Martin was getrouwd met een zus van vader.
De smidse dateert van 1790. Aan de smederij, waarvan de oorspronkelijke smidse nog steeds bestaat, lijkt niets veranderd. Op het achtererf houdt Van de Wiel een binnenstadstuintje bij. Er staan ook nog wat bromfietsen waarop Van de Wiel met een kistje met spullen achterop naar zijn klanten reed. In de St. Jorisstraat loopt nog een steegje naar de smederij.
Er was ook nog een smid Scheffers die werkzaam was bij Dirks op de hoek Lepelstraat/St.Jansstraat. 

De werkplaats ziet er nog net zo uit als vroeger. Er zijn wel enkele foto's van pin ups [l. en m. ]   bijgekomen.. . Smid Ad van de Wiel.
foto's © joep van aert en paul kriele, 25 augustus 2007.
De smidse langszij het steegje naast het pand en de smid in zijn werkplaats.
foto's © paul kriele, 25 augustus 2007.
 

De tijd heeft hier stil gestaan. Spullen die in de vorige eeuw werden gebruikt, liggen er nog net als toen. Ook in het winkeltje aan de voorzijde van de straat lijkt niets veranderd.  - foto's © joep van aert, 25 augustus 2007.

Volgens Van der Wiel dateert de achterbouw uit 1600 en de winkel van rond 1700. In 1940 woonde oopm Martin boven en en Van de Wiel en echtgenote zaten in het benedenhuis. In hun trouwen heeft het echtpaar Van de Wiel [jaren vijftig ] het bovenhuis betrokken.

Terug naar boven