Startschot voor herbestemmingstraject Vakwerkhuisje The Dukes

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-04-2016 | Gewijzigd op: 11-04-2016
Zondagmiddag 10 april 2016 gaf wethouder Eric Logister het startschot voor de herbestemming van het vakwerkhuisje aan de Limietlaan, dat voorheen het kledinghok van The Dukes* [eigenaar is de gemeente] was.

Het initiatief van deze erfgoed-herbestemming komt van Imke Dillen samen met Toon Iding, architect herbestemming erfgoed. Beiden organiseerden de kick off van hun project ‘Vakwerkhuisje The Dukes’. Dat houdt in een 40-daags bouwritueel dat moet leiden naar een herbestemming van dit kleine, doch markant in het Zuiderpark gelegen erfgoed. Imke Dillen:’ We gaan het sentiment van dit huisje ophalen. Medewerk[st]ers van uiteenlopende disciplines gaan zich in die periode aan dit huisje committeren. Na 40 dagen willen we aan The Dukes en de gemeente onze visie op de bestemming van dit huisje presenteren.’

*The Dukes zaterdag 16 april mogelijk landskampioen

-Rechts: Kunstenaar Imke van Dillen met naast
haar Toon Iding architect herbestemming erfgoed.

-Onder rechts: De voorzitter van Rugbyclub
The Dukes Peter van Veggel.
-Hieronder: Toespraak van Gerard Viguurs,
eerste teamspeler van The Dukes oper het
behoud van het oude kleding -vak- huisje
.

Op de foto links onder o.a.  Linda Nijhof, Noortje Schovers, Flora, Tamara. Vooraan Dukespeler Gerard Viguurs met naast hem Imke van Dillen en Toon Iding. Niet op de foto Werner Evers trainer jeugd.

foto's © paul kriele, 10 april 2016 .

Onderdeel van de kick off was de première van de documentaire ‘Maak je stad’, die een kennismaking is van een diversiteit aan projecten in de stad die vanuit particulier, ofwel buurt-en of wijkinitiatief zijn ontstaan. Voorbeelden daarvan zijn: De  Graafse akkers, Ismes, Jong Aktief, F for Fashion, Leenwinkel Kooikersweg en de Boksschool Hambaken.
De productie van de documentaire was in handen van Jef Monté met Noël Josemans, Frans van Lokven, Ruud Beele en Martijn van Osch.

Voorzitter van The Dukes Peter van Veggel toonde zich erg blij met dit ‘gezond streven. Het is een geluk dat er een groep is opgestaan die dit erfgoed wil behouden. Daarin toont men hart en ziel voor dit object. Het is te hopen dat de essentie van The Dukes daarin bestendigd wordt.

Gerard Viguurs, 1ste teamspeler van The Dukes, zoon van de mede-oprichter van de rugbyclub, ging in zijn herinnering terug naar zijn jeugd. 'Als jonge speler keek je op tegen de oudere spelers. Je keek ook met ontzag naar dat clubhuisje. Daar mochten alleen de eerste teamspelers gebruik van maken. Maar als er grote clubfeesten waren schoten wij stiekem naar binnen. Een van onze jeugdspeler is er ooit door het verlaagd plafond gevallen en midden in een toilet terecht gekomen. Je daar om te kleden, geeft je wel een aparte status. Als je daar in komt dan heb je het volgens de clubregels wel gemaakt.‘

Viguurs tot slot: ‘Een van mijn mooiste ervaringen was in 2008 bij de halve finale clubkampioenschappen. Je loopt vanuit dat huisje naar het veld. Die 'clubceremonie' is op zich als een ervaring. Dit vakwerkhuisje ligt me na aan het hart. Ik ben heel bij dat het is blijven staan.’

Limietlaan
Vakwerkhuisje voormalig kleedhok van The Dukes.

foto © paul kriele, 10 april 2016.

Wethouder Eric Logister sprak over '..de dromen en de wensen van de burgers. Hier betreft het burgerparticipatie samen optrekken, waar liggen de kansen Mensen proberen dat sentiment te doorgronden.
Hoe pas je het in de omgeving welke functie geef je er aan? Er is gekozen voor meerdere disciplines.’
Waarop de wethouder besloot met een oproep: 'Jongens en meiden verras ons met een idee waaraan we nooit hebben gedacht. Een verrassend hoekje,  tafereel, object, dat maakt juist de stad zo mooi.’

Na de documentaire en de pro secco trok het gezelschap naar de ingang
of einde van de Limietlaan  om daar het vakwerkhuisje te gaan bezichtigen.
Zie ook www.bouwrituelen.nl   www.herbestemmingerfgoed.nl

 *Huldiging The Dukes 1 bij behalen landskampioenschap
Het team The Dukes 1 van Rugbyclub The Dukes uit ’s-Hertogenbosch speelt zaterdag 16 april de finale voor het landskampioenschap. Indien het team van The Dukes landskampioen wordt, zullen de spelers en technische staf door het stadsbestuur van ’s-Hertogenbosch worden gehuldigd op het bordes van het Stadhuis.


Terug naar boven