Impressies 5 festivals op koopzondag 5 september

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-09-2010 | Gewijzigd op: 09-09-2010
Vandaag -zondag 5 september -is er van alles te doen in de binnenstad. Op deze koopzondag is er het Liederentafelfestival, en Artibosch op het St Janskerkhof en de Parade. 
De kunstmarkt gaat voor de eerste keer samen met  de boekenmarkt. Daar zijn ook tal van optredens te zien van ondermeer acteurs van SOLOS en van dichters. 
Tegelijk met deze evenementen gebeurt de aftrap van MOL, dat staat voor Muziek op locatie
In het stadhuis en in een woonkamer in de Vughterstraat vinden vanaf 16.00 uur concerten plaats. En dan loopt er al vanaf vrijdag 3 september 2010 het festival van De Stadspijpers die bgv haar 25-jarig bestaan collega-groepen uit het buitenland hebben uitgenodigd. zie stadspijpers

Met 5 festivals vereist dat wel een juiste coördinatie,maar die liep bij Artibosch al niet volgens de aankondiging, maar het Liedertafelfestival startte om klokslag 12 uur.

Hieronder de impressies van 12.00/12.15 uur  en 13.00/13.15 uur

De kunstmarkt Artibosch moest om 11.00 uur nog echt op gang komen..
   
Het idyllische St.Janskerkhof met de kunstmarkt van Artibosch.  De veelzijidige Rodulf Gras [75. jr.], die zich momenteel toelegt op 'portretten' tegen een Bosch' stadsgezicht.
 
-Links boven: De zangeres/kunstenares Bianca Tangande die om 12 uur de opening zou verrichten.
-Boven: De gezusters Padberg die opereren onder  de naam Theec-Det.
-Links: De boekenmarkt voor het eerst samen met Artibosch gezamenlijk op de Parade.

foto's © paul kriele, 5 september 2010.

Nieuw op de kunstmarkt van Artibosch was Artibios, een mini-bioscoop in een knalgele container waar films werden vertoond van onder andere Bart van Dongen en Maarten van der Vleuten.

Het muziekprogramma werd dit jaar verzorgd door het Tilburgse collectief De Losse Klos met pianist Jarno van Es, singer-songwriter Joost Mantel en Esper Sanchez met zijn Keltische harp. Regelmatig wisten zij, soms licht chaotisch, het publiek te betoveren.

De Losse Klos met BiancaTangarde en PaulSeeley. Singer-songwriter Joost Mantel en Esper Sanchez met zijn Keltische harp.
De speakerscorner, een samenwerking met de Antiquarische boekenmarkt op de Parade, waar jong talent van Solos en het Koning Willem I-College  optrad. Het publiek, dat mede door het zomerse weer, de koopzondag en de combinatie van festiviteiten, in rijen langs de kramen trok.
fotos © patrick van engelen, 5 september 2010.

Het poëzieprogramma was samengesteld door Gerard Scharn. Hier vielen met name de dynamische gedichten van Tom van Popering en Gijs van Schijndel op door hun directe zeggingskracht.
In de speakerscorner was jonge talenten van Solos en het Koning Willem I-College te zien. 

Eerste indrukken van het Liederentafelfesitval om 12.00 zondagmorgen 5 september 2010.

   
   
   
-Bovenaan: het Helvoirts koor:'Utt Kan wel leije'  met Thea van Iersel, Rianne van Poppel en de oma van de'baby' Ria Bijnen.
-Hierboven:  Op het terras van de Blauwe Druif De Bossche Jankers met links Mies Sieverts en José Schrover [middenin] van de activiteitencommissie en rechts, naast het vaandel, de dirigente Thea van der Steen.
-Bovenaan: Uit de Betuwe het smartlappenkoor 'Toffe Ellende'.
-Direct  boven: het bestuur van het Liederentafelfestival met o.a. Jolanda Bertrums, zanger Cor Versteeg, Tiny Bertrums en Martin Rovers. Niet op de foto Fred van Veen.

 foto's © paul kriele, 5 september 2010.

Het Bossche koor: 'Het is niet te geleuve' tijdens een optreden bij Fotobureau Het Zuiden.
foto's © paul kriele, 5 septembr 12,00 en 13.15 uur
'Het is niet te geleuve' met het drumstel op de fiets en rechts  [op de'rug gezien] Jos van Herwijnen van voorheen de Bossche bollen op Boschtion.
 

Opening Liederentafelfestival

Om klokslag 12.00 uur ging het Liederentafelfestival open met een lied van het Bossche koor  De Meierij dat gezongen werd s vanuit de grote tent op de Markt. Wethouder Rodney Weterings deed daarna- verlaat - zijn openingstoespraakje waarin hij de participatie van de Bossche amateurverenigingen in het Bossche culturele leven benadrukte. 'Veertig  daarvan zijn  zang- of koorverenigingen,' aldus de wethouder van Cultuur. 'Daar zijn we trots op als gemeente. Het betekent veel voor de vitaliteit van de stad. Maar het zijn er al zoveel dat we de ontvangst met gratis worstenbroodje hebben verplaatst naar de Markt waar u een gratis ijsje bij de ijscokar 'Spul van de Rul' mag halen.'
Weterings wenste de 1400 zangers van de 33 koren veel zangplezier op deze dag die het motto draagt: 'Zingen smaakt naar meer'.

'Eigenwijs Empel' bij de Blauwe Druif Het Oisterwijks Smartlappen koor 'Jeremiade'.
Dirigent Fred van Veen, voorzitter van de Bossche Liedertafel bij een volgepakte Markt. De Bossche Liedertafel vanaf het podium op de Markt.


Een indruk van de grote belangstelling voor de festivals. Optreden van een koor in de Hinthamerstraat waar het ook geen doorkomen aan was.

De samenzang met de Stadspijpers en andere internationale Town Pipersgroepen onder meer uit Engeland en Spanje.
Rond 13.30 ur vond er een samenzang plaats olv dirigent Norbert Kunst met Liedertafel De Meijerij en [internationale] stadspijpers.
-Linksboven:  
'The Colchester Wailer' en de 'King's Lynn Wailer'. Elk koor werd begeleid door een lid van de Oud Schuts
-Rechts: De Spaanse Stadspijpers: de Ministriles de Gandia de España.

foto's © paul kriele, 5 september 2010.

   
 De samenzang tussen de Liedertafel en de Stadspijpers met enkele internationale Stadspijpers. Aan de linkerflank: The Leeds Waits en aan de rechterkant  De Ministrieels de Gandia de España.
   
 zie ook de site van de Stadspijpers met deelnemers en volledig programma.  De samenzang geleid door Norbert Kunst van de Stadspijpers.
foto's © paul kriele, 5 september 2010/ 13.30 uur

Optredens van dichters en van SOLOS  bijArtibosch en op de boekenmarkt

Gijs van Schijndel uit Tilburg van Iksperiment, die optrad op het St. Janskerkhof foto's © paul kriele, 5 september 2010 14.00/14.30 uur
Nogmaals de part-time smid Camp Schreur metaalbewerker en constructielasser. Studenten van SOLOS deden enkele performances op het podium bij  de boekenmarkt op de Parade.
Terug naar boven