Start Jongerensite www.XSHERO.nl

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2005 | Gewijzigd op: 02-05-2011
Maandagmiddag 14 februari 2005 ging in de ontvangsthal van het stadhuis officieel de jongerensite www.XSHERO.nl van start. Daar waren naast de twee initiatiefnemers, de verantwoordelijke wethouder voor Jeugdzaken Bart Eigeman en Hans Derks van de Openbare bibliotheek, ook vele participanten en jongeren aanwezig. Eigeman en Derkse hielden een inleidend woordje.
Ook afgevaardigden van de scholengemeenschappen Hervioncollege en Koning Willem I College gaven acte de présence. 
In die naam XSHERO zijn Hertogenbosch en Rosmalen verweven.

De twee initiatiefnemers wethouder Bart Eigeman en Hans Derks, directeur van de Openbare Bibliotheek  De wethouder heeft na afloop een onderonsje met de redactieleden van de site, vlnr de webmaster Fleur Willemsen, Eigeman, Linda van Loon redactielid en Rashid Belkacem van de jongerenredactie
De wethouder met Hans van Kasteren van het KWI-College voor het affiche van de nieuwe interactieve site www.XSHERO.nl
.
foto's © paul kriele, 14 februari 2005.
John van de Wildenber van het wijkplatform Oost.

Op die portal zo sprak wethouder Bart Eigeman, komt alles tezamen wat in mijn portefeuille zit. Maar Eigeman erkende ook dat het bolwerk van instellingen en voorzieningen ontoegankelijk is voor jongeren. 
deze portal geeft jongeren van 12-27 de kans te ontdekken hoe ze deel kunnen uitmaken van de samenleving. 

Eigeman lichtte de mogelijkheden van die portal, die wel wat lang op zich heeft laten wachten toe. Het moet goed zijn inzichtelijk en gebruiksvriendelijk, anders haken jongeren af.
Eigeman: Elke jongere heeft een sm, zij voelen zich een held. Maar jongeren hebben wel ruimte nodig. 
Op die jongerensite XSHERO krijgen ze de ruimte. Daar hebben ze de mogelijkheid te ontdekken wat er in hen past en krijgen ze de gelegenheid om anderen te ontmoeten. 

Eigeman was blij dat die portal niet alleen informatief is . Hij is ook interactief en biedt de mogelijkheid kontakten te leggen en een digitaal spreekuur te bezoeken. Daarover sprak Hans Derks van de Openbare Bibliotheek. 
Hans Derks, die nog eens terugblikte op het ontstaan van de portal kreeg van Bart Eigeman bij gelegenheid van deze opening en Valentijnsdag een roos aangeboden.

P.r.-functionaris van het Koning Willem I -college Hans van Kasteren sprak over zijn persoonlijke en zakelijke omstandigheid : zowel vader van drie kinderen als onderwijsman, om te verklaren dat ie veel van jongeren af weet en er veel affectie mee heeft. De tv is achterhaald , tijdschriften; de radio en muziek spelen al veel minder bij jongeren mee. Hun communicatie verloopt via netwerken. De computer is een pretmachine en internet is een poort naar de wereld.
Voor scholen biedt XSHERO de gelegenheid zich digitaal te presenteren. Maar, aldus Van Kasteren, houdt het up to date want het moet naar behoren functioneren, anders kun je de jeugd wel vergeten.


Jeroen Zonneveld, hoofd preventie van de GGZ 
- foto's © paul kriele, 14 februari 2005.
Ook Erdinç Sacan [r kreeg van de wethouder een roos aangeboden.

Ook de Turkse jongerenverenigingen participeren in XSHERO. Voorzitter van Diyalog Erdinç Sacan  zei van harte dit initiatief te ondersteunen. Als bevestiging dat Bosschenaren van andere afkomst en Bosschenaren van oorsprong Bosch elkaar steeds vaker ontmoeten, noemde Sacan wat recente voorbeelden. In 'De ontmoeting' raken jongeren van diverse pluimage met elkaar in gesprek, aldus Sacan.

Hoofd preventie van de GGD -Jeroen Zonneveld- zei dat de Bossche GGD de eerste was met een website met een digitaal spreekuur. Maar omdat de collega's in den lande het niet aandurfde kwamen alle vragen in Den Bosch tezamen..Vroeger, als ik een toespraak begon, raadpleegde ik eerst de literatuur of een woordenboek, maar tegenwoordig klik ik op Google. Toen ik digitaal spreekuur aan tokkelde kwam ik op dat van het CDA terecht...., zo begon Zonneveld zijn toespraak.
In geval van het GGD-digitale vraagloket is de laagdrempeligheid erg belangrijk en ook dat de eerste vraag goed terecht komt. Als voorbeeld noemde Zonneveld een jongen met psychische problemen. Dan is het belangrijk dat de juiste woordvoerder de vraag kan beantwoorden. Bart Eigeman bekroonde - met een citaat van Remco Campert- de uitspraken van Zonneveld: De wereld veranderen begint met de vraag te stellen.
Wijkopbouwwerker in Oost John van den Wildenberg benadrukte dat er onder de jeugd volop talent aanwezig is, maar ze moeten wel ondersteund worden en de kans krijgen bij het bekend maken van die ideeën! 
Aan de beleidsmakers stelde Van den Wildenberg dat ze moeten blijven investeren in de jeugd.


Tot slot sprak John van den Wildenberg van het wijkplatform Oost. Van den Wildenberg is de bedenker van het project 'de Uitdaging' dat onlangs de NationaIe Onderwijsprijs won. In dat project wordt bevestigd dat jouw mening er toe doet, aldus de wijkwerker. Hij onderstreepte dat jongeren - ook al hangen ze op straat - goede ideeën hebben. Maar ze moeten wel de kans krijgen die te uiten en te ontwikkelen.
Bij ons luidt: Het resultaat geldt! De site XSHERO biedt de jeugd de kans te laten zien wat ze gepresteerd hebben.
Daarom luidde zijn advies aan de beleidsmakers: investeer in goede ideeën Dat is waardevol.
www.XSHERO.nl zal het talent dat er bij van jongeren zit, laten zien, maar ze hebben wel ondersteuning nodig.


Terug naar boven