Europa in Brabant najaar 2004/Erasmus

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-10-2004
EUROPA IN BRABANT is een cultureel programma in de maanden oktober en november 2004. Het vindt plaats in de vijf grote steden van Noord Brabant: Eindhoven, Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch en Helmond. Aanleiding is het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie die per 1 mei 2004 is uitgebreid met tien nieuwe lidstaten. Daarom is het programma hoofdzakelijk samengesteld uit voorstellingen en concerten, projecten en activiteiten die afkomstig zijn uit de nieuwe lidstaten of daar een relatie mee hebben. Door dit cultureel aanbod onder de aandacht te brengen van de inwoners van Noord-Brabant kunnen relaties en contacten verbeteren en nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, die wellicht leiden tot nieuwe initiatieven.
Het programma bestaat uit EUROPESE NIEUWE, een bijzondere fototentoonstelling van Steven Snoep, te zien in de openbare ruimte van de vijf steden. Eveneens in de vijf steden presenteren Tom America en Rob Moonen hun BERLIN TEMPELHOF, een muziek-videoproductie steeds gevolgd door een debat. Voorts in het kader van het nationale programma PARADISE REGAINED? een bijzondere reeks theater-en dansvoorstellingen in de Verkadefabriek te ’s-Hertogenbosch. En ten slotte enkele muziekuitvoeringen in Breda, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch.
 

Inhoud:
-Inleiding
-Steven Snoep
-Programma
-Dantons Death
-Berlin Tempelhof
-Iedereen voor Berlusconi- 16 november 2004
===============
Iedereen voor Berlusconi - 16 november 2004
Jongholladia en Betontanc met 'Everybody for Berlusconi', een democratisch antwoord op de wapens van de verleiding via de massamedia.
De voorstelling vond plaats op 16 november 2004 in The Factory aan de Buitendijk. 
De opvoering stelt de macht van de Italiaanse premier Berlusconi aan de kaak. Het publiek wordt bij die voorstelling betrokken doordat een deel werd benoemd tot lid van het tribunaal waar Berlusconi werd veroordeeld.

De dossiers van de aanklacht worden onder het publiek uitgedeeld.
De aanklagers beelden tevens een aantal onhebbelijkheden van de premier uit wat wordt ondersteund met videobeelden.
-foto's © gerard monté, 14 november 2004
.
foto's © gerard monté, 14 november 2004.

 
Beeldmateriaal ondersteunt de aanklacht. Met daarin de beruchte scene waarin Berlusconi een Duitse afgevaardigde met een kampcommandant vergelijkt. Op de rechter foto acteurs en publiek volgen aandachtig het verloop van het proces.

De aanklagers wijzen zelfs een hitman aan De aanklagers zitten tussen het publiek dat deel uitmaakt van het tribunaal. foto's © gerard monté, 16 november 2004.
 

Berlin Tempelhof: uitvoering ihkv Europa in Brabant.
'Berlin Tempelhof 2004' os bedoeld als eerbetoon aan de stad Berlijn. De avond bestond uit een debat een film en muziek/beeld van de Tilburgse kunstenaars Tom America en Rob Moonen.

Tom America heeft gedichten van Jan Hanlo op muziek gezet America maakte ook een cd 'De winter de winter'. Daarop staat America's bewerkte versie van de vier seizoen. Hij liet een aantal Tilburgse bejaarden over de seizoenen vertellen . De tekst mixte hij met de muziek zoals die door het ensemble wordt vertolkt. 
Rob Moonen bezig met de voorbereiding van de voorstelling.
Tom America.

foto's © gerard monté, 14 november 2004.
-Boven: Het ensemble.
Uiterst rechts Tom America en 2e van rechts Rob Moonen.
-Rechts boven: Kenmerk van vliegveld Tempelhof is de halve ovaal.
-Rechts de naam van het vliegveld op de gevel
.

Tempelhof is gebouwd op een voormalig excercitieterrein waar de eerste zepplins vertrokken.

Tijdens de Olympische Spelen van 1936 was het een belangrijk vliegveld. Een deel van de lange gevel.
foto's © gerard monté, 13 november 2004

Voor Berlin Tempelhof werden ook weer Tilburgse bejaarden geïnterviewd, de oudste was 91 jaar. Die teksten sampelde hij en mixte ze met zijn muziek. 
Rob Moonen mixte live beelden , foto's en filmfragmenten uit Berlijnse archieven met de muziek.

Gespreksleider Alex de Vries voormalig directeur Kunstakademie die sprak met Roosje Klap ontwerpster van de Verkadefabriek spoorzijde en ook met  Hendrik Driessen, directeur van De Pont[rechts]. foto's © gerard monté, 13 november 2004.
Twee Duitse bezoekers, die vooral enthousiast waren over de beelden vanuit de lucht op Tempelhof. '.. In Berlijn zie je wel de gebouwen, maar vooral de lucht boven het vliegveld,' aldus de twee Berlijners, die door Alex de Vries bevraagd werden naar hun mening. Roosje Klap die samen met Yolanda Huntelaar het ontwerp deed van de buitenzijde van de Verkadefabriek aan de spoorzijde.
 

------------------------
Dantons Death
Op 14 november 2004 vond in de Verkadefabriek de opvoering plaats van 'Dantons dood' . Het Italiaanse gezelschap CSS Teatro stabile di innovazione del FVG uit Udine stond olv Aleksandar Popovski. De muziek was van Kiril Tsaikovski en de schrijver is Georg Büchner

De geprojecteerde vertaaltekst. De theaterspelers spraken Italiaans:De staat moet als een doorzichtig gewaad zijn- strak om het lijf van het volk. De revolutionair Dalton met een van zijn geliefden. Volgens het volk raakte hij van de revolutie los.
 
Robespierre voelde zich machtig en gebruikte zijn macht ook tijdens de Franse revolutie. Dantons [l] lot lijkt tegenover Robespierre [r] al bezegeld.

foto's © gerard monté, 14 november 2004.

'De dood van Danton' speelt zich af tijdens de Franse revolutie. 'De revolutie eet haar eigen kinderen op', zou je het thema kunnen noemen.
Danton zou teveel tijd besteden aan zijn geliefdes en aan burgerlijke rijkdom waardoor hij de gunst van het volk verloor. In een schijnproces, opgezet door Robespierre, wordt hij tot de dood aan de galg veroordeeld.
In zijn hoogmoed bleef hij menen dat ze hem niet zouden doden omdat hij een revolutionair van het volk was.
Hij verliest van Robespierre.

Door de moderne vormgeving kreeg Dantons death een hoge actualiteitswaarde Het publiek was enthousiast en riep na afloop zelfs luid dat het prachtig was geweest.
De hoogmoedige Danton die vermoedt niet gedood te worden, maar zijn vrouw Julie heeft een andere mening. Het volk zoekt Danton.

foto's © gerard monté, 14 november 2004.
 
-Boven: Het volk verbaasd en verdwaald wie het volgen moet.
-Rechts boven: Het volk speelt op vrolijke wijze het volkslied, maar Danton wacht de dood.
-Rechts: Robespierre had een dove rechte aangesteld, de verdediging van Danton werd dan ook niet gehoord..


Fotopanelen bewoners nieuwe lidstaten ihkv Erasmusfestival
-  oktober 2004

Panelen op de Stationsweg.
Fotograaf Steven Snoep legden bewoners uit de pas toegetreden Oost-Europese en Baltische staten vast.
-Rechts: Mohammed Sheikhi poseert bij de foto's van bewoners van de nieuwe lidstaten. Mohammed is werkzaam in Rosmalen, maar woont in 's-Hertogenbosch
.
foto's © gerard monté, 16 oktober 2004.
 

Programma 
De fototentoonstelling EUROPESE NIEUWE van Steven Snoep is nog tot 20 november te zien in Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond en 's-Hertogenbosch. Indien u nog wilt gaan kijken dan kunt u op www.europainbrabant.nl de juiste locatie terugvinden.
 
TEMPELHOF, het videoconcert van Tom America en Rob Moonen, is een juweeltje. De belangstelling is uitstekend, ook voor de aansluitende Europa-debatten met onder meer Paul Kuypers in Tilburg en Eindhoven, Bert van Mechelen in Breda en in ’s-Hertogenbosch Roosje Klap en Hendrik Driessen.
U kunt nog gaan kijken en luisteren in Helmond [23 november – Speelhuis] en Eindhoven [3 december – Plaza Futura].

Everybody for Berlusconi wordt 4 keer (16-19 november) uitgevoerd door JongHollandia in samenwerking met BetonTanc uit Slovenië op een bijzonder locatie in 's-Hertogenbosch. Kaarten bij de kassa van Verkadefabriek, www.verkadefabriek.nl .

In het komende weekend kunt u het concert van Iva Bittova [Tsjechië] bezoeken in de Toonzaal van ’s-Hertogenbosch. In de Verkadefabriek wordt The Bufferzone [Cyprus] uitgevoerd. Beide concerten worden op 20 november gepresenteerd in samenwerking met NOVEMBER MUSIC, www.novembermusic.net .
 
Tenslotte wil ik uw aandacht vestigen op twee films, DISTANT LIGHTS met een inleiding van Hans Maarten van de Brink, en THE CORRIDOR met een inleiding van Felix Kaplan. Beide films zijn te zien in de Verkadefabriek op respectievelijk 21 november en 28 november, aanvang 15.30 uur.


Steven Snoep 
Fotograaf Steven Snoep, geboren in 1974, volgde de Fotoakademie in Amsterdam. Zijn afstudeeropdracht heette de Europese Nieuwe. Dat bevatte een serie portretten die hij in 5 van tien nieuwe lidstaten maakte Met de aanvullende serie van nog eens vijf landen die hij in opdracht van de NRC maakte, sleepte hij in 2003 de Zilveren Camera in de wacht .


Terug naar boven