Rob van den Bosch wil De Pijp terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-07-2011 | Gewijzigd op: 29-07-2011
Het meeste bekend van 'De Pijp ís nog het herdenkingsfeest van de viering van de eenjarige bevrijding ' MontParnasse'.

foto © archief Bastion Oranje.

De binnenstadsbewoner Rob van den Bosch, telg uit het geslacht van sigarenwinkelier Piet van den Bosch [Pensmarkt]*, heeft bij zijn liefde voor de binnenstad één  grote wens: de Pijp terug te laten keren op het GZG-terrein.
Van den Bosch heeft zijn plan breedvoerig en ilustratief uitgewekt en ingediend bij de gemeente [..].  Hij wil op het toekomstige GZG-terrein meer woningen terug in de sfeer van de Pijp, de volksbuurt die in de jaren 60 onterecht werd gesloopt, vindt hij.
De trouwe fan van Bastion Oranje heeft nu ook gehoor gekregen bij 'de krant'. Vandaag staat er in het BD prominent een artikel, waarin Van den Bosch gelegenheid krijgt zijn idee rond circa 200 woningen en de terugkeer van de Binnenndieze voor het voetlicht te brengen. Het GZG-terrein moet niet een kil centrum worden, aldus Van den Bosch  die al heel zijn leven in het centrum woont.

*Sigarenzaak Pensmarkt 7
Robs vader, Piet van den Bosch was geen caféhouder, maar sigarenwinkelier. Zijn zaak had de naam 'De Sport'. Op het inpakpapier stond de tekst:  Geen rook tekort door sigarenmagazijn De Sport.

  De gevel van magazijn De Sport waar Piet van den Bosch tussen Oudjaar 1937 en 1969 winkelier was. Bij een verbouwing in 1947 [de krant van toen schreef 1948..]  kreeg het  pand Pensmarkt 7 een nieuwe pui, zoals de  gevelsteen aangeeft. Daarop staat naast de BVV-speler: AD 1947.
13 juni 1948 was voor de Bossche voetbalsport een markante datum omdat BVV na districtskampioen ook nog eens landskampioen werd.

Bij het bekijken van oude foto's van de Pijp valt wel de verloedering, leegstand en armoei op.
'Achter de Raam', de gevelrij van de achterzIjde van de hotels Noord-Brabant en Central op de Markt. De letters Central staan nog op de garagadeuren. Bekend kruispunt, het eerste dat je tegenkwam vanaf de Markt gezien. De kruising Marktstraat-Lang Tobrugstraat en Achter de Raam [vooraan] en Suikerstraat [achterin].
 
Op Achter de Tolbrug de enige plek waar nog oude gevels zijn blijven staan, ondermeer De Luxor [meer naar rechts]. Middenin de achterkant van Rietveld op de Hooge Steenweg.In de open deur staat de borstelfabriekant can de Fa. G. van den Heuvel &Zn. In de jaren eind 60 kwam er op het gesloopte terrein ook een nieuw politiebureau, dat inmiddels is gesloopt. Op die plek is de Arena gebouwd.
foto's © archief bastion oranje.


   
De Marktstraat gezien vanaf de Markt, het deel achter de Moriaan.
Op de kruising met de Suikerstraat en Achter de  Raam werd de Diezetak gedempt. [zie rechter foto].
De demping van de Binnendieze [rond 1960] ter hoogte van de Marktstraat- Achter de Raam.

foto's © archief Bastion Oranje.

Voor downlooden van het grote ! bestand klik op: http://www.vannoppen.nl/Tolbrugkwartier.pdf



Terug naar boven